Trzy z jednego.
|
Ciekawe czy Ci nie wyjdzie na spacerek
![]() Na Twoim miejscu wyjął bym rurkę i zamiast korka dał watę lub gaze. Jeżeli chcesz dzielić to nie ma żadnych przeciwwskazań, istotne co chcesz do każdej z tych części dodać.
Lech
28-01-2020, 18:14
To taki dobry trójniak będzie. Ja bym doprawiał teraz, po fermentacji to już będzie po ptokach.
Pozdrawiam zbyszek
To fotka z wczoraj. Dzis juz takiej piany nie ma, zostaly te dwie warstwy, ta mętna gorna to od drozdzy..?
A doprawiac miodki planuje: A. Chipsami debowymi. B. Chmielem - Wiem, ostroznie. C. Czyms delikatnym... Z szukajki chyba korzystac umiem, jakies przepisy znajde. Miód z własnej pasieki.
06-02-2020, 14:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2020, 16:18 przez Tuptuś.
Powód edycji: Pożywka
)
i dzisiejszy pomiar cukromierzem do win - ~25BLG.
Teraz pytanie... 30.01 dostał saszetkę Browinowskiej pożywki. - Rozpuściłem w szklance syty i całość do balona. (wodofosforan (V) diamonu) (Piana nie wyszła więc dolałem jeszcze jakieś 0.5l syty miodowej ![]() Nie dzieliłem na porcję, nie mierzyłem też BLG ![]() Już pod ręką mam inne Browinowskie pożywki. Teraz to chyba Kombi? ale kiedy?
Dobra. Nie było pytania
![]() Dostały Kombi i bulkanie przyśpieszyło z 6 do 10/min (wody w rurce tyle samo).
Wlasnie mierzylem
BLG 32 PH 3.5 Chyba troche wolno fermentuje..? Temp okolo 20st
20-02-2020, 07:29
Chyba rzeczywiście wolno fermentuje i ...zawartość cukru rośnie - zamiast spadać.
Dobrze zrobiłeś pomiary - 6 lutego miało już być ~ 25 blg ? Bąbelki w rurce nie są zbyt wiarygodnym wskaźnikiem fermentacji ale 6-10 na minutę to raczej bardzo mało na burzliwą fermentację. Ja bym się spodziewał nawet kilku na sekundę w najburzliwszym okresie. Jakie było początkowe blg ?
Krzysztof
I'm not Opinionated, I'm just Always Right
Wg. Obliczen moglo byc pomiedzy 42 a 45. (7680/16600)*100. Nie mierzylem
6lutego utopilem aerometr do win w baniaku i wydawalo mi sie, ze stoi prosto. Musialem zle spojrzec, moze oparl sie o szyjke... Wczorajszy pomiar w probowce cukromierzem do miodów.
20-02-2020, 22:05
42-45 początkowe blg to już prawie dwójniak, więc może nie tak powolna fermentacja jak by się wydawało...
Objętość nastawu ~ 20 litrów ? Ile drożdży dałeś i w jaki sposób zapodane do nastawu ?
Krzysztof
I'm not Opinionated, I'm just Always Right
Paczka Enovini 18% /7g/ rozpuszczona w kubku wody posłodzonej miodem.
15min i do balonu bez mieszania. Piana była więc pracowały. Okolice 20l.. /trochę mniej wg obliczeń/ Balon to znajdka z piwnicy i nie wiem jaką ma pojemność.
22-02-2020, 11:00
Zdecydowanie za mało drożdży na taką objętość i stężenie cukru w brzęczce. 7 gram może by wystarczyło na 5 litrowy nastaw.
W Twoim przypadku powinieneś użyć co najmniej 1 g na litr nastawu, 2 gramy na litr też by nie zaszkodziło. Nadzieja w tym, że skoro nie wymieszałeś nastawu po wlaniu drożdży, zaczną one pracować od góry i powoli pobierać cukier z dolnych warstw nastawu. Nie wiem czy jest sens w dodaniu nowej i większej porcji uwodnionych drożdży ale powinieneś taką opcję rozważyć moim zdaniem. Ma ktoś jakieś inne pomysły ?
Krzysztof
I'm not Opinionated, I'm just Always Right
05-03-2020, 15:04
Stoi niestety.
W weekend restart.
05-03-2020, 20:19
... stoi ciągle na 32 blog ?
Poszukaj na forum opisu restartu zanim się za to zabierzesz.
Krzysztof
I'm not Opinionated, I'm just Always Right
05-03-2020, 22:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2020, 22:26 przez Tuptuś.
Powód edycji: .
)
Tak, stanął na 32, mętny ale trochę drożdży leży na dnie.
Mam pod ręką kilka butli 5l po winie z biedronki i jeden pełnowymiarowy 34l. Plan: zlać do czterech butli po 3l tego wina i uzupełnić wodą do 25BLG + Bayanus i odrobina pożywki do każdego. Pozostałość zlać znad osadu i jak butle zejdą poniżej 18BLG łączyć z pozostałym miodkiem w bańce 34l. Albo: Hm... 10l miodek BLG 25 z dużą ilością drożdży G995 w bańce 34l i jak zejdzie do tych 18-20BLG dolewać po kilka litrów zatrzymanego...
20-03-2020, 15:30
Ok. Zrobiłem więc tak:
Czwórniak z BLG 25 nastawiony z 3.6kg miodu rzepakowego w sobotę na dwóch paczkach drożdży G995 SpiritFerm. Dostał już łącznie całą paczkę pożywki z vit. B /SpiritFerm/. Pomiar ze środy to 12BLG, dolewka około 1.7l zatrzymanego i cukier wzrósł do 15BLG. Dzisiejszy pomiar /piątek/ to 10BLG, dolałem około 3.3l zatrzymanego, wzrosło ponownie na 15BLG. A teraz ciekawostka: Pomiar dzisiejszy starego miodku wskazuje 30BLG, więc coś tam jeszcze te Enovini przerabiają... Problemem jest PH. Zatrzymany to około 3.4. Nowy w środę i dziś przed dolewką miał tylko 3. (Startowałem z ~3.8). Dodatek starego miodku podnosi na ~3.3 W obu zero piany, nowy ma intensywny zapach drożdżowy i cały czas ładnie bulka. Zamówiłem CaCO3. Chyba będzie dobrze.
Ok. Ostatnia partia.
Wczoraj /niedziela/ nowy miał 12BLG, dziś ~ 10.5. Po dolewce - chyba jakieś 9l - wzrosło do ~19BLG, PH 3.4 Stary dolewany miał 30BLG Aktualnie miodu w bańce 34l jest do poziomu kosza. Wychodzi na to, że stary baniak ma pojemność około 15l.
26-05-2021, 20:36
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|