• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 71 Dalej »

Gazowany miód pitny

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Gazowany miód pitny
Roland_z_Gilead Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2020
Lokalizacja: Oświęcim
#1
20-03-2020, 17:34
Witam . Na wstępnie chciałbym się przywitać z forumowiczami . Jestem Rafał i od jakiegoś czasu zajmuję się wyrobem win i nalewek domowych  . Niedawno naszło mnie żeby zrobić sobie miody pitne . Pod koniec roku 2018 postawiłem 2 miody, pierwszy był to trójniak z miodów sklepowych z powodu braku dostępu do prawdziwego miodu, ale też ze strachu przed zepsuciem . Był to wielokwiat z dodatkiem miodu gryczanego sycony . Drugi miód jaki postawiłem był też trójniakiem ale już z prawdziwego miodu nawłociowego niesycony . Przy ostatnim zlewaniu znad osadu obu miodów zauważyłem że ten nawłociowy jest dosyć mocno gazowany, dodam że z pierwszym miodem nie miałem takiego problemu . Oba robiłem na drożdżach do miodów pitnych Zamojscy . Byłbym mocno wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi z tym problemem . Pozdrawiam .
Szukaj
Odpowiedz
Adi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2014
Lokalizacja: Łomianki
#2
20-03-2020, 19:30
@Roland_z_Gilead - prosimy o więcej szczegółów na temat rzeczonego trójniaka nawłociowego. Kiedy zakończył fermentację, jaki Blg ma w tej chwili i czy poziom cukru nadal spada, czy jest klarowny, jak przechowywany jest miód (czy trzymasz go pod rurką fermentacyjną czy w zamkniętym balonie) etc.

Na podstawie informacji które podałeś trudno jest powiedzieć coś konkretnego.
Pozdrawiam - Adam.
Szukaj
Odpowiedz
Roland_z_Gilead Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2020
Lokalizacja: Oświęcim
#3
20-03-2020, 20:11
Powiem szczerze że blg nie sprawdzałem, zawsze robię nastawy wg proporcji z przepisu . Trzymam go pod rurką, jest idealnie klarowny, osadu zrzuca dosłownie odrobinkę w kilka miesięcy . Smakuje tez bardzo dobrze , tylko przeszkadza jego „szampanowość”.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#4
20-03-2020, 21:19
Niektóre miody potrzebują więcej czasu na "odgazowanie".
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
Roland_z_Gilead Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2020
Lokalizacja: Oświęcim
#5
20-03-2020, 21:22
Czyli jest to normalne i może dalej dojrzewać w baniaku?
Szukaj
Odpowiedz
Adi Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2014
Lokalizacja: Łomianki
#6
20-03-2020, 21:54
Wygląda na to, że jest OK, trzymaj go dalej pod rurką, odgazuje się z czasem. Radzę jednak zaopatrzyć się na przyszłość w cukromierz. Kosztuje niedrogo, a prowadzenie fermentacji miodów pitnych, zwłaszcza cięższych, bez tego narzędzia, to jak chodzenie w gęstej mgle.

Moje rady co do tego miodu:

1. Kup cukromierz i zmierz Blg miodu (prawidłowo odfermentowany trójniak powinien mieć Blg końcowe nie większe niż 9-10);
2. Pomiar powtórz np. po miesiącu. Jeżeli Blg się nie zmienia, oznacza to, że fermentacja jest zakończona.
3. Dla całkowitej pewności proponuję zasiarkować miód pirosiarczynem w dawce 1g/10l celem stabilizacji. Potem cierpliwie czekać na odgazowanie. Butelkować dopiero po całkowitym odgazowaniu :fajka:
Pozdrawiam - Adam.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#7
20-03-2020, 22:32
Jako ciekawostkę dodam, że miałem trójniaka imbirowego, wybitnie oporny, który całkowicie klarowny, nie chciał się odgazować przez ponad cztery lata. Za karę został wypity i nie trafił do butelek.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
Roland_z_Gilead Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2020
Lokalizacja: Oświęcim
#8
22-03-2020, 12:57
Super, wielkie dzięki za odpowiedzi . Dziś wieczorem będę miał cukromierz to sprawdzę jak się sprawy mają. A pirosiarczan sypać bezpośrednio do baniaka, czy rozpuścić w wodzie ?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#9
22-03-2020, 13:40
Koniecznie rozpuść w wodzie lub niewielkiej ilości nastawu.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Roland_z_Gilead Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2020
Lokalizacja: Oświęcim
#10
23-03-2020, 10:44
No to Panowie jest pewien mały problem .. miód trochę odgazował, wiec chyba z tym jest wszystko ok . Problem w tym że pokazuje 3 blg, czy to oznacza ze wyszedł mi miód o wiele bardziej wytrawny niż w założeniu ? Czy można go dosłodzić miodem na takim etapie ?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#11
23-03-2020, 12:57
Czasem tak wychodzi. Bllg końcowe nigdy nie jest takie same. Zależy to od wielu czynników. To nie jest problem lecz normalka :) Miodu możesz dodać. Do obliczeń przyjmuje się, że jeden litr miodu jest równowartością jednego kg cukru.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 71 Dalej »

Gazowany miód pitny


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:41 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa