Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie
#1
Nastawiłem wino soku wisniowego z sokownika. 
-7 litrow soku slodzonego(2 kg cukru)
-5 litrow wody
-2 kg cukru
-drozdze aktywne suche z biowinu do wina czerwonego ( wysmienie wino do wieletniego lezakowania)
-pozywka
Wlane do 20l balonu

Piana z gory znikla i nie ma babelków w rurce . 
Po jakim czasie powinno zaczac pykac? Czy moze nie pyka bo cukier dalem caly od razu i jest przeslodzone?
Gdy porusze balonem na boki to puszcza babelka.

Przepraszam za mozliwy spam ale jest to moje 1sze wino i czuje sie jak dziecko we mgle. ;)
Odpowiedz
#2
To masz tam ze 30blg jak na szybko w głowie liczę, troszkę dużo. Ale jak dobrze zrobiona matka drożdżowa to powinna ruszyć.
Zobacz czy widać uchodzące do góry malutkie bąbelki gazu produkowanego przez drożdże, może nie bulkać jak coś jest nieszczelnego, tak najczęściej bywa.

Edit: O, właśnie, o blg soku zapomniałem.. no to już mogłeś przedobrzyć. Albo rozcieńcz albo daj killery :D
pozdrawiam
Odpowiedz
#3
Cztery kg cukru na 12 litrów wina plus cukier w owocach. Na oko to daje 40 blg?
Odpowiedz
#4
Nie robiłem matki bo to byly drozdze do uwodnienia. Poczekam do wieczora. Mozna dolac wody ? Moze zmienic drozdze na bardziej odporne na cukier drozdze. Mam tez md z drozdzy szlachetnych biowinu do innego wina. Moze wlac ta MD to tego balonu?

Kurcze nie mam tego cukromierza. Dalem caly cukier z przepisu. Moglem podzielic... Da sie to jeszcze jakos uratowac?
Odpowiedz
#5
Co masz w domu żeby zmieszać z winem. Jakiś sok; owoce. Sama woda rozrzedzi smak a nie o to chodzi. Praktycznie potrzebujesz drugiego nastawu do zamieszania bez dodatku cukru.
Odpowiedz
#6
Na ten moment, stężenie cukru jest na poziom 20% alkoholu, żadne drożdże tego nie przerobią.
Musisz rozcieńczyć nastaw, najlepiej sokiem wiśniowym, może być z sokownika ale bez dodatku cukru, ewentualnie jakimś obojętnym smakowo z niewielką kwasowością i zawartością cukru - gruszkowy, jablkowy.
Lech
Odpowiedz
#7
A co myslicie o dolaniu ok 2 l wody i drozdzy nowych biowinu gwarancja szybkiej i czystej fermentacji. One sa odporniejsze. Nie mam juz soku. Wszystko ppszlo do balonu
Odpowiedz
#8
Jak dodasz bayanusy, to ruszą Twój nastaw w takiej formie, ale raczej nie o to chodzi.
Gruszki do wiśni? A dobre toto połączenie? Gruszki same w sobie są byle jakie przecież, jakoś nie mogę sobie tego smaku wyobrazić. Jak ktoś takie robił, to niech się podzieli opinią bo aż się zaciekawiłem.
Odpowiedz
#9
No właśnie, chodzi o to abyś nie wyczuwał tych gruszek, a jednak dodajesz coś co rozcieńczy nastaw a nie wpłynie na smak, woda to najgorsze rozwiązanie na rozcieńczanie wina.
Lech
Odpowiedz
#10
(06-08-2016, 15:26)lech.kuba napisał(a): Na ten moment, stężenie cukru jest na poziom 20% alkoholu, żadne drożdże tego nie przerobią.
Musisz rozcieńczyć nastaw, najlepiej sokiem wiśniowym, może być z sokownika ale bez dodatku cukru, ewentualnie jakimś obojętnym smakowo z niewielką kwasowością i zawartością cukru - gruszkowy, jablkowy.

Ostatnio ktoś pisał na tym forum że G995 dają radę nawet do 20%
Zapraszam na mój blog na FB

Swojskie Jadło






 


Odpowiedz
#11
A moge dodac inne drozde czy sie pogryza :D?

Dolalem 2 l wody i sloik soku wisniowego. Jak do rana nie ruszy to dam te odporniejsze drozdze ( szybka i czysta fermentacja)
Odpowiedz
#12
Nie widzę sensu dodawania czegoś, co nie da żadnego ciekawego smaku, a jedynym argumentem jest "bo lepsze niż woda". Lepsze bo? Albo woda, albo sok z czegoś, co się ciekawie skomponuje, przepisy na mieszanki masz na stronie. Nie widzę sensu dodawać składnika "dla zasady". Gruszki nic tu moim zdaniem nie wniosą, poza swoim mydlanym posmakiem w najlepszym przypadku.
G995 to bayanusy, 21% na miodzie mi kiedyś zrobiły, podobna wartość po destylacji starych kompotów podał mi bimbrownik, któremu owe kompoty oddałem, bo paskudne były, znaczy alkohol bardziej czuć niż smak :D No i mam wino anyżowe wytrawne, bo zjadły cukru na 20 volt ; l

Możesz dodać drożdże, które lubią wysokie stężenie cukrów (no, tolerują - g995, jakieś do miodów), ale jak nie przerwiesz fermentacji to wyjdzie Ci coś w pieruny mocnego.
Odpowiedz
#13
Witam.
Agip zacznij od tego jakie wino chciałbyś otrzymać, czy b. mocne powyżej 18% alkohou, czy mocne około 15% alkoholu czy jakieś słabsze, bo od tego będzie zależało Twoje dalsze postępowanie.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#14
Dzisiaj rano dodalem aktywne drozdze uwodnione i troche pozywki oraz ok 1/2 l wody. W rurce fermentacyjnej co minute pyknie. Ale nie ma piany duzej ilosci na gorze :/
Odpowiedz
#15
Jak nie bierzesz żadnych rad pod uwagę, to nie wiem czemu ma służyć Twój temat.
Dodanie pół litra wody i drożdży innych niż mutasy tolerujące wysokie ciśnienie osmotyczne, to działanie bez większego sensu.

PS: Piana nie zawsze się wytwarza w dużych ilościach, szczególnie na początku fermentacji.
Odpowiedz
#16
Wino tydzien po sasiarkowaniu co jakis czas pyknie. Jest lekko metne i troche musujace. To znaczy ze fermentacja ruszyla z powrotem?
Odpowiedz
#17
A jaką ilością było zasiarkowane i jakie drożdże były dane? Konkretnie nazwa, bo taki opis "drozdze aktywne suche z biowinu do wina czerwonego ( wysmienie wino do wieletniego lezakowania)" niewiele mówi.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#18
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-de...rmicru-vr5 . te drozdze a piro 3g na niecale 15l nastawu
Odpowiedz
#19
(09-09-2016, 08:34)Agip224 napisał(a): Wino tydzien po sasiarkowaniu co jakis czas pyknie. Jest lekko metne i troche musujace. To znaczy ze fermentacja ruszyla z powrotem?

A było klarowne i zmętniało ? Czy było mętne przed siarkowaniem też ?
W winie jest rozpuszczony co2 więc jak się wydziela z niego( odgazowywanie wina) to oczywiście że pyknie co jakiś czas i będzie musować.
Natomiast jeśli było klarowne i zmętniało to wznowiła się fermentacja.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: