08-08-2015, 10:22
Co do pienienia - bierzesz czystą łyżkę, zgarniasz pianę w jeden róg, wsadzasz delikatnie cukromierz i "zakręcasz" nim, aby "odgoniło" pianę. Temperatura: troszkę za dużo, no ale co poradszisz na upały. Chodziło mi o to, żeby cukromierz z 2-3 minuty poleżał w nastawie, aby miał tą samą temperaturę. Co do pomiaru: cukromierze są skalowane na 20oC pomiaru (przy innych temperaturach zmienia się gęstość cieczy, no ale 4-5oC nie czyni aż tak dużej różnicy.
Balingometr możesz sprawdzić np. robiąc roztwór 35Blg: 130g wody i 70g cukru. Dla zmniejszenia błędu możesz zrobić więcej roztworu (np. 260g wody i 140g cukru).
Balingometr możesz sprawdzić np. robiąc roztwór 35Blg: 130g wody i 70g cukru. Dla zmniejszenia błędu możesz zrobić więcej roztworu (np. 260g wody i 140g cukru).