31-07-2017, 09:56
Zadam pytanie w swoim starym wątku, bo w zasadzie tym razem też chodzi o (prawie)trójniaka tyle, że obozowego 
22.07 nastawiłem 4,5l miodu + 10l wody. BLG wyszło 30.
Z pośpiechu drożdży dodałem trochę za szybko, nie ostudziłem nastawu. Na dotyk płyn był ciepły, czyli strzelam, że miał ok. 40 stopni. Drożdże M35 od Zamojskich.
Fermentacja ruszyła następnego dnia i wyglądała całkiem dobrze - gęsta czapa piany.
Przez pierwszy tydzień mieszałem nastaw 2, a czasem nawet 3 razy dziennie. Przeczytałem kiedyś na forum, że "tak trzeba".
Fermentacja zaczęła zwalniać, więc 8 dnia jej trwania postanowiłem sprawdzić BLG. I wyszło mi... 29.
Czy to możliwe, że przy zdrowo wyglądającej fermentacji ubędzie tylko 1blg?

22.07 nastawiłem 4,5l miodu + 10l wody. BLG wyszło 30.
Z pośpiechu drożdży dodałem trochę za szybko, nie ostudziłem nastawu. Na dotyk płyn był ciepły, czyli strzelam, że miał ok. 40 stopni. Drożdże M35 od Zamojskich.
Fermentacja ruszyła następnego dnia i wyglądała całkiem dobrze - gęsta czapa piany.
Przez pierwszy tydzień mieszałem nastaw 2, a czasem nawet 3 razy dziennie. Przeczytałem kiedyś na forum, że "tak trzeba".
Fermentacja zaczęła zwalniać, więc 8 dnia jej trwania postanowiłem sprawdzić BLG. I wyszło mi... 29.
Czy to możliwe, że przy zdrowo wyglądającej fermentacji ubędzie tylko 1blg?