12-08-2004, 10:27
Znajomy podrzucił mi kiedyś przepis na wino z różnymi przyprawami. Zrobiłem ubiegłej zimy to wino i wyszło bardzo smaczne. Niestety, nie wiem, czy ten przepis ma jakąś nazwę:
7 l wody; 3 kg cukru; 1 kg ryżu; 2 cytryny pokrojone w plastry; drożdże winne; 10 ziaren pieprzu; 10 dkg rodzynek; 30 ziaren ziela angielskiego; 1/2 łyżki gałki muszkatołowej; 1/2 łyżki tymianku.
Ryż dokładnie przepłukać i zalać wrzątkiem, po wystygnięciu wlać wywar łącznie z ryżem do 10 l balonu. Wszytskie przyprawy zalać w naczyniu gorącą wodą i przykryć pokrywką a po wystygnieciu również wlać do balonu. Cukier rozpuścić normalnie i wlać. Dodać MD.
Po 4 tygodniach zlać wino znad ryżu, dokładnie przecedzić, wlać ponownie do balonu uzupełniając do pełna wodą przegotowaną.
Całość następnie fermentować jak normalne wino.
7 l wody; 3 kg cukru; 1 kg ryżu; 2 cytryny pokrojone w plastry; drożdże winne; 10 ziaren pieprzu; 10 dkg rodzynek; 30 ziaren ziela angielskiego; 1/2 łyżki gałki muszkatołowej; 1/2 łyżki tymianku.
Ryż dokładnie przepłukać i zalać wrzątkiem, po wystygnięciu wlać wywar łącznie z ryżem do 10 l balonu. Wszytskie przyprawy zalać w naczyniu gorącą wodą i przykryć pokrywką a po wystygnieciu również wlać do balonu. Cukier rozpuścić normalnie i wlać. Dodać MD.
Po 4 tygodniach zlać wino znad ryżu, dokładnie przecedzić, wlać ponownie do balonu uzupełniając do pełna wodą przegotowaną.
Całość następnie fermentować jak normalne wino.