• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Pomysł z tanim miodem...

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pomysł z tanim miodem...
kaminskainen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 24
11-03-2016, 10:07
W sumie to tak se myślę, że te tanie, babrane miody z marketów (byle nie chińskie jednak bo w Chinach fałszuje się wszystko, nawet co lepsze podróby - moja siostra tam mieszka od roku i opowiada sporo :) mogą być ciekawym źródłem wzbogacenia i uszlachetnienia aromatów domowych win. Dodają cikier czy syrop gluko-frukto? Nie szkodzi, będzie paliwo dla drożdży. W ogóle drożdże przeżrą wszystko a wino z porzeczek czy suszonych owoców zyska z pewnością nowe wymiary. Jestem skłonny wykorzystać takie produkty, oczywiście te o przyzwoitym wyglądzie - np. do drugich nastawów...

PS Wiem, że nie piszę o dosłądzaniu tylko o przeżarciu takiego miodu w już początkowej, burzliwej fermentacji - ale nie wiem, gdzie indziej mógłbym to wstawić a pomysł chyba niegłupi do win zwykłych, takich stołowych czy kuchennych... :chytry:
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
11-03-2016, 11:59
"Dosładzanie" miodem to metoda na wina miodowe. Mam kilka takich ale czy użył bym do tego tanich miodów market-owych? Zdecydowanie nie. Istnieje duże ryzyko, że te miody mimo, że nie pisze tego na nich wyraźnie to jednak "chińszczyzna" pełna antybiotyków i innych podejrzanych dodatków. Zasada jest jedna, tanie nigdy nie oznacza dobre.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
kaminskainen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 24
11-03-2016, 12:50
W sumie pewnie masz rację, sam zaopatruję się w miody najwyższej jakości i nigdy w sklepie tylko u pszczelarza.
Jedne z najlepszych jakie jadłem robi Franz Rantfl, Mistrz ze Styrii - a właściwie to robią pszczoły a on zbiera. Z kwiatów kasztana (jadalnego) - niebywały!
Szukaj
Odpowiedz
Orwell Offline
Banned
Liczba postów: 1.273
Liczba wątków: 38
Nastrój: Run, Forrest - run! ;)
11-03-2016, 15:52
Google: Miód z Chin.
Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
30-09-2016, 11:42
Gryczany ma więcej MGO , kiedyś czytałem o tym ciekawy artykuł.

Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Nastrój: :-) :-)
30-09-2016, 15:25
(30-09-2016, 11:42)Karol4511 napisał(a): Gryczany ma więcej MGO , kiedyś czytałem o tym ciekawy artykuł.

Wybacz, ale poczytaj cokolwiek o tym miodzie i później się wypowiadaj, ja jego działanie znam z autopsji a nie z reklam.
Lech
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Pomysł z tanim miodem...

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 11:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa