19-07-2022, 09:18
(15-01-2022, 23:48)lech.kuba napisał(a): Ja w podobnych przypadkach czekam do końca, a następnie zlewam z nad osadu i domiadzam do 6 - 7 blg, i wtedy raczej już nie startujej.
Jednak do trójniaka jest potrzebna cierpliwość naprawdę trzy lata to moim zdaniem minimum.
Szanowni,
nie jest to pewnie odosobniony przypadek (choć dla mnie ciekawe doświadczenie), ale trójniak z którym miałem kłopot (zbyt żarłoczne bajanusy) pyka dalej - bulknięcie średnio 1x/10-15 min... zlewałem go już 3x znad osadu i ze 3 tygodnie temu zasiarkowałem 1g/10l nastawu. O ile po 2 obciągu słodycz bardzo mi odpowiadała, co mnie zresztą zaskoczyło (liczyłem że będzie mało słodki), to teraz zaczyna się robić powoli wytrawny.
Doradźcie proszę - siarkować dalej, zostawić, podjąć jakieś inne działania?