Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2015
Witam. Mam na imię Piotrek jestem ze świętokrzyskiego.
Stawiam pierwsze kroki w stronę winiarstwa domowego. Chciałbym przygotować wino z wiśni.
Posiadam 50l Galon + cały osprzęt
Potrzebuje przepisu na taką ilość, ilość wiśni nie gra roli ponieważ posiadam sad, więc dostosuje się. Plus proszę o polecenie drożdży i pożywki dla tego wina.
Bardzo Proszę o pomoc i instrukcje. Pozdrawiam
Liczba postów: 3.586
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
Piotrze wejdz na stronę - old.wino.org.pl
Masz tami wszystko w tym temacie.
Pozdrawiam
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
A jeszcze dokładniej to właśnie tutaj
http://old.wino.org.pl/frames/wisnie.html
Szkoda, że na Pomorzu nie jesteś to byśmy się bardzo zaprzyjaźnili jak masz sad

Drożdże to polecam z Biowinu, ja robie na bayanusach od zawsze, i wychodzi bardzo dobrze, drożdże te są na stronie biowinu przez internet dostępne tutaj
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-de...rmivin-pdm
bądź w każdym tesco lub markecie budowlanym mają stoisko winiarskie.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2015
Preferuje zrobić wino Mocne(17-18%), czyli należy pomnożyć wartości, które zostały zaproponowane na pojemność 10l ?
Dziękuje za pomoc lech.kuba Oraz DrWinko
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
Jak masz balon 50L to powinieneś maksymalnie 40L wina robić, przy czym 40L to jeśli jesteś odważny, jeśli robisz 40 lub 30L po prostu 3 lub 4x przepis z old.wino, oczywiście drożdże tylko raz, pożywkę wsyp całe opakowanie.
Liczba postów: 3.586
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
Witam
DrWinko, niestety drożdże bayanusy w Biowinie nie dostaniesz, tylko w Eurowinie.
W Biowinie są natomiast też mocne Enovini.

Pozdrawiam
Lech
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
Przecież link bezpośredni podałem

A tak jeszcze dodając to biowin jest producentem tych drożdży to trudno by ich tam nie znaleźć

No i Enovini do niższej zawartości alko dojdą
Liczba postów: 3.586
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
Masz rację, Biowinowe Fermivin PDM są na Bayanusachal maja tolerancję do 16%, natomiast Enovini według producenta 18%.
Natomiast Eurovinowe Bayanusy G-995 Szwedzkie według ulotki, oraz opinii użytkowników są podobno super, podobno mogą pracować naprawdę w niskich temperaturach, nawet do 9°.
Pozdrawiam
Lech
Liczba postów: 1.627
Liczba wątków: 19
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: pibać jes!
Tylko trzeba pamiętać, że te G-995 są bardzo trudne do wybicia, co nie zawsze jest zaletą.
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 5
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Radom
(28-07-2015, 10:02)alskarus napisał(a): Tylko trzeba pamiętać, że te G-995 są bardzo trudne do wybicia, co nie zawsze jest zaletą.
... i dlatego właśnie używamy pirosiarczynu potasu ;-)
Pozdrawiam,
Jacek
Liczba postów: 3.586
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
Ale nie każdy akceptuje siarkowanie wina i dlatego uwaga Jurka jest jak najbardziej słuszna.
Pozdrawiam
Lech
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2015
Witam ponownie. Mam zamiar przystąpić do działania, i chciałbym aby ktoś zweryfikował mój "przepis"(rady i podpowiedzi mile widziane).
Balon 54l
Owoce: Wiśnie ok.25kg
Woda : 14l
Cukier : Przeznaczone 10kg ( myślę żeby rozbić tą dawkę na 3-4 aplikacje ), nie chce też wina przesłodzić dlatego mam wątpliwości co do dawki 10kg na to wino
Drożdże: 7g
Pożywka : 10g( taką ilość posiadam)
Proszę o odpowiedź, Wszystkim uczestnikom dyskusji dziękuje
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
Co do bayanusów to one czasem nawet siarkę są w stanie przetrwać, najlepiej długo klarowne wino leżakować zanim się dosłodzi dla smaku przed butelkowaniem.
Kovalskyy:
http://old.wino.org.pl/frames/wisnie.html tutaj masz przepisy na wiśnie. Wygląda na to, że masz proporcje dobrze. Wino wyjdzie Ci mocne przez te 10kg cukru.