• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Wino jabłkowe z kartonika - Przepis dobry?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino jabłkowe z kartonika - Przepis dobry?
virtuss Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2007
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: :)
#1
24-04-2007, 09:34
Witam,

Robie wlasnie moje pierwsze winko..
MD juz gotowa.., piekna jest.., czas na nastaw:

Mam baniak 25l, i chce zrobic winko.., i przygotowalem sobie taki przepis:

Chciałbym uzyskac 12-14% półsłodkie winko..

co o tym myslicie? :

14 litrow soku jabłkowego ARO (100% niby) z kartonika (10g/100ml)
+ 6 litrow wody
+ 3kg cukru


Czy nie za duzo tego dla takiego baniaka (25l) ? czy nie wyjdzie z balona?
Czy moc wina bedzie ok? i slodkosc ?
Co myslicie? :)

za wszelkie uwagi dzieki!!
Pozdrawiam
Paweł
Szukaj
Odpowiedz
jacuś Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 827
Liczba wątków: 6
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Polska
Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.
#2
24-04-2007, 10:46
Jeżeli 10 mg/100 ml odnosi się do zawartości cukru w soku, to po przefermentowaniu ostatniego balinga otrzymasz ok. 12% alko i 0 g/l cukru. Do półsłodkiego będziesz musiał po zabiciu drożdży dosłodzić wg gustu.
Pozdrawiam Jacek
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#3
24-04-2007, 12:15
virtuss,
jeżeli robisz wino z soku "z kartonika" to już producent chlapnął do pudełka wystarczająca ilość wody. Proponuję albo:
-poczekać do jesieni i zrobić ze świeżych pachnących słońcem jabłek
-do soku jabłkowego z kartonika nierozcieńczonego dodać 10% soku też "z kartonika" pomarańczowego
-zrobić inne wino (ryżowe, rodzynkowe, z kwiatów mniszka (świeżych), kwiatów cz. bzu (świeżych) lub suszonych).

Określenie sok 100% oznacza jedynie że nie dodawano do produktu cukru, środków aromatyzujących, dokwaszających itp. Określenie sok 100% zezwala na dodatek wody!!! W procesie produkcji do pudełek nalewany jest roztwór wody i zagęszczonego soku jabłkowego.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
SirYasko Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Szczecin
#4
24-04-2007, 13:28
popieram, kguser'a. Dawaj sam sok bez wody (i tylko dodaj cukru - odpowiednio oczywiście, albo jeszcze lepiej miodu).
Szukaj
Odpowiedz
wiewiór Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Wrocław
#5
24-04-2007, 15:51
28 lipca '06 nastawiłem winko jabłkowe na bazie soku 100% Hortex:

9,5l soku [było 10, ale trochę powędrowało do żołądka; btw, zawartość cukru rzekomo wynosi 10%]
0,5l wody do rozpuszczenia cukru
1,75kg cukru [rozpuszczone na gorąco w wodzie i 1l soku]
250g rodzynek sułtańskich z Biedronki, dwukrotnie płukanych we wrzątku
drożdże aktywne Bayanus
pożywka kompleksowa Activit - 2 płaskie łyżeczki, rozpuszczone w 1/2 szklanki chłodnej wody

całość poszła do balonu 15l


10 dni później Blg wynosił około 1*, do balonika doszedł 1kg cukru, rozpuszczony w 1,25l wody


Jeśli nic nie pokręciłem, to miało być wytrawne 16-17%.
Efekt końcowy okazał się ciekawy. O ile mocy nie mam nic do zarzucenia, o tyle wytrawność jest jak najbardziej podejrzana. Nie pamiętam ballingu [mierzyłem i nie zanotowałem], ale na smak przypomina raczej coś półwytrawnego. Tak czy inaczej - kilka procent cukru uchowało się na pewno, bo nijak się ten produkt ma do zupełnie wytrawnego ryżowca.

Aromat jabłek jak najbardziej jest obecny, choć trzeba go czasem "wyciągać" spod przykrycia procentowego.
Kilka osób mówiło mi, że pachnie siarką - ale tak podobno ma być w przypadku jabłkowych. Ja pirosiarczynu bynajmniej nie stosowałem.


Gdybym ponownie nastawiał jabłkowo-soczkowe, na pewno zmniejszyłbym dodatek cukru i wody, żeby uzyskać słabsze, wytrawne i bardziej jabłkowe.


Soczki ARO i podobne wynalazki raczej odradzam, chyba że pochodzą od jakiegoś poważnego producenta.
Szukaj
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
#6
24-04-2007, 20:14
Kilka dni temu też nastawiłem wino z soku jabłkowego 100%.
Na 9 litrów soku dałem 0,5 kg rodzynek greckich i dosłodziłem 1 kg cukru rozpuszczonym w 1,5 l wody, uzyskując bllg 20.
Drożdze Zamojscy + pożywka.
Balonik stoi przy komputerze i wesoło pracuje.
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#7
25-04-2007, 08:51
Witaj,Sawer.
Jest to pełny, a zarazem najkrótszy przepis.
Z czasem napisz o wynikach.
Dziękuję i pozdrawiam.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Wino jabłkowe z kartonika - Przepis dobry?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 13:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa