Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miod pitny jak narazie nie wystartował
Witajcie,

To jest mój pierwszy miod pitny, wczesniej zrobilem kilka win i nie mialem problemów.

Otóż rzucilem sie chyba na głęboką wode i nastawiłem trójniaka z miodu wielokwiatowego z dodatkiem soku z malin i to jeszcze metoda na zimno.

Dodałem:
5,3L miodu wielokwiatowego
8.1L wody
2.7L domowego soku z malin (taki zasypany cukrem z sokownika)

Z czego chcialem otrzymac okolo 16L i fermentowac w wiaderku a potem po zlaniu z nad osadu zmiescic w bance 15L
Sprawdziłem blg i po wymieszaniu miodku z woda 50/50 wyszlo 23blg czyli +/- w brzeczce jest 46blg

Do nastawu dodałem 40g kwasku oraz drozdze bulldog mead yeast tylko ze wsypalem od razu bez uwadniania :glupek: .
W tym momencie minelo jakies 14h od wsypania drozdzy i nic nie rusza, czy powinienem juz myslec o ratowaniu?
Moze to blg jest za wysokie i tu trzeba albo rozcienczyc do czwórniaka albo uzyc mocniejszych drozdzy np Bayanusów G995?

Prosze o porade, dzieki z góry
Odpowiedz
Po pierwsze to nie jest trójniak, tylko dwójniak. Po drugie zamordowałeś drożdże. Po trzecie ten kwasek jest zbędny, maliny są kwaśne, dodatkowo obniżyłeś pH nastawu.
Przy twoich umiejętnościach nie masz szans na przefermentowanie takiego nastawu, rozcieńcz do trójniaka i zacznij to robić poprawnie.
Odpowiedz
Tzn co powinienem zrobic?
Dolewac wody do momentu uzyskania blg w przedziale 31-37?

Akurat mam juz przygotowane drozdze zamojskich do miodow, dodac? Bo nie wiem czy one sa dla miodow owocowych.

Pisz poprawnie - TWA
Odpowiedz
Tak, dodaj wody aż uzyskasz blg dla trójniaka i poczytaj tutaj: http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mio...cji-miodow
Odpowiedz
Dziekuje bardzo, za porade i za ten link, dowiedzialem sie paru rzeczy o ktorych nie mialem pojecia. Tkwilem w przekonaniu ze trójniak, dwójniak to tylko podzial ze wzgledu na proporcje miod-woda.

Rozcienczylem do 34blg, dolozylem nowe drozdze zamojskich i pozywke activit i ruszylo z kopyta. Dzis bylem w sklepie i dokupilem DAP, bo wczesniej nie dodalem, wiec bede kontrolowal blg jak spadnie o 10 to dodam DAP i activita.

PS. Do czlowieka ktory upomnial mnie o moja pisownie. Mam dysleksje i dysortografie, nie posiadam softu korygujacego moje "byki", prosze o wyrozumialosc.
Odpowiedz
(22-05-2019, 22:19)MloDy89 napisał(a): PS. Do czlowieka ktory upomnial mnie o moja pisownie. Mam dysleksje i dysortografie, nie posiadam softu korygujacego moje "byki", prosze o wyrozumialosc.

Regulamin forum jest jasny w tej kwestii (poprawnej pisowni) i dotyczy wszystkich bez wyjątku. To forum dla dorosłych. Dysekcja, dysortografia itp nie tłumaczy lenistwa. Open ofice jest darmowym programem podobnie jak kilka innych. Same przeglądarki mają opcje podkreślania błędów, wystarczy je po prostu włączyć i poprawić błędy.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
(23-05-2019, 20:23)Boullii napisał(a):
(22-05-2019, 22:19)MloDy89 napisał(a): PS. Do czlowieka ktory upomnial mnie o moja pisownie. Mam dysleksje i dysortografie, nie posiadam softu korygujacego moje "byki", prosze o wyrozumialosc.

Regulamin forum jest jasny w tej kwestii (poprawnej pisowni) i dotyczy wszystkich bez wyjątku. To forum dla dorosłych. Dysekcja, dysortografia itp nie tłumaczy lenistwa. Open ofice jest darmowym programem podobnie jak kilka innych. Same przeglądarki mają opcje podkreślania błędów, wystarczy je po prostu włączyć i poprawić błędy.

Tak przy okazji lenistwa. Radze zastosować taki sam środek.
Sam przestrzegaj zasad, które tak ochoczo bronisz - jeśli mamy być tacy drobiazgowi.
Dziwią mnie ludzie, którzy naprawdę nie mają nic lepszego do roboty niż sprawdzać poprawną pisownie...
Odpowiedz
A jednak potrafisz poprawnie pisać. Brawo!!!

Skocz do: