24-11-2019, 23:32
Witam!
Nurtuje mnie pytanie ile dodać kwasku do trójniaka 30L ?
W literaturze oraz na forach różne padają wartości.
Dla przykładu:
- J. Cieślak, Domowy wyrób win, podaje wartość 40 gram/10L
- E. Kwapisz, Wyrób wina i piwa domowego, 25 gram / 10L.
- na forach spotkałem się z wartościami 20 -30 g/ 10 L.
Ja dzisiaj dodałem do brzeczki trójniaka 20 gram kwasku na 30L nastawu. I wydaje mi się, że za dużo dałem, choć może się mylę.
A ile wy dodajecie kwasku do np. 10 litrowego nastawu ?
Nurtuje mnie pytanie ile dodać kwasku do trójniaka 30L ?
W literaturze oraz na forach różne padają wartości.
Dla przykładu:
- J. Cieślak, Domowy wyrób win, podaje wartość 40 gram/10L
- E. Kwapisz, Wyrób wina i piwa domowego, 25 gram / 10L.
- na forach spotkałem się z wartościami 20 -30 g/ 10 L.
Ja dzisiaj dodałem do brzeczki trójniaka 20 gram kwasku na 30L nastawu. I wydaje mi się, że za dużo dałem, choć może się mylę.
A ile wy dodajecie kwasku do np. 10 litrowego nastawu ?