Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z polskiego na nasze (jak przeliczyć Bllg na % alkoholu)
#76
Witam wszystkich w moim pierwszym poście. Zarejestrowałem się właśnie po to, żeby napisać tę jedną wiadomość :) Ale przejdźmy do rzeczy.

Wydaje mi się, że gzeho może mieć rację w swoich wątpliwościach:
Cytat:"1000 g roztworu składa się wiec ze 190 g cukru i 810 g wody 810 g wody to 810 ml" To prawda o cukrze, ale te 810g to jest wody i niecukrow chyba, bo przeciez wczesniej zakladalismy ich istnienie, odejmujac poprawke :niewiem:
ale zastanówmy się nad tym jeszcze. Bierzemy próbkę moszczu i chcemy wiedzieć ile tam jest cukru. Używamy aerometru wyskalowanego w Blg bo to proste i łatwo dostępne narzędzie, ale musimy skorygować wskazanie przyrządu ze względu na niecukry, które zmieniają nam wyporność cieczy. Dotąd chyba wszystko dobrze rozumiem :p

Teraz zaczynają się schody. Przyjmijmy tak samo jak Dido, że wychodzi 19 Blg po odjęciu poprawki. To oznacza, że mamy 190 g cukru przypadające na 1000 g roztworu, czyli:
a) 1000 g moszczu? (woda + cukier + niecukry)
b) 1000 g wody z cukrem?

Wariant a) jest równoznaczny z tym, że w 1000 g moszczu znajduje się wtedy 190 g cukru.

Wariant b) mówi, że w moszczu jest tyle cukru, że na 1000 g wody w moszczu (a nie na 1000 g moszczu!) przypada 190 g cukru. Nie wiem czy czujecie różnicę, a może po prostu ze mną coś jest nie tak :p

Tak czy inaczej, obliczenia zaproponowane przez Dido nie dają odpowiedzi na to pytanie. Najpierw przelicza ile wychodzi cukru na litr wody (czyli coś jak wariant b):
Cytat:Wyszło nam 23 Blg - 4 (niecukry) = 19 Blg, to jest: 190 g cukru w 1000 g roztworu
1000 g roztworu składa się wiec ze 190 g cukru i 810 g wody
810 g wody to 810 ml
190 g cukru to 190 x 0,62 = 117,8 ml, w zaokr. 118 ml
Wiec 1000 g roztworu zajmuje 118 + 810 = 928 ml objętosci,
Zatem 190 g cukru znajduje się w 928 ml,
To ile g cukru znajduje się w 1000 ml (litrze)?
190 g ---- 928 ml
X g ---- 1000 ml
X= 190 x 1000 / 928
X= 204,7 g/l w zaokr. 205 g/l
a potem otrzymany wynik stosuje do moszczu, tak jakby oznaczał on zawartość cukru w moszczu (wariant a) lub jakby moszcz składał się samej wody i cukru:
Cytat:Moszczu, lub moszczu po fermentacji miazgi (lub soku z woda przed fermentacja) było np. 20 L. Czyli w tym było łącznie cukru: 205g/l x 20l = 4100 g = 4,1 kg

DarekRz, Twoja odpowiedź na wątpliwości gzeha:
Cytat:Gzeho- ale Dido już na samym poczatku odjął poprawke na niecukry. Z pomiaru wyszło np. 23 Blg a po odjeciu niecukrów masz 19 Blg - i dalej to juz tylko przeliczenie z g/kg na g/l - skoro odjeto poprawkę na niecukry to masz teraz tylko wodę i cukier.
sugeruje, że poprawka na niecukry, oprócz odpowiedzi na pytanie o rzeczywistą zawartość cukru w moszczu, odczarowuje wszystkie obliczenia i pozwala dalej traktować moszcz jak wodę z cukrem. Niestety, godzi to w moją intuicję matematyczną i sądzę, że to zbyt daleko posunięta interpretacja. Moim zdaniem gzeho ma rację, ale mogę być w błędzie i w takim wypadku proszę o wyprowadzenie mnie z niego, bo nie będę mógł spać :niewiem:

Pozostaje jeszcze pytanie, jaką to wprowadza poprawkę do obliczeń i czy w ogóle trzeba się nią przejmować :D Kiedyś zbuduję sobie sacharymetr i nie będę zawracał sobie głowy takimi rzeczami.
Odpowiedz
#77
Jeśli raz uwzględniłeś poprawkę na niecukry, to nie możesz dalej uwzględniać niecukrów, bo byłby to błąd, więc tak, po odjęciu od wskazania ballingomierza odpowiedniej wartości traktujesz moszcz jako wodę z cukrem.

1 balling oznacza roztwór 10 gram sacharozy w 100g roztworu. (to 100 gram to masa cukru i wody).
Odpowiedz
#78
(08-09-2012, 15:16)Biniu napisał(a): 1 balling oznacza roztwór 10 gram sacharozy w 100g roztworu. (to 100 gram to masa cukru i wody).

1Blg=10gr cukru/1kg roztworu.
Odpowiedz
#79
Cytat:Jeśli raz uwzględniłeś poprawkę na niecukry, to nie możesz dalej uwzględniać niecukrów, bo byłby to błąd, więc tak, po odjęciu od wskazania ballingomierza odpowiedniej wartości traktujesz moszcz jako wodę z cukrem.

To właśnie mi się nie podoba i pisałem już dlaczego, ale widzę, że nie potrafię wyrazić się odpowiednio jasno i zrozumiale więc mniejsza o to :p
Odpowiedz
#80
(08-09-2012, 17:31)miro napisał(a):
Cytat:Jeśli raz uwzględniłeś poprawkę na niecukry, to nie możesz dalej uwzględniać niecukrów, bo byłby to błąd, więc tak, po odjęciu od wskazania ballingomierza odpowiedniej wartości traktujesz moszcz jako wodę z cukrem.

To właśnie mi się nie podoba i pisałem już dlaczego, ale widzę, że nie potrafię wyrazić się odpowiednio jasno i zrozumiale więc mniejsza o to :p
Rozumiem, że generalnie chodzi Ci o to, że 23 Blg oznaczają, że w 1kg moszczu mamy 190 g cukru, 40 g niecukrów i 770 g wody, tak?
Odpowiedz
#81
Ściślej rzecz biorąc, to nie musi być 40 g niecukrów tylko pewna masa niecukrów wprowadzająca zmianę wyporności cieczy równoważną 40 gramom cukru. Pytanie, ile to zmienia :)
Odpowiedz
#82
miro - cytując Pawlaka: "Nadgorliwość gorsza faszyzmu";)
Oczywiście, że i Ty i Gzeho macie rację, że moszcz to nie sama woda i cukier i pomimo odjęcia poprawki na niecukry to one fizycznie jednak tam zostają i TEORETYCZNIE mają wpływ na wartości obliczeń.
Skoro jednak, twoja - miro - intuicja matematyczna spać Ci nie daje to możesz sobie policzyć - po to aby odpowiedzieć na jedyne sensowne pytanie, które sam zadałeś: "ile to zmienia".
No to do roboty:
Moszcz składa się z wody, cukru i "niecukrów" czyli wszystkiego co w moszczu jest rozpuszczone a nie jest cukrem.
Jedną z dwóch podstawowych przyczyn, dla których po odliczeniu poprawki na niecukry odstawiamy je w cholerę i nie zawracamy sobie głowy jest fakt, że o tych faktycznych niecukrach w tym faktycznym moszczu z tych owoców wiemy dokładnie "G....". Załóżmy jednak, iż posiedliśmy boskom moc i nadlucki jentelekt i te wszystkie umowne poprawki są naszymi danymi rzeczywistymi.
Zatem: mamy moszcz wykazujący w pomiarze 24 Blg, w którego kilogramie jest 200 g cukru i 40 g niecukrów (najbardziej popularna poprawka na niecukry = 4 Blg ), oraz automatycznie reszta kilograma to woda, czyli 760 g. 760 g wody to 760 ml, 200 g cukru to 124 ml a 40 g niecukrów? No i tu znów musimy odwołać się do naszej bozskiej mocy i ustalić coć podobnego do prawdy. Częścią tych niecukrów są kwasy owocowe: kwas jabłkowy ma gęstość 1,609 g/cm3 , kwas winowy 1,76 g/cm3, sole mineralne też są sporo cięższe od wody, więc dla uproszczenia przyjmijmy, że uśredniona gęstość tych niecukrów jest taka sama jak sacharozy i 1 g zajmuje 0,62 ml. Zatem nasze niecukry zajmują 24,8 ml.
Mamy więc 200 g cukrów w 908,8 ml (760+124+24,8). W litrze, czyli 1000 ml jest więc adekwatnie 220,07 g cukru.

No a metoda uproszczona:
24 Blg, 4 Blg jako poprawka na niecukry idzie won i liczymy:
200 g cukru w 1000 g, czyli 200g cukru w 924 ml, czyli 216,45 g cukru w litrze.

RÓŻNICA: 220,07-216,45= 3,6 g/l = 0,2% potencjalnego alkoholu.

I ta wielkość jest własnie drugim, podstawowym powodem, dla którego poprawkę na niecukry pomijamy w przeliczaniu Blg na g/l czy alkohol potencjalny.
Jeśli jeszcze mogę przypomnieć, że odczyt na popularnych cukromierzach ma dokładność 0,5 Blg, a na dokładnych 0,2 Blg, że ilość niecukrów przyjmujemy z baaaaardzo dużym przybliżeniem, że o rzeczywistej gęstości tych niecukrów możemy tylko zgadywać z małym prawdopodobieństwem trafionej, że skala Ballinga odnosi się do wodnych roztworów sacharozy, a w owocach mamy przeważnie sacharozy całkiem nic (glukoza, fruktoza mają ciut inną gęstość), że woda w temp. 20 st. C nie ma gestości 1000 g/dcm3 tylko 998,2 g/dcm3 itd, itp... - to na koniec mogę tylko powtórzyć cytat z Pawlaka: "Nadgorliwość...." quod erat demonstrandum ;):D


Darek
PS:
Gdyby było tak rzeczywiście, że gęstość niecukrów jest taka jak sacharozy, najprościej byłoby przeliczyć z Blg na g/l nie cukry po poprawce a cały ekstrakt ogólny - czyli tu 24 Blg a dopiero od ustalonego wyniku odjąć np. 40 g lub 3/20 ekstraktu ogólnego (dla gronowych). Taki sposób jest równie dopuszczalny, choć ten, kto twierdziłby, że dokładniejszy popełniłby, moim zdaniem, spore nadużycie.

Czekając na zbiory - Darek
Odpowiedz
#83
Nic dodać, nic ująć.
Odpowiedz
#84
I o to mi chodziło :) lubię wiedzieć, co tak naprawdę liczę i przepraszam, jeśli odebraliście to jako czepialstwo :p

Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów :)
Odpowiedz
#85
Witam,
czy ktoś może mi wyjaśnić jak działa aparat Sallerona i czy można go wykorzystać w działalności amatorskiej ?
Odpowiedz
#86
To nic innego jak mini destylarka (bardzo mini) :)
Odpowiedz
#87
Witam, niby obliczenia DIDO są łatwe ale jak wprowadzam swoje dane to wychodzą mi jakieś głupoty.

Czy mógł by ktoś mi wytłumaczyć na podstawi wzoru jak obliczyć ilość alkoholu w moim winie. Już kompletnie zgłupiałem i nie potrafię obliczyć zawartości alkoholu.
Proszę o pomoc.
Wino z żyta:
Przed fermentacja w 16 l wody rozpuściłem 4 kg cukru BLG wyniosło 21.
@ tygodnie później BLG wyniosło 0.
Dodałem drugą porcję cukru- 3 kg cukru i 2,5 l wody.
BLG wyniosło 12
Po 2 tygodniach fermentacja się zatrzymała i Obecnie BLG to -2.

Więc ile % ma moje winko bo już nie mogę się połapać.. :glowa_w_mur:
Odpowiedz
#88
Tak na szybko to "cóś" ma 18,5% i jakieś 25 g/l cukru resztkowego. Powinno być w smaku półwytrawne.
A jakich to turbo drożdży użyłeś?
Odpowiedz
#89
Witam.
Piszesz że w nastawie było:
7 kg cukru (4,2 litra), 18,5 litra wody. Czyli zawartość cukru 7 kg : 22,7 litra daje 308 g/l. Blg końcowy -2 (dla jasności: minus 2), przyjmując poprawkę na alkohol ok.5,5 rzeczywisty baling wina to ok. 3,5 czyli zawartość końcowa cukru 35 g/l czyli przefermentowało 273 g cukru/litr, pomnożone przez 0,6 daje ok. 16,5 % alkoholu.
Oczywiście to wszystko ma sens pod warunkiem, że nie dałeś tam żadnych dodatków zawierających cukier, np. dwóch kilogramów żurawiny, a początkowy nastaw to było rzeczywiście 16 litrów wody i 4 kg cukru, a nie 16 litrów syropu zawierającego 4 kg cukru. (Prorok jakiś czy co?) Ale ponieważ w tym wątku podałeś takie dane, to do takich się odnoszę :tuptup:. Jeżeli rzeczywiście skład nastawu był inny niż podałeś w tym wątku to i tak metodologia obliczeń się nie zmienia.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#90
Niech wam Bóg w winach wynagrodzi :D
Jacuś racja zapomniałem że do nastawu trafiło jeszcze 2 kg żurawiny. Tyle że to była świeża żurawina, praktycznie nie słodka tylko cierpka i dość kwaśna.


Darku użyłem Bayanus G995.
Odpowiedz
#91
Witam.
Żurawina to jedna rzecz, ale jest jeszcze jedna nieścisłość. W tym wątku piszesz:
(10-06-2013, 18:17)jaguar56 napisał(a): ...w 16 l wody rozpuściłem 4 kg cukru BLG wyniosło 21...
a we wcześniejszym:
(22-05-2013, 17:56)jaguar56 napisał(a): ...zdecydowałem się na wino z żyta (...) do fermentatora zapodałem:
...16 litrów syropu cukrowego zawierającego 4 kg cukru...
Z wartości blg wynika, że prawdą jest raczej to co napisałeś w tym wątku. Niby różnica niewielka, ale obliczanie zawartości alkoholu w winie i tak jest tylko przybliżeniem i nie ma potrzeby zwiększania niepewności otrzymanego wyniku brakiem rzetelności w podawaniu danych wejściowych.
(10-06-2013, 18:17)jaguar56 napisał(a): ...Więc ile % ma moje winko bo już nie mogę się połapać.. :glowa_w_mur:
No widzisz? A co mają powiedzieć ci którzy chcą Ci pomóc?
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#92
No tak drobna nieścisłość się wkradła.
Ostateczna wersja brzmi: W 16 l wody rozpuściłem 4 kg cukru.

Właściwie nie chodziło mi o to by ktoś napisał ile % ma winko a bardziej by na podanych składnikach rozpisał obliczenia.
Z matmy zawsze byłem noga ale jak zejdziemy na temat ryb to możemy dłuuuuuuuugo porozmawiać :D
Odpowiedz
#93
Witam wszystkich. Interesuje mnie od jakiegoś czasu ten wątek i po pobieżnym przyjrzeniu się wydaje mi się, że sposób DarkaRz jest najlepszy, choć ciekawi mnie również program który jest tutaj- czy działa on dobrze i ma sens? Którą z metod najlepiej stosować?

Mam także 1 uwagę do metody DarkaRz (podaną przez Dido)

(28-07-2004, 08:09)Dido napisał(a): Dla wszystkich zainteresowanych podaję sposób mierzenia zawartosci alkoholu w winie, który to sporządziłem na podstawie rozmowy z DarkiemRz.
Jest co liczyc, ale jest bardzo przydatny :)

Mierzenie zawartosci alkoholu w winie:

1. Mierzymy Blg moszczu (lub próbki moszczu przed fermentacją miazgi) - moszcz musi byc odcedzony z częsci stałych i miec przy pomiarze temp. 20 st.

wychodzi przykładowo 23 Blg

2. Odejmujemy poprawkę na niecukry - jesli mierzymy czysty sok (moszcz) to 4 Blg, jesli z woda to liczbę 4 mnożymy przez współczynnik taki jak stosunek soku do całej objętosci,

np.: soku 5 l, wody 7,5 l to:
5: (5+7,5)= 0,4 wiec poprawka na niecukry = 4 x 0,4 = 1,6

3. Uzyskany wynik w Blg przeliczamy na g/l w przypadku, gdy jest więcej niż 10 Blg, (jesli mniej to możemy przyjąc ze jest tyle g/l, co Blg x 10).

Wyszło nam 23 Blg - 4 (niecukry) = 19 Blg, to jest: 190 g cukru w 1000 g roztworu
1000 g roztworu składa się wiec ze 190 g cukru i 810 g wody
810 g wody to 810 ml
190 g cukru to 190 x 0,62 = 117,8 ml, w zaokr. 118 ml
Wiec 1000 g roztworu zajmuje 118 + 810 = 928 ml objętosci,
Zatem 190 g cukru znajduje się w 928 ml,
To ile g cukru znajduje się w 1000 ml (litrze)?
190 g ---- 928 ml
X g ---- 1000 ml
X= 190 x 1000 / 928
X= 204,7 g/l w zaokr. 205 g/l

4. Obliczamy ile było łącznie cukru w moszczu

Moszczu, lub moszczu po fermentacji miazgi (lub soku z woda przed fermentacja) było np. 20 L. Czyli w tym było łącznie cukru:
205g/l x 20l = 4100 g = 4,1 kg

5. Obliczamy ile jeszcze łącznie dodalismy cukru

W trakcie fermentacji dodalismy jeszcze 4 kg cukru i 5 l wody, tj. objętosc końcowa wzrosła do:
20l (początkowe) + 5l (woda) + 2,48 (4x0,62 cukier dodany) = 27,48l w zaokr. 27,5l
Ilosc cukru wzrosła do: 4,1 + 4 = 8,1 kg

6. Mierzymy Blg w całkowicie odfermentowanym winie, czyli gdy całkiem ustanie fermentacja, można nawet po sklarowaniu i kilku obciągach, ale koniecznie przed ewentualnym dosłodzeniem na smak.

Zmierzylismy i wyszło np. - 1 Blg

7. Ustalenie poprawek końcowych :

Niecukry: mielismy początkowo 20 l czystego moszczu, a na koniec było wszystkiego 27,5 l, wiec 20/ 27,5 = 0,73,
- wiec poprawka 4 (dla czystego moszczu) x 0,73 = 2,9

Alkohol:
Gdyby przefermentował cały cukier byłoby: 8100 g w 27,5l to w litrze 294,5 g, 294,5: 16,9 = 17,4 %. Załóżmy, ze wyszło 16%
16% x 0,1974 (stała) + 1,3 (stała) = 4,46 w zaokr. 4,5

Więc
Blg końcowy - poprawki na niecukry + poprawka na alkohol

-1Blg - 2,9 + 4,5 = 0,6 Blg
Czyli, ze w moszczu zostało 0,6 x 10 = 6 g/l cukru.
Obliczylismy, ze w sumie wyszło nam 8100 / 27,5 = 294,5 g/l
294,5 - 6 = 288,5 g/l

wiec 288,5 / 16,9 = 17,07 % mamy wiec 17% alkoholu i wino na pograniczu wytrawnego i pólwytrawnego


Mam nadzieję, że zrozumiałe :)

a mianowicie do punktu 3. który według mnie powinien wyglądać tak:

Uzyskany wynik w Blg przeliczamy na g/l w przypadku, gdy jest więcej niż 10 Blg, (jesli mniej to możemy przyjąc ze jest tyle g/l, co Blg x 10).

Wyszło nam 23 Blg - 4 (niecukry) = 19 Blg, to jest: 190 g cukru w 1000 g roztworu
1000 g roztworu składa się wiec ze 190 g cukru, 40 g nie cukru i 770 g wody
770 g wody to 770 ml
190 g cukru to 190 x 0,62 = 117,8 ml, w zaokr. 118 ml
40 g nie cukru to 40 x 0,62 = 117,8 ml, w zaokr. 24,8 ml
Wiec 1000 g roztworu zajmuje 118 + 24,8 + 770 = 912,8 ml objętosci,
Zatem 190 g cukru znajduje się w 912,8 ml,
To ile g cukru znajduje się w 1000 ml (litrze)?
190 g ---- 912,8 ml
X g ---- 1000 ml
X= 190 x 1000 / 912,8
X= 208,15 g/l w zaokr. 208 g/l


Zakładając, że współczynnik przeliczania g nie cukru na ml jest taki sam jak dla cukru- 0,62.

Ps. Wiem, że się czepiam xD 3g to niby niewiele ale.... zawsze :)
Edit: zapomniałem dodać to 24,8 w Wiec 1000 g roztworu zajmuje 118 + 24,8 + 770 = 912,8 ml objętosci
Odpowiedz
#94
Troszkę odkopię temat, ale nie znalazłem odpowiedzi.

Jeżeli chcę wiedzieć jaki mam cukier resztkowy w gotowym winie czyli inaczej chcę określić czy wino jest słodkie/półsłodkie itd. … to mierzę Blg i np. mam 7. Chcąc to przeliczyć na g/l, żeby odnieść się do klasyfikacji win to powinienem też odjąć poprawkę na niecukry czy nie?
Odpowiedz
#95
Zawsze trzeba uwzględniać poprawki na niecukry oraz alkohol.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: