Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cognac - Francja
Hennessy, piwnica - beczki ze starymi rocznikami eaux-de-vie

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Hennessy, koniak Hennessy Paradis Extra

Odpowiedz
Pozostalosci z moich zapasow zrobionych w Cognac :pijemy:

Odpowiedz
Na poczatku pisalem o szesciu wielkich producentach koniaku. Pozostali trzej znani producenci to Remy Martin i Camus z Cognac oraz Courvoisier z Jarnac. Zwiedzanie tych domow koniaku pozostawilem sobie na kolejna wyprawe. :cool:
Odpowiedz
Conrad mozna prosic zdjecie cognac25 (z gory tej strony) na maila, w postaci nieskompresowanej?
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez mamcar
Conrad mozna prosic zdjecie cognac25 (z gory tej strony) na maila, w postaci nieskompresowanej?

Oczywiscie, nie ma problemu. Prosze o email na jaki mam wyslac na PW. Z tym, ze w oryginale zajmuje ono 3.40 MB (rozdzielczosc 3264x2448) ;)
Odpowiedz
Zdradzę na Forum, że nasza nieforumowa koleżanka Aldona jest szczęśliwą posiadaczką butelki Martella, bodajże z 1956 roku:slinka:
Odpowiedz
- To ja wtedy 7 (siedem) lat miałem..:diabelek:
Ech...
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Favita
Zdradzę na Forum, że nasza nieforumowa koleżanka Aldona jest szczęśliwą posiadaczką butelki Martella, bodajże z 1956 roku:slinka:

Witaj Favita. Prawdopodobnie chodzi o koniak zakupiony w 1956 roku. Nie produkuje sie raczej koniakow rocznikowych, z bardzo prostego powodu, trudno jest okreslic dokladnie rocznik takiego trunku, gdyz kazdy koniak powstaje z wymieszania wielu roznych eaux-de-vie z roznych rocznikow. Jedna moze miec 5 lat, inna 15. Nawet najprostszy V.S. powstaje z minimum 6-7 roznych eaux-de-vie. Troche podobnie wyglada rzecz z szampanami. Pozdrowienia - rowniez dla kolezanki Aldony ;)
Odpowiedz
conrado, jak zwykle oczarowałeś nas piękną fotorelacją, gratulacje! Osobiście nie gustuje w niczym, co zawiera więcej niż 20% alkoholu, ale popatrzeć, powąchać zawsze jest przyjemnie.
Niedawno sam też zwiedzałem destylarnie Jean Gauthier (http://www.jeangauthier.com/frames/frame_mus.htm ) na południe od Lyonu, gdzie destyluje się tradycyjne produkty fermentacji z gruszek Williamsa. Sama wizyta w muzeum firmy jest już ciekawy przeżyciem.
Pozdrawiam serdecznie, Nikodem
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez nikodem
Osobiście nie gustuje w niczym, co zawiera więcej niż 20% alkoholu, ale popatrzeć, powąchać zawsze jest przyjemnie.
Niedawno sam też zwiedzałem destylarnie Jean Gauthier (http://www.jeangauthier.com/frames/frame_mus.htm ) na południe od Lyonu, gdzie destyluje się tradycyjne produkty fermentacji z gruszek Williamsa.

Ooo, mam coś takiego! Może się jednak skusisz? Nie tradycyjne, ale w 100% home made. ;):big:
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Misza
Cytat:Wysłane przez nikodem
Niedawno sam też zwiedzałem destylarnie Jean Gauthier, gdzie destyluje się tradycyjne produkty fermentacji z gruszek Williamsa.

Ooo, mam coś takiego! Może się jednak skusisz? Nie tradycyjne, ale w 100% home made. ;):big:
Brzmi ciekawie :spoko:
... pewnie nie masz pojęcia, kto to 'przetworzył'? :nie_powiem:
Dziękuję i pozdrawiam, Nikodem
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez conrad
--- Relacje dedykuje Tequili - wielkiemu milosnikowi koniaku :diabelek: ---

A dziękuję bardzo .........tfu na psa urok .........za takie trunki :diabelek: . Wypić wypiję , nawet podziękuję i pochwalę ale żeby od razu "miłośnik " :niewiem:

Osobiscie nie naleze do wielkich milosnikow wszelkiego rodzaju wodek i destylatow, natomiast koniak jest tym trunkiem, ktorego bardzo lubie sie napic.

W związku z tym tego starego Napoleona co go to miałem wylać już wiem kto dostanie :diabelek:

tym bardziej ,że.......................

- Napoleon, X.O. (Extra Old), Hors d'age - bardzo drogi koniak, najmlodsza eau-de-vie lezakowala co najmniej 6 lata. (nie mylic z wszelkimi podrobkami o nazwie Napoleon).

...............on z tych ostatnich Napoleonów :big:
:helo:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
Czyli rozumie, ze jedynie my dwaj na forum lubimy cognac :diabelek:
Odpowiedz
Canrad, zdjęcia rewelacja. Szczere gratulacje. :brawo:

Ja też proszę o to najwyższe zdjęcie na telusia@wp.pl

Opisy, jak zwykle encykoloedyczne, konkretne, zawierające samą esencję.

Serdeczne pozdrowienia :helo:
Odpowiedz
Czyli rozumie, ze jedynie my dwaj na forum lubimy cognac :diabelek:

A ja to kto? My middle name is Cognac. Takich was dwoch, jak nas trzech.:big:
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Luigi
Canrad, zdjęcia rewelacja. Szczere gratulacje. :brawo:

Ja też proszę o to najwyższe zdjęcie na telusia@wp.pl

Opisy, jak zwykle encykoloedyczne, konkretne, zawierające samą esencję.

Serdeczne pozdrowienia :helo:

Dziekuje bardzo.
Zdjecie wlasnie przeslalem na email.

Pozdrawiam :helo:

Cytat:Wysłane przez Pigwa

A ja to kto? My middle name is Cognac. Takich was dwoch, jak nas trzech.:big:

:spoko:

Skocz do: