31-10-2004, 01:51
niedługo mam zamiar nastawić swój pierwszy miodek. mam w związku z tym pytanie: jaki miód jest najlepszy ( gryczany, lipowy, wielokwiatowy)?
jaki miód?
|
31-10-2004, 01:51
niedługo mam zamiar nastawić swój pierwszy miodek. mam w związku z tym pytanie: jaki miód jest najlepszy ( gryczany, lipowy, wielokwiatowy)?
31-10-2004, 08:57
Nie znam się na gatunkach miodów, ale poczytaj na stronie głównej http://www.wino.org.pl/frames/miody.html
Pozdrawiam Adam
31-10-2004, 09:53
Dobór rodzaju miodu zależy trochę od tego jaki miodek nastawiasz.
Poza tym podstawa to jakość samego miodu, gatunek to rzecz wtórna. Ja bym proponował delikatne aromatyczne miody do miodów owocowych (akacja, wielokwiat itp.) a grykę np. do miodów korzennych. Niegłupie jest też dodanie pewnej ilości gryki do innego gatunku miodu. Gryka dużo daje.
31-10-2004, 12:27
Chciałem zrobić naturalny albo korzenny (dębniak). Z tym drugim mam problem bo nie wiem gdzie kupić chmiel (sklep zielarski???). Jeśli chodzi o miody, to zrobię pół na pół gryczany z wielokwiatowym.
Hmm... Jakość. Czy jeśli kupię w supermarkecie- oczywiście nie jakiś podejrzanie tani- to będzie dobry? Również pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
31-10-2004, 16:54
Chmiel bez trudu i za bezcen można nabyć w sklepach Herbapolu (przynajmniej u mnie).
A co do miodów z supermarketów - to taka dyskusja już się tu odbywała. Powtórzę tylko ogólny wniosek: unikać !! Pozdrawiam Krzysztof
31-10-2004, 19:43
Chmiel sprzedawany w sklepach zielarskich jest niestety zwietrzały.
Najlepiej kupować w sklepie browamatora. UWAGA! Do miodków stosujemy chmiele aromatyczne, o zawartości alfa kwasów do 4. Można także zastosować chmiel aromatyczno-goryczkowy "Marynka", jednak dajemy go o połowę mniej niż podaje przepis.
24-11-2004, 00:45
Odpowiedz prosta - jesli chcesz miec miod jasny - wez lipowy, jelsi ciemny wez gryczany i gotuj go dluzej. I jak wspominal Patricus - do lipowego nie dodawaj przypraw, ew. odrobine chmielu.
pozdr
01-12-2004, 18:13
Dziękuję wszystkim za rady!! ostateczna wersja to dębniaczek z wielokwiatowego. Jutro wstawiam mamusię.
pozdrawiam serdecznie wszystkich miodopijców
01-12-2004, 21:50
Nadażyła się dziś jeszcze taka oferta: miód rzepakowy za 14 zł za litr. Czy to faktycznie okazja i czy winko z niego jest dobre? Ewentualnie jesli z czystego rzepakowego nie, to może jakaś mieszanka? Dobrze by było, wstawiłbym dwa miodki od razu . Znalazłem informację na stronie, że można korkować plastikowymi- też proszę o opinię na ten temat.
Tym razem pozdrawiam wszystkie pszczółki!
02-12-2004, 10:28
14 zł za litr rzepaku to dobra cena, ale czy miodek pitny może być robionyna rzepaku, nie wiem. Wydaje mi się, że raczej zbyt mało aromatyczny jest. Chociaż z drugiej strony, można przecież dodać jakichś ziółek. Na ten temat powinni się wypowiedzieć jacyś bardziej doświadczeni forumowicze. Może JM.
08-12-2004, 20:57
Rzepakowy niby jest ok. Ostatnio pilem i byl dobry, choc niektorzy autorzy przestrzegaja, ze moze pozostawiac w miodzie pitnym typowo rzepakowy posmak i to przez okolo dwa lata, wiec powinienes sie z tym liczyc. Jesli wiec nie lubisz smaku rzepakowego, a nie jest on idealny radze unikac.
pozdr Pawel
09-12-2004, 18:40
Z moich doswiadczen- najlepszy jest lipowy, potem akacja. Rzepakowy zdecydowanie - nie. Jesli kupiles go tanio, to doskonale. Mozesz nim slodzic zimowa herbatke.
10-12-2004, 09:24
Pewnie, że do słodzenia lepszy miód niż zwykły cukier. Zawsze to cukry proste, a nie sacharoza. Ale w termp. pow. 40 stopni miód traci wiele swoich właściwości. Niszczone są enzymy, jeden z najcenniejszych składników miodu. Dlatego lepiej rozpuszczać w chłodnym płynie.
Rzepakowy rzeczywiście nie najlepiej smakuje. Za to ma spore właściwości lecznicze. Ponieważ zawiera głównie cukry proste, jest łatwoprzyswajalny przez wątrobę. Polecany właśnie w chorobach wątroby, krążenia, dróg żółciowych, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także miażdżycy.
10-12-2004, 17:06
Masz racje. Rzepakowy jest zdrowy i uzywam go w stanie surowym.Pomaga na watrobe nadwyrezona uzywaniem nalewek. Zachowuje wiec balans. Pije nalewki i jem miod rzepakowy. Jednak do produkcji miodu pitnego bym go raczej nie uzyl.
10-12-2004, 21:11
Noooooo. Myślę, że z tego forum większość powinna jeść miód rzepakowy w dużych ilościach
10-12-2004, 21:26
Cytat:Wysłane przez MachNie większość a wszyscy i nie w dużych ilościach a wyłącznie Krzysztof
11-12-2004, 01:26
Zrobiłem tak : 2 litry lipowego i 1 rzepaku. Dlatego tak, bo zakochałem się w miodzie rzepakowym (nic na to nie poradzę!) i chciałem mieć jakąś jego nutkę. Miodzik już bulka. Chciałbym podziekować Wszystkim za pomoc.
Gorąco pozdrawiam moją Dziewczynę i dziekuję Jej za cierpliwość.
11-12-2004, 01:58
Na zdrowie. Miodzik to skarb - przekonasz się za jakiś czas.
11-12-2004, 19:05
A tej cirpliwosci to ci potrzeba wiele, bo miodzik musi postac ladnych pare lat. Nawet trojniak im starszy tym przedniejszy.
11-12-2004, 21:18
Z własnego doświadczenia odradzam rzepakowy miodek na miód pitny. Wychodzą cuda, ktore smakują tylko wybranym (np: mnie) i dlatego całe 10 ltr jest dla mnie Nikt tego nie pija Lipowy i wielokwiatowy dają rewelacyjne rezultaty.
PS: Rzepakowy w stanie surowym smakuje wybornie
22-01-2005, 01:03
No i nadszedł ten dzień. Dzień w którym będę zlewał swój pierwszy miodek pitny. Miodzio stał sobie i bulkał powoli od 9.12. Przez ostatnie trzy dni nie zaglądałem do niego. Wczoraj go odwiedziłem i już był pięknie sklarowany. Na dnie jest prawie 4 cm osadu.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|