Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
Witam.
Jak w temacie mam 2.7 kg aronii i chciałbym zrobić zrobić 5 l wina i dać 1 l soku jabłkowego do aronii,
ale z przepisu na 16 % wynika 3,5 kg owoców (
http://wino.org.pl/old/frames/aronia.html ).
Czy da radę tak ?
Liczba postów: 5.588
Liczba wątków: 233
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
23-09-2017, 18:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2017, 18:51 przez tata1959.)
Poczytaj o obliczeniach i rób. Dodatek jabłka jest strzałem w 10.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.
Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
2,7 kg, ile to litrów? Pewnie 4-5? Przy fermentacji w miazdze pełny balon 5 litrowy.
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
A czy w tym przepisie na 17 % to jest podany cukier na osiągniecie tego alkoholu tak ?czyli wino wyjdzie wytrawne ?
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
Jeżeli w przepisie nie ma wymienionego poziomu słodkości to zakładasz, że otrzymujesz wytrawne. Przynajmniej ja to tak rozumie.
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
Mam pytanie:
Po jakim czasie zlewacie aronie po 4 tygodniach ??
Z owocami fermentowałem 2 dni.
A do ilu blg dosładzacie ? bo myślę o 5
Liczba postów: 5.800
Liczba wątków: 199
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Zlewamy gdy wytrąci się osad. Dwudniowa fermentacja pozwoliła tylko części garbnikom i taninom przejść z aronii do wina. Kwestia końcowego Bllg uzależnione jest od Twoich preferencji, kwasowości, % itp.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
Winko na 17 % robie i to pierwsze dlatego pytam
Liczba postów: 4.166
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Hm...poszedłeś z % po bandzie. Alkohol jak dla mnie zdecydowanie za duży. Ale to Twoje pierwsze wino

Na przyszłość poczytaj
tutaj.
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
29-10-2017, 10:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2017, 16:24 przez daqs.)
Cukru dodałem narazie na 16 % i staneło na 5 blg
Plus cukier z soku jabłkowego to mam 14.5 %
I w smaku fajnie słodkie.
Liczba postów: 4.166
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Jak "stanęło" i jesteś zadowolony z wyników to zlej z nad osadu i daj pirosiarczyn potasu w dawce 1 g/10 litrów wina.
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
Dałem pirosiarczyn ale dosypałem go do wina bez rozcieńczania.
Czy będzie ok ??
I czy póżniej też dodawać przed butelkowaniem ??
Liczba postów: 4.166
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Czy będzie ok nie wiem. Daje się rozcieńczony w niewielkiej ilości wody. Przed butelkowanie też daj. Ale z tym się nie śpiesz.