Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiar kwasowości wina
#1
Witam
chciałbym zapytać czy pomiar kwasowości wina można wykonywać za pomocą pasków za którymi przemawia cena, czy za pomocą kwasomierza?

Jeśli wino jest zbyt kwaśne lepiej zastosować wodę aby je rozcieńczyć, czy można zastosować węglan wapnia?
Odpowiedz
#2
(12-06-2016, 11:18)drakoo320 napisał(a): Jeśli wino jest zbyt kwaśne lepiej zastosować wodę aby je rozcieńczyć, czy można zastosować węglan wapnia?

Nie rozcieńczaj, zrobisz sikacza. Spróbuj węglanu wapnia lub metodą soli podwójnych http://www.winogrona.org/forum/wytwarzan...10076.html
Możesz też skupażować z winem niekwaśnym.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#3
Węglan wapnia może być, ale lepszy jest wodorowęglan potasu KHCO3. Bardziej przyjazny dla żołądka.

Pozdrawiam Janusz.
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#4
(12-06-2016, 11:56)JanuszJ49 napisał(a): Bardziej przyjazny dla żołądka.

Co przez to rozumiesz? węglan potasu jest niezdrowy / szkodliwy?
Sprawdzanie PH wina paskami wystarczy?
Odpowiedz
#5
Nie wystarczy. Ph to nie to samo co kwasowość. Kup zestaw do pomiaru kwasowości. I popatrz tutaj
Tak jak napisał vanKlomp użyj węglanu wapnia.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#6
Odkwaszanie węglanem też nie jest bezgraniczne. Możesz "stracić" 1 g/l w ostateczności 2 ale więcej nie polecam. Wino zacznie robić się słone :)
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: