• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 71 Dalej »

Trójniak z kipiącego miodu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Trójniak z kipiącego miodu
Frankenwelt Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2019
Lokalizacja: W-wa
#1
12-03-2019, 12:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2019, 00:07 przez Frankenwelt.)
Cześć, to mój pierwszy post, a także mój pierwszy miód pitny.
Mam miód z 2015 roku, ponieważ zaczął kipieć, w 2016 zebrałem z niego nadmiar i ponownie zamknąłem. Obecnie na górze jest płynny i nieco ostry w zapachu, w smaku ok. 
Mam 20 litrów takiego miodu, chcę zrobić na początek 20 l trójniaka.

Czy na coś powinienem szczególnie uważać?
Dzięki i pozdrawiam 
Szukaj
Odpowiedz
Dziunonni Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Nasłonecznione wzgórza małopolski
Nastrój: Nieokreślony
#2
12-03-2019, 20:45
Zdjęcie się nie wyświetla. Na takim niepewnym miodzie lepiej abyś zrobił miód sycony, np. korzenny.
Szczególną uwagę przy ciężkich miodach należy poświęcić kondycji i odpowiedniej ilości drożdży oraz zapewnieniu im dobrych warunków fermentacji.
"Artificem commendat opus"

Szukaj
Odpowiedz
milix Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 84
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: W-wa
#3
23-05-2019, 10:32
Zostało mi pół wiaderka miodu z odsklepin, z poprzedniego roku. Miód jest niejednorodny, pewnie dlatego że jest to mieszanka różnych odmian tego szlachetnego surowca. Nie do końca podoba mi się zapach, jak by delikatnie zaczynał fermentowac. W smaku trochę ostry ale dobry. Mam jednak pewne obawy żeby nastawić niesycony.
Pytanie, czy trójnik litewski będzie dobrym pomysłem? Macie jakieś "pewniaki" sycone? Nie przepadam za miodami wytrawnymi.
Szukaj
Odpowiedz
Dziunonni Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Nasłonecznione wzgórza małopolski
Nastrój: Nieokreślony
#4
23-05-2019, 13:23
Litewski jest bardzo smaczny i mam do niego sentyment, ponieważ był to mój pierwszy nastawiony trojniak. Przypraw jest niewiele i łatwo je zdobyć. Polecam dać trochę więcej jałowca niż w przepisie.
"Artificem commendat opus"

Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#5
23-05-2019, 15:39
W podobny deseń polecam ruski, miód fermentujesz normalnie na trójniaka, przy 13-14 blg dodajesz 7 jagód jałowca, polecam macedoński, 1/3 laski cynamonu cejlońskiego i dosłownie 1 goździk, po miesiącu naprawdę pyszny, a mimo że korzenny, to jednak niesycony.



Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered
 
#6
24-05-2019, 21:53
(23-05-2019, 15:39)Bogi napisał(a): W podobny deseń polecam ruski, miód fermentujesz normalnie na trójniaka, przy 13-14 blg dodajesz 7 jagód jałowca, polecam macedoński, 1/3 laski cynamonu cejlońskiego i dosłownie 1 goździk, po miesiącu naprawdę pyszny, a mimo że korzenny, to jednak niesycony.

Te 7 jagód jałowca i pozostałe przyprawy to na jaką ilość brzeczki?
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
******
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: znikąd
#7
25-05-2019, 07:47
Na 5 litrów, robiłem taki kontrolny nastaw, bo nie wiedziałem czy wyjdzie, czyli na większy miód odpowiednio więcej.



Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered
 
#8
25-05-2019, 09:13
(25-05-2019, 07:47)Bogi napisał(a): Na 5 litrów, robiłem taki kontrolny nastaw, bo nie wiedziałem czy wyjdzie, czyli na większy miód odpowiednio więcej.

5 litrów to dla mnie idealna ilość, bo właśnie w takiej wielkości damach robię miody pitne. :D
Odpowiedz
Frankenwelt Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2019
Lokalizacja: W-wa
#9
19-08-2019, 18:28
Miesiąc temu zasiarkowalem miód i zamknąłem balon kapturkiem, mam ten z szeroką szyjką. Mimo zasiarkowania kapturek jest często wydęty, czy to normalne?
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#10
20-08-2019, 09:36
Dwie możliwości. Albo nie ubiłeś drożdży i fermentacja nadal trwa albo miód nie jest odgazowany. Po fermentacji dwutlenek węgla pozostaje w nastawie i uwalnia się powoli mimo zakończonej fermentacji.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
Eldier Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 281
Liczba wątków: 6
Dołączył: 01 2009
Lokalizacja: Łódź/okolice Piotrkowa Tryb.
#11
20-08-2019, 09:57
Albo zmieniła się temperatura otoczenia? Jeżeli tylko czasem jest wydęty to najpewniej to, jeżeli ciągle jest wydęty to patrz post Boulliego.

Tomasz
Szukaj
Odpowiedz
Frankenwelt Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2019
Lokalizacja: W-wa
#12
10-11-2019, 10:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2019, 10:14 przez Frankenwelt.)
Jakiś czas było ok, teraz mam taką sytuację: kapturek był wklęsły, nie za mocno. Wyjechałem na jeden dzień, a po powrocie stwierdziłem że kapturek zassał się tak mocno, ze balon się rozszczelnił. Założyłem kapturek prawidłowo, zaczął się znowu zbierać gaz, więc go ostrożnie usuwałem. Teraz znowu robi się podciśnienie, kapturek jest wklęsły. Co mogę zrobić żeby się uspokoił?
Dziękuję i pozdrawiam
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 71 Dalej »

Trójniak z kipiącego miodu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-06-2025, 21:29 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa