Witam,
chciałbym prosić o pomoc w interpretacji wyników otrzymanych w analizie fizykochemicznej wybranych win. Chodzi mi glownie o wskązniki:
Wolne SO2 oraz Ogolna zawartość SO2 - wiadomo bez siarki i jej zwiazkow produckja wina byłaby niemożliwa lecz jej nadmiar potrafi skutecznie "zabić" smak wina i odebrac przyjemnosc z jego spożywania. I tutaj moje pytanie - co wpływa na ilość wolnego SO2 ? czy jest to pirosiarczan ? czy jest to w ogole możliwe do zdiagnozowania ?
Kwasowosc Lotna - jest to naturalny efekt fermentacji ale także uchybien podczas produkcji wina. Jej obecnosc a raczej nadmiar powinien świadczyc o obecnosci niechcianych mikroorganizmow. produkuję sie ona tylko podczas fermetnacji czy może również podczas leżakowania/dojrzewania wina ?
Ekstrakt całkowity - Jak interpretować jeżeli w jednym winie wychodzi on większy niż w drugim ?
Trochę tych wątpliwości mi się nazbierało a ze wzgledu na moj poczatkujacy winarski charakter liczę na pomoc ;
!
chciałbym prosić o pomoc w interpretacji wyników otrzymanych w analizie fizykochemicznej wybranych win. Chodzi mi glownie o wskązniki:
Wolne SO2 oraz Ogolna zawartość SO2 - wiadomo bez siarki i jej zwiazkow produckja wina byłaby niemożliwa lecz jej nadmiar potrafi skutecznie "zabić" smak wina i odebrac przyjemnosc z jego spożywania. I tutaj moje pytanie - co wpływa na ilość wolnego SO2 ? czy jest to pirosiarczan ? czy jest to w ogole możliwe do zdiagnozowania ?
Kwasowosc Lotna - jest to naturalny efekt fermentacji ale także uchybien podczas produkcji wina. Jej obecnosc a raczej nadmiar powinien świadczyc o obecnosci niechcianych mikroorganizmow. produkuję sie ona tylko podczas fermetnacji czy może również podczas leżakowania/dojrzewania wina ?
Ekstrakt całkowity - Jak interpretować jeżeli w jednym winie wychodzi on większy niż w drugim ?
Trochę tych wątpliwości mi się nazbierało a ze wzgledu na moj poczatkujacy winarski charakter liczę na pomoc ;
