Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozpuszczalność glukozy, fruktozy, laktozy, tagatozy, laktulozy i galaktozy w etanolu
#1
Trafiłem dzisiaj na artykuł dotyczący rozpuszczalności kilku znanych cukrów prostych w etanolu.

"Modeling solubilities of sugars in alcohols based on original experimental data" - Fernando Montañés, Agustín Olano, Elena Ibáñez, Tiziana Fornari; Thermodynamics 53 (9) 2007, pp.2411-2418

Sam skorzystałem robiąc krupnik staropolski bez wyszumiania miodu. Chciałem uniknąć karmelizacji i zachować jak najwięcej aromatu. Pozwala też zredukować błędy, np. wykorzystanie miodu wysokoglukozowego.

Zawartość cukru podana w [g/l].

Cukier     |   25C   |   30C   |   40C
_____________________________
Glukoza      1.96       3.84      4.21
Fruktoza     17.4      22.5       36.3
Galaktoza    0.73       0.63      1.07
Tagatoza     6.21      8.24      12.0
Laktoza      0.07      0.08       0.12
Laktuloza     1.09      1.31      1.90



Skocz do: