Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roztwór NaOH - jaka woda?
Witam.
Przymierzam się do zrobienia roztworu 0,1M NaOH.
Mam już granulki, szkło i wodę. Tylko nie wiem czy dobrą. Jest to woda demineralizowana kupiona na stacji paliw. Wiem, że taka z apteki jest lepszej jakości, ale czy mogę użyć tej co już mam?

Co do samego procesu to chce do szkła wsypać 1g NaOH i dopełnić do 250ml. Dobrze zrobię?

Potem chciałbym sprawdzić dokładność. Myślę wsypać do słoika 10g kwasku cytrynowego i dopełnić do 1l. Wtedy pomiar powinien wynieść 10g/l. Tylko nie wiem czy w kwasku cytrynowym jest 100% kwasku:)

Sprzęty mam średniej dokładności. Waga chińska 0,01g (raczej powiedziałbym 0,1:)) i strzykawka 100ml. Na pewno nie będzie idealnie ale chyba będę w stanie określić,czy zawartość kwasów to bardziej 8 czy 15, nie?:)

PS. A może ktoś wie jak oznaczane są pojemności w szklach laboratoryjnych?
Mam zaznaczone 250ml ale kreska ma grubość 1mm i nie wiem czy patrzeć od dołu czy od góry:/
Odpowiedz
Lepsza byłaby odważka analityczna 4,000g. Bo 1g na tej Twojej wadze to może być i 1,1. Poza tym też nie wiadomo czy te granulki są czyste.
Może lepiej zrób 4g i daj 1l wody. Tą co kupiłeś jest ok.
Ja mam kolbę miarową, która ma długą, wąską szyjkę i tam jest znacznik 1l, więc błąd jest mały.
Kwasek możesz zmiareczkować, ale on ma inną masę niż kwas winowy czy jabłkowy. Są inne przeliczniki.
winowy - 0,75
jabłkowy - 0,67
cytrynowy - 0,64
Odpowiedz
Ważąc monetę 5zł mam wynik 6,51g gdzie według internetów powinno być 6,54g, więc nie jest źle.
Szkła mam tylko 0,5l max. Zawsze to mniejszy błąd niż przy 0,25l.

PS. Nie wiem czy to czysty NaOH. Nie jest to kret czy inny środek na bazie NaOH. Na opakowaniu jest Wodorotlenek sodu i jakieś kody: numer CAS, oznakowanie WE itp.
Odpowiedz
Próbuj, nie sprawdzisz to się nie dowiesz :D
Odpowiedz
A może zrobić tak. Ta wodę mam w 1l butelce. Zaznaczyłbym ten 1l i ja odlał. Roztwór zrobiłbym w tej butelce i później ja rozlał do szkła. Pytanie czy takie wody są rozlewanie z dokładnością do 1ml:)?
Odpowiedz
Na pewno leje to jakaś maszyna, ale to nie wino czy wódka, że musi być idealnie.
Odpowiedz
O! To idę po pół litra czystej:)
Odpowiedz
(16-11-2016, 12:16)Cahir09 napisał(a): Ważąc monetę 5zł mam wynik 6,51g gdzie według internetów powinno być 6,54g, więc nie jest źle.
Szkła mam tylko 0,5l max. Zawsze to mniejszy błąd niż przy 0,25l.

PS. Nie wiem czy to czysty NaOH. Nie jest to kret czy inny środek na bazie NaOH. Na opakowaniu jest Wodorotlenek sodu i jakieś kody: numer CAS, oznakowanie WE itp.

Jeśli możesz wstaw fotkę opakowania. A co do wody do sporządzenia roztworu to radzę użyć destylowanej. Przynajmniej ja tak robię jak przygotowuję roztwór w laboratorium.
Odpowiedz
Woda
Wodorotlenek sodu

Skocz do: