Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cisza w sokach? To zmieniam to
#1
Witam, po długiej nieobecności :) 

Jako, że mieszkam w bloku i aktualnie dwójka dzieci na pokładzie, to tym bardziej nie mam szans na robienie wina z owoców. Przez dwa lata chyba żadnego wina nie zrobiłem. Zmieniłem to.

Użyte soki marki carrefour: porzeczka i jabłko

[Obrazek: GPY0Uwt.jpg]

(widzę, że osadzanie obrazków nie działa, link do zdjęcia: https://i.imgur.com/GPY0Uwt.jpg

3 nastawy, jabłko, porzeczka oraz mieszany. Jabłko i porzeczka: Fermivint 7013 (18Blg), mieszany - bayanusy (20Blg).
Jabłko i porzeczka postawione 21 lipca, 23 dosłodzone bo cukier zeżarty. Jabłko do 12% celuję, porzeczkę 14. Mieszany - dzisiaj postawiony. Tutaj celuję w okolice 13%. Nie było już tych samych drożdży, więc kupiłem nieśmiertelne bayanusy. Użyłem połowy opakowania drożdży. Jabłko i porzeczka - całe opakowanie na baniaki 5L - pewnie przez to takie tempo.


Dzisiaj dodatkowo porzeczka dosłodzona do 5Blg z zera. Ostatni raz chyba dosłodziłem.

Trzymajcie kciuki.
Odpowiedz
#2
[Obrazek: GPY0Uwt.jpg]

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#3
Wino można zrobić z cebuli.... ale po co?
Odpowiedz
#4
Ktoś z forum zrobił wino z cebuli.
Po co? Dla eksperymentu.
Opinia o tym wyrobie? Dobre do marynowania mięsa.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#5
Ja zrobiłem z papryki słodkiej oraz chilli. Do marynowania mięsa świetne. Planuję jeszcze zrobić coś z pietruszki i selera (dwa osobne nastawy), jednak jeszcze są odległe plany.

Odpowiedz
#6
Mógłbyś podać na paprykowe.
Seler mam jeszcze mały. Pietruszka lepsza, ale niewiele lepsza.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#7
Użyj opcji wyszukiwania z forum a znajdziesz.

Odpowiedz
#8
(07-08-2017, 08:25)Karol4511 napisał(a): Użyj opcji wyszukiwania z forum a znajdziesz.

Z skoczków wychodzą całkiem fajne. Może nie jest to najwyższa półka, ale z braku laku. Pierwsze jabłkowe na Zamoyski wyszło rewelacyjne. Tak samo jak porzeczkowe. Z hibiscusa mistrzostwo świata. Każdy orze jak może i starajmy się być najlepsi w tym co robimy, a nie, że nie ma sensu. Taka kategoria, jak za niskie progi, to nie zaglądajcie:)



Skocz do: