Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cierpkość aroni
#1
Czy cierpki smak aronii mozna usunąć poprzez zamrażanie owoców??Jaki jest skuteczny sposob zmniejszenia cierpkosci tych owocow??
Odpowiedz
#2
ale po co?? :niewiem:

EDIT: semale przy okazji zanim zaczniesz cos z nia robic to zbutelkuj dla mnie jdne flaszke :) moja niestety została pozbawiona korka wodnego i zmuszony jestem przrepuscic ja przez sprzęt zakazany odwdzięcze sie inna mniej cierpka flaszencją. a Udo swoja dosłodził a fuu
Odpowiedz
#3
Własnie miedzy innymi dzieki tej cierpkosci aronia jest fajowskim surowcem. Woda przy rozcieńczniu moszczu wystarczy.
Odpowiedz
#4
Bo wydaje mi sie ze moja aronia jest troche za cierpka, nawet bardzo rozwodnione soki, sa tak cierpkie ze trudno je upic.
nie jestem wrazliwy na cierpkie owoce i mi smakuja, lubie pozjadac tarnine z nalewki, ale ta aronia to juz sama siebie przeszla.
Wino jak juz to dopiero na jesien bede robil i jak nie zapomne to zachomikuje kilka flaszek:)
Odpowiedz
#5
aronia 2005 byla naprawde wybitnie cierpka niepotrafie okreslic przyczyny jednak skutki sa namacalne:)
TAK MASZ RACJE WYDAJE CI SIę ;)
całkiem powaznie raczej kupaż z czyms kwasnym nie cierpkim jak moje leśne jezyna + aronia.
Odpowiedz
#6
Moze dobry sezon wegetacyjny byl w ubieglym roku, poniewaz bylo dosc duzo pogodniejszych dni, moze to tu diabel siedzi, nie wiem:niewiem:
Odpowiedz
#7
Przemrożenie owoców przed fermentacją - Tak.
Krótka najlepiej 2 dniowa (albo wcale) fermentacja w miazdze - Tak.
Ponadto aronia jest świetnym materiałem bazowym na dobre owocowe wino.
Ale najlepszym sprawdzonym sposobem na "odcierpkowienie" aronii jest ... czas.
Odpowiedz
#8
Tak to prawda czas robi wiele . Na cierpkosc aroni na wplyw susza , kiedy lato jest gorace i suche aronia produkuje bardzo cierpkie owoce. Warto wiec czasami podlawac w okresie dlugiej suszy.
Odpowiedz
#9
Czas w jakim znaczeniu??
Czyli jesli zrobie winko z aronii, to najlepiej jakbym poczekal kilka lat aby ta jego cierpkosc sama jakos sie ulotnila:)
Jesli tak to mozna robic, tylko gorzej z czekaniem.
Odpowiedz
#10
semele: mysle ze rok najdalej 2 wystarcza zeby pozbyc sie (przynajmniej w sporej czesci) tej cierpkosci
Odpowiedz
#11
Ja tam panie niewiem jaka cierpkość.. zeszłorocznej aronii zostało juz tylko 0,7 litra... a ryżowiec już nie tak chetnie..a myślałem że będzie odwrotnie.
Odpowiedz
#12
Nie wiem jakie wino z aronii zrobiłeś. Ja swoje nastawiam na 15% i półsłodkie - takie aroniowe najbardziej mi smakuje. Po 2 latach można je śmiało podawać na stół ale naprawdę dobra i pozbawiona cierpkości aronia powinna moim zdaniem poleżakować jeszcze troszkę dłużej.
Dobrym sposobem na skrócenie czasu dojrzewania i złagodzenie cierpkości aronii jest kupażowanie. Ciekawy rezultat uzyskałem łącząc wino aroniowe (8/10) z winogronowym (2/10). Niezłe wino możesz też uzyskać mieszając aronię jako podstawowy składnik z rodzynką, truskawką, wiśnią i czarną porzeczką.
Możesz też zrobić aroniowo-jabłkowe - rok i do kieliszka:slinka:
A na niecierpliwość przy dojrzewaniu aroniowego mam prosty sposób -robię co rok duuużo wina.
Odpowiedz
#13
przełam aronię innym winkiem - ja zrobiłem 1/1 z wiśnią wyszło super, nie czuć żadnej cierpkości ( chociaż mnie ona nie przeszkadza)
Odpowiedz
#14
Cytat:Wysłane przez Semele
Czy cierpki smak aronii mozna usunąć poprzez zamrażanie owoców??Jaki jest skuteczny sposob zmniejszenia cierpkosci tych owocow??

można .. poprzez zamaskowanie cukrem -zrobiłem experymentum-aronia na słodko ...yhym niepowiem by to powalało ale cierpkości nijakiej nie ma- tylko dlaczego pozbywać sie cierpkości skoro to cała dusza aronii?
Odpowiedz
#15
Witam:)
aronia z sieprnia 2005, zostalo mi ok 3,5 l z 5,0 l. Jest ... mmmmmmmm pycha, kolor łzy, mniam:); w czerwcu/lipcu butelkuje i robie z wisni :)

tymczasem pozdrawiam slonecznie :)

============
====Hokky====
==505166018==
==886224911==
============
Odpowiedz
#16
Właśnie dziś zabutelkowałem aroniowe 2005.
Cierpkie tak jak powinno być aroniowe - pyszne.
Odpowiedz
#17
5 butelek 0,5 aroni z 2005 zabutelkowane i zalakowane ok 3 tyg. temu, teraz niech juz tylko lezakuje :)

ktos robi w tym roku aronie?, i jak ja planuje?

===========
===Hokky====
=886224911==
===========
Odpowiedz
#18
A moja nalewka z aronii była własnie cierpka, ale teraz jak dopijam po roku pozostałości - to jest coraz lepiej. Znaczy czas leczy cierpkość.
Odpowiedz
#19
ehh.. pieknie powiedziane... czas leczy cierpkosc.. bleee hihihi :diabelek:

ja! robie aroniowe w tym roku.. wlasnie jestem na etapie fermentacji w miazdze.. wieczorem bedzie 48 h :lol: a po pracy wybieram sie na poszukiwania pieluchy tetrowej.. ino nie wiem gdzie w tym kraku mozna ja zdobyc.. kolo mnie w aptece nie ma.. a przez pampersa przeca przeciskac nie bede :ysz:

ostatnia moja pieluche mi skradziono :placze:
Odpowiedz
#20
Cytat:Wysłane przez alva
[...] ino nie wiem gdzie w tym kraku mozna ja zdobyc.. [...]
Pytaj w sklepach z artykułami dla niemowląt - np w Geancie.

Krzysztof
Odpowiedz
#21
Cytat:Wysłane przez alva
wybieram sie na poszukiwania pieluchy tetrowej.. ino nie wiem gdzie w tym kraku mozna ja zdobyc

Patrzcie ludzie, niemalże wszyscyśmy tu obecni sikali w pieluchy tetrowe, a teraz nigdzie nie można ich kupić... Złe one jakieś? Czyżby wszyscy przerzucili się na pampersy? Moja psychika od pieluch tetrowych się nie wykrzywiła:diabelek:
Odpowiedz
#22
Pewnie nie znajdziesz pieluch tetrowych w wielkich marketach, ale powinny być w normalnych sklepach z art. dla dzieci.


!!!!!!!!!!!!!!!!Aroniowe dla zdrowotności!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz
#23
Znalazlam! ... przez przypadek.. w drodze do autobusu :) a myslalam ze bede musiala pchac sie do jakiegos tesco czy geanta (nie przepadam za marketami)

jakby ktos szukal w tych okolicach (czyli w Mistrzejowicach) to przy Srebrnych Orlow, od strony Wislickiej, w jednym z blokow jest ukryty (sic!) sklep z art. dla niemowlat. Tylko wejscie jest od drugiej strony.

pieluchy tetrowe - 1,75 zl/szt.
Odpowiedz
#24
A jak otrzymujecie sok z aronii, ktorego dodajecie do wina z jablek???
Nie wiem czy uzyc sokownika, czy poprostu wyciskac na surowo z dodatkiem pektopolu??

Mam kilka opcji ale nie wiem jaka wybrac bo aroni i jablek mam wbród, a proporcje jakie zastosuje przy moim winie to 1 kg aronii na 7 kg jablek.
Odpowiedz
#25
Semele: http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=3700
Korzystam z receptury old wino, z małymi modyfikacjami. Fermentuję 2 dni w miazdze na Bayanusach, Activicie i Pektopolu z eurowinu. Cedzę przez duże sitko lub używam siatki z plastiku która kiedyś dozdabiała kwiaty, zakładam na słój okręcam drutem na szyjce i luuu. Wytłoki przelewam małą ilością wody i wszystko pakuję do gąsiora. Już po 2 tygodniach wino zapowiada się super. Skupażuję jeśli mnie zawiedzie.
Odpowiedz



Skocz do: