20-07-2022, 22:20
Dziękuję za odpowiedź. Próbę na ubicie zrobić dodając trochę miodu i sprawdzić, czy nie podejmą pracy, czy po prostu sprawdzić, czy w rurce fermentacyjnej ten sam poziom?
Rozumiem,że gdyby BLG było ujemne (tak cukromierz wskazywał mi przy czwórniaku sprzed 4 lat; chyba - 4 blg), to dociagnięcie do 6 blg oznacza dodanie 10 gr cukru na każdy litr, by podnieśc się o jeden stopień ballinga. To znaczy dodanie 60gr cukru (60 ml miodu) na litr nastawu jak w Twoim przykładzie oznacza osiągnięcie 6 blg przy założeniu, że pomiar blg przed domiodzeniem pokazuje 0 stp. Ballinga? Czyli domiodzenie mojego czwórniaka sprzed 4 lat na poziom 6 blg oznaczałoby dodanie w sumie 100 gr cukru (100 ml miodu) na 1 litr nastawu startując od poziomu -4?
Rozumiem,że gdyby BLG było ujemne (tak cukromierz wskazywał mi przy czwórniaku sprzed 4 lat; chyba - 4 blg), to dociagnięcie do 6 blg oznacza dodanie 10 gr cukru na każdy litr, by podnieśc się o jeden stopień ballinga. To znaczy dodanie 60gr cukru (60 ml miodu) na litr nastawu jak w Twoim przykładzie oznacza osiągnięcie 6 blg przy założeniu, że pomiar blg przed domiodzeniem pokazuje 0 stp. Ballinga? Czyli domiodzenie mojego czwórniaka sprzed 4 lat na poziom 6 blg oznaczałoby dodanie w sumie 100 gr cukru (100 ml miodu) na 1 litr nastawu startując od poziomu -4?