Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aroniowe z 2.7 kg
#1
Witam.
Jak w temacie mam 2.7 kg aronii i chciałbym zrobić zrobić 5 l wina i dać 1 l soku jabłkowego do aronii,
ale z przepisu na 16 % wynika 3,5 kg owoców ( http://wino.org.pl/old/frames/aronia.html ).
Czy da radę tak ?
Odpowiedz
#2
Poczytaj o obliczeniach i rób. Dodatek jabłka jest strzałem w 10.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.







Odpowiedz
#3
2,7 kg, ile to litrów? Pewnie 4-5? Przy fermentacji w miazdze pełny balon 5 litrowy.
Odpowiedz
#4
A czy w tym przepisie na 17 % to jest podany cukier na osiągniecie tego alkoholu tak ?czyli wino wyjdzie wytrawne ?
Odpowiedz
#5
Jeżeli w przepisie nie ma wymienionego poziomu słodkości to zakładasz, że otrzymujesz wytrawne. Przynajmniej ja to tak rozumie.

Odpowiedz
#6
Mam pytanie:
Po jakim czasie zlewacie aronie po 4 tygodniach ??
Z owocami fermentowałem 2 dni.
A do ilu blg dosładzacie ? bo myślę o 5
Odpowiedz
#7
Zlewamy gdy wytrąci się osad. Dwudniowa fermentacja pozwoliła tylko części garbnikom i taninom przejść z aronii do wina. Kwestia końcowego Bllg uzależnione jest od Twoich preferencji, kwasowości, % itp.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#8
Winko na 17 % robie i to pierwsze dlatego pytam
Odpowiedz
#9
Hm...poszedłeś z % po bandzie. Alkohol jak dla mnie zdecydowanie za duży. Ale to Twoje pierwsze wino:) Na przyszłość poczytaj tutaj.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#10
Cukru dodałem narazie na 16 % i staneło na 5 blg
Plus cukier z soku jabłkowego to mam 14.5 %
I w smaku fajnie słodkie.
Odpowiedz
#11
Jak "stanęło" i jesteś zadowolony z wyników to zlej z nad osadu i daj pirosiarczyn potasu w dawce 1 g/10 litrów wina.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#12
Dałem pirosiarczyn ale dosypałem go do wina bez rozcieńczania.
Czy będzie ok ??
I czy póżniej też dodawać przed butelkowaniem ??
Odpowiedz
#13
Czy będzie ok nie wiem. Daje się rozcieńczony w niewielkiej ilości wody. Przed butelkowanie też daj. Ale z tym się nie śpiesz.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 



Skocz do: