Liczba postów: 5.354
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
17-07-2016, 12:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2016, 12:40 przez TEQUILA.)
Jak blg 1 to zlewasz sam płyn. Owoce do kosza a moszcz do butli pod korek. Chyba że planujesz jeszcze dodawać cukier to trochę przestrzeni warto zostawić.
Jak nie planujesz dawać cukru to możesz zasiarkować.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 101
Liczba wątków: 1
Jednak sobie daruje te wino bo nie chce się truć ...z wiśni zrobię niedługo
Liczba postów: 186
Liczba wątków: 20
Jak dla mnie to jest jak najbardziej ok.. Nie widzę tam żadnej pleśni na tym zdjęciu.
Liczba postów: 5.354
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
(18-07-2016, 20:50)Kuba08891 napisał(a): Jak dla mnie to jest jak najbardziej ok.. Nie widzę tam żadnej pleśni na tym zdjęciu.
Kto bogatemu zabroni
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 546
Liczba wątków: 13
05-06-2018, 20:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2018, 20:35 przez TomSki.)
Minęło 2 lata, temat mało popularny ale... Czereśni w tym roku multum i rodzice po zrobieniu ze 100 słoików kompotów, 50 dżemów i z 15l soku... obdarowali czym obdarowali a że nie lubię marnować owoców to nastaw furczy...

dostałem 3 wanienki czereśni i wczoraj nastawiłem płyn alkoholowy właśnie z tego owocu. Jak czytam z samej czereśni wino ponoć nie powala... czym wzbogacacie czereśnię? Ja jak na razie dodałem 3 torebki kwasku cytrynowego i zastanawiam się co dodać żeby finalnie powstały płyn alko... był fajny w smaku?
Liczba postów: 5.804
Liczba wątków: 199
Nastrój: Miodowy
Długa fermentacja w miazdze z pestkami doda aromatu migdałowego. Ja go lubię ale niektórym przeszkadza w trunkach. Jeszcze pare dni a będzie czarna porzeczka, u mnie już robi czarna i można ją dodać.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 546
Liczba wątków: 13
Fermentuję oczywiście z pestkami, a ile fermentować? 4-6 tygodni? Tak zrobię, poczekam na porzeczkę i ją dodam. W zeszłym roku z pestkami robiłem mirabelkę i wyszła super.