Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolejne wino - Wiśnia.
Witam ponownie,

Wino wiśniowe zlałem znad osadu jednak jak wyczytałem musi być ono pod korek, a że nie miałem mniejszego balonu to wlałem w dwa słoje 4,25l. Zakręciłem na uszczelce i w pokrywce zrobiłem otwór na uszczelkę i rurkę fermentacyjną.

Dosypałem 250g cukru rozmieszanego w ok 200ml wody i wlałem. Mimo to wino dalej nie ruszyło tzn nie ma bąbelkowania, BLG wynosi 3.

Proszę o pomoc co robić dalej?

po kilku dniach widzę w słojach minimalny osad na dnie. Czy wino jeżeli nie pracuje a nie jest zasiarkowane może się zepsuć?

Trzymać aż do całkowitego sklarowania i butelkować, czy dodać jeszcze cukru żeby ruszyć fermentację.
Odpowiedz
Jeżeli drożdże nie ruszą tych dodanych 250g (plus tego co jeszcze w nastawie było przed dosłodzeniem) to nie ruszą też większej partii cukru. A nawet będzie im trudniej. Dodanie nie jest potrzebne, chyba że chcesz dosłodzić.

Generalnie widziałem na jednym wykładzie na YT że drożdże zabije na pewno 20% alkohol (to jeszcze zależy od tolerancji szczepu), syrop 80 blg lub mieszanka tych obu czynników, wtedy przeliczając alkohol * 4 + blg >80 i drożdże nie mają prawa funkcjonować, żadne drożdże.

Trzymaj, ewentualnie dosłodź trochę do smaku, albo ruszy albo się wyklaruje, wtedy zlejesz z nad osadu.
Pozdrawiam,

Wojtek
Odpowiedz
Co do 20% alkoholu i "pewnej" śmierci drożdży, to g955 mogą o tym nie wiedzieć. Jakby posiedziały nieco w internecie, to wiedziałyby, kiedy mają paść. 80blg i/lub 20volt? W jakim celu? Co później z takim... płynem zrobić?

A do rzeczy: w jakim celu dodałeś cukru? Żeby dosłodzić, czy żeby podbić %?
jeżeli w pierwszym, to zasiarkuj lekko na wszelki wypadek, i niech się klaruje.
jeśli w drugim, to po co zlewałeś znad osadu, przerywając fermentacje?

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Dodałem ponieważ BLG spadło do 0 i chciałem sprawdzić czy drożdże padły czy jeszcze fermentacja ruszy.
Fermentacji nie przerywalem bo jak mówię BLG wynosiło 0 więc i tak nic się tam nie działo, a wino dostało goryczkowy posmak dlatego zlałem.
Odpowiedz
Czyli dokonałeś dosłodzenia:) Jeśli taka słodycz ok to masz z głowy. Jeśli nie do musisz dosłodzić. Pirosiarczyn potasu dodaje się po to by wino się nie utleniło (dla tego ja bym dał).
Krzysztof

Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
(24-08-2016, 11:02)Mikael napisał(a): Co do 20% alkoholu i "pewnej" śmierci drożdży, to g955 mogą o tym nie wiedzieć. Jakby posiedziały nieco w internecie, to wiedziałyby, kiedy mają paść. 80blg i/lub 20volt? W jakim celu? Co później z takim... płynem zrobić?

To warunki brzegowe do ile dobrze pamiętam stabilności mikrobiologicznej wina, mówił o tym, hmm nie przypomnę sobie nazwiska ale starszy doktor na wykładach organizowanych przez Biowin (filmik dostępny na YT). Tak z niego po części zrozumiałem że cukier i % się sumują, Co miało by znaczenie przy drożdżach dobijających do granic swojej wytrzymałości (a te różne w zależności od szczepu), dodatkowe 8 czy 12 blg (przy mocnym dosłodzeniu) może być dla nich wtedy zabójcze.
Pozdrawiam,

Wojtek
Odpowiedz
Panowie powiem Wam, że w życiu lepszego wina nie piłem. Szkoda, że tak mało go zrobiłem :( wyszło raptem 9 butelek zostały już 3. Czy jest opcja żeby zrobić z mrożonych wiśni takich sklepowych równie dobre wino? Czy będzie to jakiś shit?

Skocz do: