• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Jak długo trzymać głóg z Pektopolem

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak długo trzymać głóg z Pektopolem
Rafkoo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2009
Lokalizacja: Gliwice
#1
01-10-2020, 15:36
Nazbierałem 10,8  kg głogu. W fermentorze o objętości 33 l. suche owoce zajęły 18 l. 
Zalałem je tak by woda zakryła owoce i dodałem enzymu. 
Jak długo należy trzymać głóg z Pektopolem zanim dodam drożdże i pożywkę, tak aby nie uaktywniły się dzikusy ?
--
Rafał
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
01-10-2020, 18:50
Max 24 godziny.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
jawormcz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 412
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Kraków.
Nastrój: yes Ok.
#3
01-10-2020, 18:57
Rafał nie wiem czy poprawnie zabrałeś się za robienie wina z tego owocu. Osobiście nie robiłem bo mam dużo winogron, czytałem jednak że jest to trochę inna technologia. Najlepiej wpisz sobie w google =wino z głogu= i masz wiele przepisów.
Pozdrawiam Mirek.
Szukaj
Odpowiedz
Rafkoo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2009
Lokalizacja: Gliwice
#4
01-10-2020, 19:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2020, 19:48 przez Rafkoo.)
(01-10-2020, 18:50)Boullii napisał(a): Max 24 godziny.

Dziękuję! Syrop już stygnie.

Bayanusy nie mogą się już doczekać "kąpieli" :-). 

BTW. O ile Pektopol przy pigwach, ałyczy zdziałał cuda, to przy głogu niezbyt się przyczynił do rozpadu owoców.
Tzn. po subiektywnym  "organoleptycznym" badaniu, mogę efekt rozpadania się po 24 h moczenia w wodzie z dodatkiem pektopolu porównać to efektu jaki otrzymuje się  po wykąpaniu i pomoczeniu w czystej letniej wodzie przez taką samą ilość czasu.

(01-10-2020, 18:57)jawormcz napisał(a): Rafał nie wiem czy poprawnie zabrałeś się za robienie wina z tego owocu.

Dzięki za odpowiedź.
W tym roku chciałem po prostu sprawdzić jak mocno pektopol rozłoży substrat.
Później i tak muszę (chcę?) rozdzielić go na dwa fermentory, gdyż jeden nastaw będzie na bayanusach, a drugi na maderze.

I to właśnie ta matka drozdżowa do madery, która "się robi", spowodowałą me pytanie.
Gdyż na opakowaniu jest napisane by drożdże 2 dni "paść" przed dodaniem ich do moszczu.
--
Rafał
Szukaj
Odpowiedz
Rafkoo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2009
Lokalizacja: Gliwice
#5
03-10-2020, 00:55
Post pod postem jako że już poprzedniego wyedytować nie mogę.

Nastawy 15 l na Bayanusach (cel 18%) i 15 l. na Maladze (cel 14%) już sobie bulkają

[Obrazek: 4_AqAd3v50xcAK0KITaFL2KDQQP0JwWRd--7Mo9Z...w4jv8=w800]
--
Rafał
Szukaj
Odpowiedz
shtefen Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 11
Dołączył: 06 2020
Lokalizacja: tu
#6
04-10-2020, 12:47
Pięknie to wyglada!
Szukaj
Odpowiedz
Rafkoo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2009
Lokalizacja: Gliwice
#7
05-10-2020, 19:23
(04-10-2020, 12:47)shtefen napisał(a): Pięknie to wyglada!

A jak sympatyczno - rytmicznie bulkają :-).
Tyle  że Bayanusy to straszne żarłoki.
Dziś rano mierzyłem z BLG startowego zrobiły już BLG =14 
Madera'ki wolniej, BLG =17
--
Rafał
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Jak długo trzymać głóg z Pektopolem


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 16:04 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa