• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 Dalej »

Łaczenie srodków chemicznych i inne

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Marco de Mon Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Nastrój: No Mood.
16-07-2004, 19:20
Ciekaw jestem czy łaczenie takich rzeczy jak, kwasny węglan potasu z kwasnym weglanem sodu i/lub pirosiarczynem i do tego jeszcze obecny w np w miazdze pektopol, nie spowoduje reakcji niekorzystnych dla wina, zdrowia i drożdzy ?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kopyr Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 170
Liczba wątków: 7
17-07-2004, 09:20
Miejmy nadzieję, że nie bo taki skład mniej więcej mam w porzeczkowym :big:
Szukaj
Odpowiedz
Marco de Mon Offline
Starszy winiarczyk
**
17-07-2004, 09:54
:-)
Dlatego pytam bo własnie do czarnej porzeczki dałem sode, piro i pektopol, zauwazylem potem ze drozdze jakos nie chciały ruszyc i dopiero po ok 24g od dodania tych rzeczy ruszyło i to super ( oczywiscie mowa o miazdze ).
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kopyr Offline
Winiarczyk
*
17-07-2004, 11:24
Moje też miało straszne opory, z tym, że nie dawałem sody tylko pożywkę, piro i pektopol i wrzątek jak się okazało niepotrzebnie. Własciwie w miazdze kiepscizna, dopiero po zlaniu do balona, dodaniu cukru, wody i pożywki ruszyło z kopyra tfu z kopyta :lol: ale wcale nie tak od razu.
Szukaj
Odpowiedz
Marco de Mon Offline
Starszy winiarczyk
**
17-07-2004, 12:31
Ja dałem piro, sode i pektopol, posiedziało we wiadrze 6 godzin i dałem MD, jednak ruszyły dopiero po ok 24 godzinach, ale juz jest ok trzeci dzień szaleje i prosi o wyjscie z wiadra :-)
Jednak mysle że pektopol w połaczeniu z chemią wstrzymuje drozdze, bo np wisienki po 3 godzinach w wiadzre szalały.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kopyr Offline
Winiarczyk
*
17-07-2004, 13:10
U mnie czeresnia w miazdze też o wiele szybciej się rozruszała, ale może to specyfika porzeczek, które mają drobne owoce, z których nie tworzy się kożuch podchodzący do góry, CO2 ulatnia się więc mniej spektakularnie niż w przypadku innych owoców. No i porzeczki mają chyba stosunkowo mało cukru. Więc może to wina porzeczek a nie pektopolu - żebysmy nie doszli do tych wniosków co ten rosyjski naukowiec, że pchła ma narząd słuchu w odnóżach (pozdr dla JM) :hahaha:
Szukaj
Odpowiedz
Marco de Mon Offline
Starszy winiarczyk
**
17-07-2004, 15:45
No tak :-) Ale zawsze można podyskutowac, czesto tak jest że jak wszystko jest O.K. to szuka sie problemów :-)
Najwazniejsze że wszytsko szaleje ładnie w wiadrze, a wisienki juz doczekały się balonu, no i pieknie robia pyk..pyk..pyk.. na 1s, a porzeczki miałem bardzo słodkie, wybierałem jak stara przekupa ok 20minut i wybrałem takie co potem okazało sie ze miały w soku 8blg.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
19-07-2004, 15:41
Chociaż pirosiarczyn potasu z kwasnymi węglanami reagowac nie powinien, na wszelki wypadek najpierw odkwaszałbym (to szybka reakcja i wodorowęglanów po paru minutach w moszczu nie będzie), potem siarkował. I również, na wszelki wypadek, stosowałbym wodorowęglan potasu (który zresztą "smakowo" podobno mniej skrzywia wino), a nie sodu, coby nie wprowadzac różnych kationów.
Ale tak czy siak, przy tych stężeniach pirosiarczynu, które stosuje sie w winie, niebezpieczeństwa nie ma żadnego.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa