• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

Trójniak Bernardyński - szybkość fermentacji - staje...?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Trójniak Bernardyński - szybkość fermentacji - staje...?
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#1
12-11-2004, 12:02
Trójniak nastawiony 3 tygodnie temu na drożdżach AnKa C. Objętość 3,5l. Widziałem go poprzednio 2 tyg. temu i bulgotał tak co 5-10sek. Wczoraj przyjeżdżam, patrzę a tu bulg co 25-30 sek.. Co prawda naczynie stało w pomieszczeniu gdzie temperatutra sięgała ok. 16 st. C, ale po wczorajszym przeniesieniu w cieplejsze (19st.) miejsce nie widać przyśpieszenia.
Pytanie brzmi: "Czy mam się zacząć bać, czy to normalne?". Dodam, że za 3 dni znowu wyjeżdżam na 2 tygodnie, więc ewentualny restart dobrze by było zrobić teraz....
Szukaj
Odpowiedz
KrzychoG Offline
Zasłużony Winiarz
***
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2003
Nastrój: No Mood.
#2
12-11-2004, 12:07
Jako starszy winiarczyk posiadasz chyba cukromierz?

POZDR K
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#3
12-11-2004, 13:37
ano posiadam, posiadam - zaraz zmierzę....
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#4
12-11-2004, 14:17
Tak jak myślałem - 24blg! Na początku było ok 30blg...
Szukaj
Odpowiedz
KrzychoG Offline
Zasłużony Winiarz
***
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2003
Nastrój: No Mood.
#5
12-11-2004, 14:49
Ile drozdzy uzyles ? Przygotowales matke ?

POZDR K
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#6
12-11-2004, 16:28
Jako Administrator powinienneś wiedzieć, że z AnKi C matki się nie przygotowuje :diabelek: . Ale zrobiłem tak: najpierw uwodniłem drożdże ok. 2,5g (na 3,5l!) potem wlałem to do rozcieńczonej brzeczki i jak zaczęło wszystko ładnie brykać to do końcowego naczynia, do reszty brzeczki.
Teraz przy mierzeniu blg pomyślałem sobie, że jak pomieszam przy dostępie powietrza i porządnie natlenię brzeczkę, to być może drożdżaki znowu będą miały szansę na podział. Teraz bulka co 15 sek. ale jest trochę mniej wody w rurce. Poczekem do jutra i zdam relacje...
Szukaj
Odpowiedz
KrzychoG Offline
Zasłużony Winiarz
***
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2003
Nastrój: No Mood.
#7
12-11-2004, 17:19
Administartor to tylko funkcja techniczna i ni jak sie ma do wiedzy o winie czy miodach. Nie smialbym sie mierzyc z co niektorymi tu ...

Niby czemu z Anki nie robi sie matki?
Otoz zapewniam Cie ze mozna. Nie ma to wiekszego sensu do win ale juz do miodkow mogloby pomoc.

Mierz miodek i zdawaj relacje z pomiarow a nie z bulkania, to bedziemy znali postepy fermenatcji a nie to jak sie drozdzom akurat odbilo :big:.

Szkoda, ze wszystekigo od razu nie napisales no ale teraz juz wiadomo. Jak dla mnie dales drozdzy sporo. Co prawda kol. Weosly poleca nawet do 1g/l ale i to co dales malo nie bylo. Pozywki dales ? Bo to niezbedne tutaj i to duzo. 1:1 w stosunku do drozdzy.
Mierzyles miodek czy podejrzewasz ze bylo 30? Trojniak powinien miec ok. 32-35 bodajze.
Jesli zjadly ok 6-8blg w 3 tyg, to powiem CI ze slabo jest. I zle CI to wrozy.

Jak robilem swojego trojniaka to zrobilem matke, bo mialem malo Anki. Opisywalem to kiedys. Poszlo do ok 22l trojniaka tylko z 3.5-4g Anki. Malutko, stad koniecznosc matenki. Efekty srednie w sumie.

Pomiar poczatkowy:
24/04 34 Blg

Postepy:
9/05 24 Blg (-10)
17/05 19 Blg (-6)
22/05 18,5 Blg (-0,5)
04/06 16,5 Blg (-2)
11/06 15,5-16Blg
16/06 15Blg
11/07 14Blg
tu zaczelo powoli zdychac i padlo przy 13 blg.
I to jest zle.

Wobec tempa jakie osiaga kol. Patricus to b wolno mi szlo. Moze dlatego, ze nie natlenialem pierwotnie nastawu pompka?:D

Szacuje, ze trojaniki moga zakonczyc nawet w granicy 0-5 Blg. 5-10 jest niezle, powyzej 10 to za duzo cukru i za malo alkoholu.

POZDR K
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#8
12-11-2004, 18:49
W sumie to pomyślałem sobie, że bardziej szkoda mi tego miodku niż kolejnych 2,5g AnKi C, więc dodam teraz i zobaczymy. Napewno nie zaszkodzi...
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#9
12-11-2004, 19:06
Te drożdże sa niesamowite. Myślę, że po wojnie nuklearnej przeżyłyby szczury i AnKa C. Zaraz po wlaniu - wielka piana i teraz bulka co sekundę. Pozdro.
Szukaj
Odpowiedz
KrzychoG Offline
Zasłużony Winiarz
***
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2003
Nastrój: No Mood.
#10
12-11-2004, 19:33
No, no, zaskoczyles mnie.
Ja bym probowal pomalu dolewac, rozbujac. A tu prosze ... sru uwodnione drozdze do balona i zaraz bulka co sekunde :big: :big:

Podaj pomiar za 2-3 dni, zobaczymy jak zra ten cukier.

POZDR K
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Grzegorz Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 11
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Warszawa - Imielin
#11
12-11-2004, 21:48
Mój trójniak nastawiony 15 czerwca w ciągu miesiaca przerobił do 4 blg - oczywiscie na AnCe. Za to teraz jest jeszcze mętny i nie wykazuje chęci klarowania się.
Odporny na grawitację jakby był z kosmosu...
Szukaj
Odpowiedz
KrzychoG Offline
Zasłużony Winiarz
***
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2003
Nastrój: No Mood.
#12
12-11-2004, 23:42
Z ilu Grzesiu zjechal? I ile teraz ma?
Nie daj Boze "mniej niz 0" ?

POZDR K
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#13
21-11-2004, 16:48
Wczoraj zmiarzyłem i jest 20blg (-4). Czyli chyba nie jest źle - 4blg w tydzień....
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 618
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#14
17-12-2004, 10:22
Dzisiaj jest 10,5blg i myslę, że już by mogło powoli stawać. Jest jakiś sposób, żeby ankęC ztrzymać, ale oprócz siarkowania. Może wystarczy zlać? Nie chcę, żeby miód był za bardzo wytrawny i zbyt alkoholowy... W sumie to teraz mi odpowiada. Myślę, że jutro zleję go znad osadu, ale co potem - do zimna, czy do ciepła. Czytałem, że niższa temp. zwiększa odporność drożdży na zawartość alkoholu, więc chyba jednak do ciepła????
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#15
17-12-2004, 14:22
Ja robię tak, że fermentuję do oporu - niech żrą ile wlezie, na zdrowie, a potem dosładzam miodem/obniżam alkohol.
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#16
17-12-2004, 16:55
Ja czynilem podobnie.Pelna fermentacja ( moje Tokay naprawde pracowaly), i poziom alkoholu byl zdecydowanie za wysoki wiec doslodzilem miodkiem. Juz prawie rok jest w butelkach.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

Trójniak Bernardyński - szybkość fermentacji - staje...?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 07:23 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa