Czesc, w baniaku 25l robie wino jabłkowe z soku tłoczonego. To mój debiut. Miałem wrażenie, że wszystko mi się ładnie składa, ale swoje wyliczenia opisane poniżej wrzuciłem w 2 kalkulatory:
Ten: http://ppawlukowicz.zut.edu.pl/fileadmin...ocwina.htm
I ten: https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
I okazuje się, że muszę mieć gdzieś błąd w logice opisanej poniżej. Celuję w wino półwytrawne o mocy 11-12%. Niestety z kalkulatorów wychodzi mi półsłodkie wino o mocy 10,6%. Będę zatem zobowiązany za ocenę kalkulacji i ewentualne wskazówki poprawek i mojego błędu.
Wlałem tydzień temu do balonu 12,5 litra tloczonego soku jablkowego. Cukromierz pokazal 13 blg. Odjalem 4 na niecukry i to sie spielo z informacją na etykiecie - 9g cukru na 100ml soku. Zatem zakladam, ze mam w tych 12,5 litra okolo 1125 cukru. Do tego dalem 5 litrow wody i 3,3 kg cukru. Jak rozumiem cukier mnożę 3,3x0,6=1,98. DLa uproszczenia powiększam objętość nastawu o 2 litry. Wiec mamy 12,5+5+2 to 22,5 litra nastawu i w tym 4425g cukru co daje 197g na litr /17 czyli jakieś 11,5% alkoholu. W zasadzie jeżeli chodzi o moc to taki wynik byłby dla mnie ok. ALe przede mną kolejna porcja wody i cukru. Póki co nastaw pięknie pracuje i mam z tego wielką radochę. Pomyslałem, że teraz zamiast wody dodam znowu sok, bo czytalem, ze im mniej wody tym lepiej. Zatem zakładając, że dodaję 2 litry soku, a w nim 180g cukru otrzymuję 24,5 litra nastawu i 4600 g cukru w sumie. To daje 188g cukru na litr czyli jakieś 11%. Chcę na koniec wyjść w okolicach 12%. Zatem czy dobrze kombinuję by w 2 litrach soku rozpuścić 400g cukru? To da razem 5000g cukru na 24,8 litra nastawu więc otrzymam stężenie około 11,8% alkoholu. Tylko o ile dobrze rozumiem, te kalkulacje będą właściwe jeśli przyjmę, że drożdże zjedzą cały cukier. Czy przy wskazanych proporcjach i dotychczasowych krokach mogę na to liczyc? (działąm na drożdżach aktywnych Enovini do win białych i czerwonych z tolerancją do 18% alk + pożywka). Jeśli tak to cały cukier zamieni mi się w to oczekiwane 11,8% i przy blg 0 otrzymam wino zdecydowanie wytrawne? Czy zatem jeśli celuję w półwytrawne to czy mam czekać aż blg nastawu spadnie do 0 i przestanie bąblować i wtedy doprawić cukrem do smaku do 30 g na litr? Czy lepiej teraz dać więcej cukru - ale o ile rozumiem, jak dam teraz więcej cukru to osiągnę wyższy woltaż wina, a białe lubię właśnie w okolicach 11-12%.
Będę zobowiązany za podpowiedź w kontekście kalkulacji, dalszego dosładzania i rozbieżnościami we wskazaniach kalkulatorów (półsłodkie, słabe vs moje, być może błędne wyliczenia na 11-12% alkoholu). Dziękuję
Ten: http://ppawlukowicz.zut.edu.pl/fileadmin...ocwina.htm
I ten: https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
I okazuje się, że muszę mieć gdzieś błąd w logice opisanej poniżej. Celuję w wino półwytrawne o mocy 11-12%. Niestety z kalkulatorów wychodzi mi półsłodkie wino o mocy 10,6%. Będę zatem zobowiązany za ocenę kalkulacji i ewentualne wskazówki poprawek i mojego błędu.
Wlałem tydzień temu do balonu 12,5 litra tloczonego soku jablkowego. Cukromierz pokazal 13 blg. Odjalem 4 na niecukry i to sie spielo z informacją na etykiecie - 9g cukru na 100ml soku. Zatem zakladam, ze mam w tych 12,5 litra okolo 1125 cukru. Do tego dalem 5 litrow wody i 3,3 kg cukru. Jak rozumiem cukier mnożę 3,3x0,6=1,98. DLa uproszczenia powiększam objętość nastawu o 2 litry. Wiec mamy 12,5+5+2 to 22,5 litra nastawu i w tym 4425g cukru co daje 197g na litr /17 czyli jakieś 11,5% alkoholu. W zasadzie jeżeli chodzi o moc to taki wynik byłby dla mnie ok. ALe przede mną kolejna porcja wody i cukru. Póki co nastaw pięknie pracuje i mam z tego wielką radochę. Pomyslałem, że teraz zamiast wody dodam znowu sok, bo czytalem, ze im mniej wody tym lepiej. Zatem zakładając, że dodaję 2 litry soku, a w nim 180g cukru otrzymuję 24,5 litra nastawu i 4600 g cukru w sumie. To daje 188g cukru na litr czyli jakieś 11%. Chcę na koniec wyjść w okolicach 12%. Zatem czy dobrze kombinuję by w 2 litrach soku rozpuścić 400g cukru? To da razem 5000g cukru na 24,8 litra nastawu więc otrzymam stężenie około 11,8% alkoholu. Tylko o ile dobrze rozumiem, te kalkulacje będą właściwe jeśli przyjmę, że drożdże zjedzą cały cukier. Czy przy wskazanych proporcjach i dotychczasowych krokach mogę na to liczyc? (działąm na drożdżach aktywnych Enovini do win białych i czerwonych z tolerancją do 18% alk + pożywka). Jeśli tak to cały cukier zamieni mi się w to oczekiwane 11,8% i przy blg 0 otrzymam wino zdecydowanie wytrawne? Czy zatem jeśli celuję w półwytrawne to czy mam czekać aż blg nastawu spadnie do 0 i przestanie bąblować i wtedy doprawić cukrem do smaku do 30 g na litr? Czy lepiej teraz dać więcej cukru - ale o ile rozumiem, jak dam teraz więcej cukru to osiągnę wyższy woltaż wina, a białe lubię właśnie w okolicach 11-12%.
Będę zobowiązany za podpowiedź w kontekście kalkulacji, dalszego dosładzania i rozbieżnościami we wskazaniach kalkulatorów (półsłodkie, słabe vs moje, być może błędne wyliczenia na 11-12% alkoholu). Dziękuję
