Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miod z herbaty.
#1
Czy ktors probowal robic miod pitny...tyle ze zamiast wody uzyl herbaty? Nie jako dodatek na sucho...ale juz przegotowanej i wystudzonej. Jak wyszlo? Jaka herbata? Jest z czym sie bawic?
Odpowiedz
#2
Nie robiłem, ale pomysł tak prosty, że aż genialny!

Na forum kilka razy pojawiały się wina z herbaty, najczęściej zielonej.

Bardzo ciekawy wątek tutaj: https://wino.org.pl/forum/Thread-Winko-z...awin%C4%85

Do miodu użyłbym raczej czarnej herbaty. Może jakiś Darjeeling?

Zależy też, jaki miód. Do akacjowego, albo innego delikatnego moznaby zastanowić się też nad zieloną (intensywny z natury Gunpowder, albo mocna Sencha)

W zasadzie temat warty przemyślenia i próbny nastaw można zaryzykować.
Odpowiedz
#3
Dosyć popularna metoda robienia miodu w USA. Najczęściej stosowana herbata z hibiskusa.
Krzysztof

I'm not Opinionated, I'm just Always Right
Odpowiedz
#4
Ja robiłem 2 lata temu wino z czarnej herbaty gdzie połowę cukru zastąpiłem miodem. Efekt niesamowity. Myślę, że to dobre połączenie i warto zrobić taki "eksperyment".
Pragnąć wody - smutna rzecz. Bez niej życie idzie precz.
Lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach - to brak wina.



Skocz do: