• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Aroniowe z 2.7 kg

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Aroniowe z 2.7 kg
daqs Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
#1
23-09-2017, 17:18
Witam.
Jak w temacie mam 2.7 kg aronii i chciałbym zrobić zrobić 5 l wina i dać 1 l soku jabłkowego do aronii,
ale z przepisu na 16 % wynika 3,5 kg owoców ( http://wino.org.pl/old/frames/aronia.html ).
Czy da radę tak ?
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#2
23-09-2017, 18:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2017, 18:51 przez tata1959.)
Poczytaj o obliczeniach i rób. Dodatek jabłka jest strzałem w 10.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi(2)
Unregistered
 
#3
23-09-2017, 19:27
2,7 kg, ile to litrów? Pewnie 4-5? Przy fermentacji w miazdze pełny balon 5 litrowy.
Odpowiedz
daqs Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
#4
27-09-2017, 21:04
A czy w tym przepisie na 17 % to jest podany cukier na osiągniecie tego alkoholu tak ?czyli wino wyjdzie wytrawne ?
Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#5
28-09-2017, 10:58
Jeżeli w przepisie nie ma wymienionego poziomu słodkości to zakładasz, że otrzymujesz wytrawne. Przynajmniej ja to tak rozumie.

Szukaj
Odpowiedz
daqs Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
#6
24-10-2017, 15:58
Mam pytanie:
Po jakim czasie zlewacie aronie po 4 tygodniach ??
Z owocami fermentowałem 2 dni.
A do ilu blg dosładzacie ? bo myślę o 5
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.882
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#7
25-10-2017, 11:37
Zlewamy gdy wytrąci się osad. Dwudniowa fermentacja pozwoliła tylko części garbnikom i taninom przejść z aronii do wina. Kwestia końcowego Bllg uzależnione jest od Twoich preferencji, kwasowości, % itp.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
daqs Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
#8
25-10-2017, 17:19
Winko na 17 % robie i to pierwsze dlatego pytam
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#9
25-10-2017, 23:06
Hm...poszedłeś z % po bandzie. Alkohol jak dla mnie zdecydowanie za duży. Ale to Twoje pierwsze wino:) Na przyszłość poczytaj tutaj.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
daqs Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
#10
29-10-2017, 10:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2017, 16:24 przez daqs.)
Cukru dodałem narazie na 16 % i staneło na 5 blg
Plus cukier z soku jabłkowego to mam 14.5 %
I w smaku fajnie słodkie.
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#11
29-10-2017, 11:01
Jak "stanęło" i jesteś zadowolony z wyników to zlej z nad osadu i daj pirosiarczyn potasu w dawce 1 g/10 litrów wina.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
daqs Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 88
Liczba wątków: 9
Dołączył: 01 2017
Lokalizacja: warszawa
#12
02-11-2017, 21:08
Dałem pirosiarczyn ale dosypałem go do wina bez rozcieńczania.
Czy będzie ok ??
I czy póżniej też dodawać przed butelkowaniem ??
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#13
03-11-2017, 00:13
Czy będzie ok nie wiem. Daje się rozcieńczony w niewielkiej ilości wody. Przed butelkowanie też daj. Ale z tym się nie śpiesz.
Krzysztof




Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Aroniowe z 2.7 kg


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 13:21 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa