• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dosładzanie wina ile?

Wątek zamknięty 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dosładzanie wina ile?
drakoo320 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 159
Liczba wątków: 19
Dołączył: 01 2015
Lokalizacja: Rybnik
#1
12-01-2015, 18:42
Witam,
Mam pytanie odnośnie dosładzania winka. Przyjmijmy że chcę zrobić winko półsłodkie, przygotowuję nastaw o odpowiedniej wartości BLG aby uzyskać pożądaną moc. Po pierwszym zlaniu wina z nad osadu i sprawdzeniu BLG wynosi 0. Rozumie, że drożdże przerobiły cały cukier a winko ma już pożądaną moc, w tym wypadku należy je za siarkować za pomocą piro (w inst. na opak. 1g na 10l, czy to wystarczy do ubicia drożdży? czy lepiej dać większą dawkę, ale jaką?), a następnie je dosłodzić? Jeśli tak wygląda prawidłowo procedura, to kolejno dla półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego, jaka powinna być końcowa wartość BLG?

Pozdrawiam
Przemek
Szukaj
mariuszek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 890
Liczba wątków: 32
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Kołobrzeg
#2
12-01-2015, 19:14
(12-01-2015, 18:42)drakoo320 napisał(a): to kolejno dla półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego, jaka powinna być końcowa wartość BLG?

Wydaje mi się że chwila przed kompem i znamy odpowiedz, na forum szukałeś?

Wpisz do opcji szukaj takie coś--------> Podział win ze wzgl. na zawartość cukru
Gdyby nic to nie dało to na innym forum http://www.winiarze.pl
/ogolny-podzial-win/
Szukaj
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#3
12-01-2015, 19:20
Kolega Tomaszpol przedstawił na karteczce, jeśli chodzi o końcowe blg:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid302216
Szukaj
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#4
12-01-2015, 21:45
(12-01-2015, 18:42)drakoo320 napisał(a): Po pierwszym zlaniu wina z nad osadu i sprawdzeniu BLG wynosi 0. Rozumie, że drożdże przerobiły cały cukier a winko ma już pożądaną moc, w tym wypadku należy je za siarkować za pomocą piro (w inst. na opak. 1g na 10l, czy to wystarczy do ubicia drożdży? czy lepiej dać większą dawkę, ale jaką?), a następnie je dosłodzić? Jeśli tak wygląda prawidłowo procedura, to kolejno dla półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego, jaka powinna być końcowa wartość BLG?
Zadałeś dużo pytań i prawdę mówiąc odpowiadając na nie wszystkie trzeba by napisać tyle co w połowie encyklopedii... a to droga donikąd, bo wiele się nie nauczysz i będziesz zadawał kolejne pytania.
Jeśli chcesz się nauczyć i zrozumieć pewne rzeczy to niestety musisz czytać. Jeśli robisz dopiero swoje wino to masz miesiąc czasu, jeśli już kończy fermentacje to zlej do innej butli pod korek i masz dwa miesiące na edukacje do kolejnego zlania.
Dam Ci kilka wskazówek. Zero Blg nie oznacza, że w winie nie ma cukru. Trzeba zastosować poprawkę na niecukry i poprawkę na alkohol.
Siarkowanie to osobny temat. Nie można powiedzieć, że trzeba wsypać tyle i tyle piro. Jest to zależne od drożdży, mocy wina, zawartości cukru, wieku wina.

Zawartość cukru w winie, Zawartość cukru w winie 2. Dodatkowo napiszę Ci, że np. 50g/l cukru resztkowego nie oznacza 5 Blg, bo właśnie trzeba zastosować poprawki o których pisałem wcześniej.

O reszcie poczytaj, szukaj na forum, czytaj tematy, które mogą Ci dać odpowiedź. Tylko tak możesz się tego nauczyć;)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dosładzanie wina ile?
Wątek zamknięty 


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 16:28 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa