08-08-2015, 13:10
Jak wspomniał Boullli, pomiar możesz mieć błędny - jak winomierz przewraca się w fermentatorze, to tak samo oszukuje w próbówce (pewnie się "kładzie" na ściance. Zawsze możesz:
a) rozczieńczyć (w próbówce, nie cały nastaw...). 100ml + 100ml, więc dzielisz Blg /2
b) przeskalować winomierz (ja robiłem drutem miedzianym - taka sprężynka, co dociążyła na tyle, żeby przeskalować o 15Blg, więc ma zakres "miodowy").
Co do pytań i tego forum - ewenement w skali kraju, ludzie są chętni do pomocy i dzielenia się wiedzą a nie do wymądrzania się (to nie elektroda.pl). Wychodź z założenia, że lepiej się zapytać, niż zmarnować np. wiele miesięcy na zatrzymaną fermentację.
a) rozczieńczyć (w próbówce, nie cały nastaw...). 100ml + 100ml, więc dzielisz Blg /2
b) przeskalować winomierz (ja robiłem drutem miedzianym - taka sprężynka, co dociążyła na tyle, żeby przeskalować o 15Blg, więc ma zakres "miodowy").
Co do pytań i tego forum - ewenement w skali kraju, ludzie są chętni do pomocy i dzielenia się wiedzą a nie do wymądrzania się (to nie elektroda.pl). Wychodź z założenia, że lepiej się zapytać, niż zmarnować np. wiele miesięcy na zatrzymaną fermentację.