18-09-2022, 14:25
(23-07-2022, 08:43)Boullii napisał(a): Możliwe, że miód jest jeszcze nagazowany po fermentacji. Zlej z nad osadu, jeśli jest i mocno zamieszaj butla aby odgazować. Jeśli po tym w następnych dniach nadal będzie widać prace w rurce to znaczy, że drożdże nadal żyją.
Okazało się, że bajanusy po zapodaniu 3 gr/10 l nastawu żyły (w rurce bulkało, dość rzadko, ale jednak). Zadałem im piro 4gr/10 l nastawu. Byłem ostatnio w piwnicy i nadal poziom w rurze się zmienia, jest to dość powolne i rachityczne. Sam już nie wiem czy przytruć jeszcze 5gr/10l nastawu, czy dać już spokój i domiodzić. Najwyżej się te ocalałe wezmą za robotę i dobiją do 18%...
Mam wątpliwości czy aż tyle można (warto) siarkować.
Co by Pan radził?