Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z izotonika w proszku
#1
Zamierzam zrobić wino arbuzowe. Będę miał ok. 3 litrów soku, a nastaw ma mieć ok. 6 litrów. Resztę muszę czymś uzupełnić (część zajmie cukier). Początkowo miałem zamiar dodać jakiegoś soku/nektaru z kartonika. Ale teraz bardziej skłaniam się ku innej opcji. Otóż swego czasu ćwiczyłem na siłowni. Niestety rok temu doznałem kontuzji, która nadal się za mną ciągnie. Pozostały mi z tamtego okresu spore zapasy izotonika w proszku do rozpuszczania ActivLab Isoactive. Część z nich kończy datę ważności do spożycia w marcu 2018, a nie chciałbym, aby się zmarnowało. Dlatego zastanawiam się nad dodaniem go do arbuzowego. Najpierw muszę przewertować skład, czy nie ma tam jakichś konserwantów. Skoro niektórzy próbowali robić wino z syropów, to może i z tego dałoby radę. Wiem, że to sama chemia, ale chyba zaryzykuję i przeprowadzę ten eksperyment. A może ktoś z was robił coś takiego? Co o tym myślicie?
Pozdrawiam. Tadeusz.
Odpowiedz
#2
Ze wszystkich opinii wynika jasno, że arbuz nadaje się na wino niemal tak jak kamienie, tylko kamieni trzeba dać mniej. Z drugiej strony - 3litry arbuza to lepiej niż sam sok, mniej będzie szkoda wylewać. Poczytaj tutejsze wątki o arbuzach, ja też musiałem sprawdzić czy może jednak tyle osób się myli... nie mylili się niestety.

Łączenie alkoholu z izotonikami to raczej nie będzie zbyt sensowny pomysł. Lepiej wymień u kolegów z siłowni na jakieś fajne owoce przerobowe i z tego zrób.



Skocz do: