Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Nie wyluczałbym zaistenienia fjm.
Być może, zbyt mało efektywnie do zmiany paramatrów.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Maciek, u mnie w minionym roku FJM trwała 2-3 tygodnie.

Dopiero w tym roku bakterie pożarły Regenta w 4 dni...

Ale mam też 2 wina białe z dodanymi bakteriami - i mimo objawów wizualnych fjm - po tygodniu kwasowość i pH bez zmian... Ale jeszcze czekam cierpliwie...


Co odróżnia te nastawy - Regent miał TA koło 8 - a białe wina koło 9,5....

Może w takich bardziej kwaśnych nastawach bakterie się tak szybko nie mnożą i trudniej im się rozpędzić....
Odpowiedz
Wszystko się zgadza Panowie. Jednakże trzeba wziąć pod uwagę problem, który może wynikać z tego, że przez miesiąc przechowywałem opakowanie bakterii w piwnicy, w temp. 15 stopni... Mój błąd!

20 10 2020 - (3,3pH)(7,60TA) (pomiary w miazdze)
04 11 2020 - (3,4pH)(8,25TA) (pomiary po wyciskaniu)
06 11 2020 - (3,4pH)(8,60TA) (pomiary w trakcie sedymentacji po wyciskaniu)
11 11 2020 - Dodanie bakterii
14 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA)
16 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA) (pojawienie się wysepek piany)
22 11 2020 - (3,3pH)(8,25TA)

Rozmawiałem wczoraj z Amelie i krótko mówiąc, szanse na na start w przeciągu tygodnia, są takie same jak na start za trzy tygodnie lub w ogóle i na... utlenienie. Innymi słowy - w związku z dzisiejszymi pomiarami - jutro zamawiam nową paczkę.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Maciek, tak sobie jeszcze myślę na temat siarkowania. Ogólnie do FJM lepiej byłoby nie siarkować miazgi... Lub minimum.
Ja na czerwone nic nie siarkuję.
Jak było u Ciebie?
Odpowiedz
Zbyszek myślisz,że siarka dodana do miazgi, może być powodem braku aktywności mlekowych bakterii?
U mnie dodawałem 1g/10l piro do miazgi.Dodane na ok.14 godzin. i trzymane w chlodzie.Ferm na dzikich i tak ruszyła.
Po fermentacji alkoholowej, nie było żadnego problemu z fjm.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Piro do miazgi dodałem w dawce 0,1/litr.
Myślę, że znakomita większość się związała. No ale... badań labo nie robiłem.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Tak dokładnie to nie sprawdziłem, zastanawiam się co mogło wpłynąć...

U mnie obecnie mam 2 nastawy, które wizualnie przechodzą FJM... A po 2 tygodniach efektów w spadku TA nie widać...

Ale one właśnie były siarkowane i przed FJM miały TA 9,4. A więc ogólnie dwa niekorzystne czynniki - SO2 + wysoki kwas...
Odpowiedz
U każdego zawsze ciut inaczej ;).
Bakterie , których nie użyłem do wina,przez kilka dni zmieiły się w brązową masę a'la karmel...;)
Pewnie się utleniły to objaw ich destrukcji,wpływu piwietrza i temperaturu.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Dzisiaj przybyły nowe bakterie. Sporo piany i gazowania w rurce po dodaniu. Wygląda na to, że żyją...

Ciekawe co pokażą kolejne pomiary pH i TA...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Niestety, po trzech dniach pomiary pH i TA pokazują brak jakichkolwiek zmian. Wczoraj podniosłem temperaturę wina z 22 do 24 stopni.

PS. Tak przy okazji... Ciekawe spotkanie, dotyczące wina musującego.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Ano. Fajna rzecz. Wina musujące stają się ostatnio bardzo popularne. Wiodące i z racji historii to tereny zielonogórskie, wiadomo.
Odpowiedz
PN 2020 (3,0pH)(13TA) (aktualne pomiary)
- Brak oznak FJM.
- W smaku spora kwasowość.
- Raczej nie pozostanie mi nic innego, jak tylko zrobić musa z Różowego PN 2020 i to musa przynajmniej... półsłodkiego.

ZW 2020 (3,3pH)(8,25TA) (aktualne pomiary)
- Brak oznak FJM.
- Wcześniej była lekka strata zapachu, aktualnie jest bardzo ładny.
- W smaku i to właśnie ciekawe... kwasowość jakby lekko zelżała.

PZS 2019
Wygląd;
- Nadal piękny rubin.
Zapach;
- Wcześniej (po butelkowaniu) trzeba było czekać kilkanaście godzin, potem kilka, a teraz otwiera się od razu. Piękna wiśnia. Nie trzeba już kręcić kieliszkiem...
Smak;
- No i to mnie właśnie... ciekawi. W miarę upływu czasu, rośnie odczucie kwasowości. Jest akceptowalna i zapewne dla wielu nawet OK ale dla mnie zbyt nachalna. Podczas... gdy po I zlaniu 2019 11 17 pomiary pokazały (3,7pH)(6,0TA).
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Macieju, jak oceniasz ten rok dla Pinot Noir i wytwarzania z niego wina w porównaniu do lat poprzednich. Jasne jest, że nie miałeś tyle deszczu, co ja, ale ciekawi mnie to. Na marginesie- Pinot Noir jest obecny we wszystkich, większych winnicach opolsko-dolnośląskich.
Odpowiedz
Maciek, pomiary nieciekawe. Zastanawia mnie ten deklarowany brak FJM... ? Co może być przyczyną, zbyt niskie pH, zawartość siarki??

Co do PN 2020 (3,0pH)(13TA) - pewnie jest dużo jabłkowego i FJM by była bardzo wskazana...
Jak to byłoby moje wino, to bym zrobił odkwaszanie chemiczne. Przy takim kwasie nawet półsłodki mus może być dość "ekstrawagancki"
Sam mam zakupiony "proszek" do odkwaszania metodą soli podwójnych i jak mi nie pójdzie FJM na białych, to nie zawaham się go użyć ;-)
Odpowiedz
Michał, ocena 2020 w przypadku Pinot Noir jest bardzo prosta i opiera się na dwóch parametrach 3,0pH i 13TA. Nic więcej, nic mniej.
Oczywiście... zbierałem go planując białe (wyszło różowe) więc nieco wcześniej. Jednakże... nawet gdybym go przetrzymał miesiąc czy dwa na krzewie, sądzę że nie miałby szans na osiągnięcie odpowiedniej dojrzałości fizjologicznej na wino czerwone. Jak mniemam, nie ze względu na warunki tego sezonu. Przyczyn upatruję w osypywaniu, czyli raczej w jakichś problemach z właściwym stosunkiem makroelementów.
Być może... jest też zbyt daleko na północ i na wschód.

Zbyszek, według wielu opinii, siarka na etapie miazgi lub moszczu nie jest problemem.
Minimum to 3,3pH...
Rozmawiałem dziś z Winnicą Turnau; czasami FJM, bywa bezobjawowa. Bez labo nie zauważysz.
Innymi słowy... Często TA się nie zmienia. Ważne aby kwasowość "zelżała".

Krótko mówiąc, zlałem dzisiaj i dodałem piro do ZW 2020.
W kieliszku ładnie to wygląda i aksamitnie smakuje, a moja Ada powiedziała, że "nie czuć drożdży".

Hmm... i to mnie właśnie zastanawia, ponieważ w PZS 2019 moja Ada wyczuwała drożdże jeszcze w październiku...

PS. W październiku tego roku. Roku 2020.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
(25-10-2020, 00:14)maciek19660714 napisał(a): No to, możliwe przyczyny osypywania:

- opady (podczas kwitnienia) (Dolnoslonzok)
- upały i susza (podczas kwitnienia) (maciek19660714)
- zimno (podczas kwitnienia) (Narc raptem ciut)
- niedobory (niedobór; potasu, boru, molibdenu)
- nadmiar azotu (raczej chyba przenawożenie?)

 Coś mi się jeszcze przypomniało...
Przecież ja na jesień 2018 dałem ok 3-4 tony obornika.
Wiosną nawóz wieloskładnikow yara mila complex.Chyba dwa razy.Raz w maju i raz w czerwcu...
Plus dolistne...

I u mnie było mało osypywania.


Co do PN 2020, no kwasiur jak byk...;)
Nie da się tego węglanem odkwasić?
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Włodku, znajomy winiarz z Winnicy Jania z Krzyżowic polecił, aby przed kwitnieniem i tuż po wykonać zabieg borem. Oprysk zahamuje osypywanie.
Odpowiedz
Michał, pewnie tak.Jednak myślę,że to nie tylko Bor.
Raczej trzeba by zadbać o wszystkie mikro i makro.Wtedy chyba,ma to większy sens.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
Pomyślę o tych solach podwójnych. Węglan raczej nie, ponieważ po tym sposobie odkwaszania wino mdłe się robi.

Na razie PN 2020 czeka w butli i a nóż... FJM się zadzieje.

W przyszłym sezonie zamierzam postawić na zabiegi borem.



Tytułem podsumowania, po ostatnim spostrzeżeniu Włodka.
Możliwe przyczyny osypywania:

- opady (podczas kwitnienia) (Dolnoslonzok)
- upały i susza (podczas kwitnienia) (maciek19660714 Zweigelt-mało, PN-dużo)
- zimno (podczas kwitnienia) (Narc raptem ciut)
- nawożenie obornikiem, wiosną nawóz wieloskładnikowy, plus dolistnie (Narc mało osypywania)
- niedobory (niedobór; potasu, boru, molibdenu)
- nadmiar azotu (raczej chyba przenawożenie?)

Michał, Narc (a może jeszcze, ktoś doda swoje wnioski...) napiszcie na jakich odmianach mieliście osypywanie duże, a na jakich małe.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Macieju, u mnie najgorzej (niemal 100%) zniósł to Pinot Blanc i pozostałe krzewy z rodziny pinotów oraz Elbling, Traminer i Gewurz, Tauberschwarz i Saint Laurent. Najmniejsze straty, choć i tak potężne, bo sięgnęły ok. 80% to Chasselas (z których udało się zrobić choć mikro nastaw) oraz Riesling, Veltliner, Portugieser Bleu, Merlot i Cabernet Sauvignon. Praktycznie bez osypywania obyło się na hybrydach alzackich- Alzatczyk z Brzegu i Triumf Alzacji.
Odpowiedz
Do analizy trzeba by dodać jeszcze majowe przymrozki. W 2020 mroziło do 25 maja jakoś.
Nawet jak liści i pędów nie ścięło, a było koło 0*C, to mogło uszkodzić kwiatostany.
Odpowiedz
Na wszystkich małe. Można by rzec,niezauważalne.
Zobaczymy za rok.
Obornik jak nie zapomne dam wiosną.Teraz wapnowałem.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
(09-12-2020, 22:10)narc8 napisał(a): Obornik jak nie zapomne dam wiosną.Teraz wapnowałem.
Witaj. Czy obornik dany na wiosnę będzie miał wpływ na wegetację w danym roku?                                                                                                                                                 
Jeśli przyorasz albo masz glebę piaskową to z pewnością tak. :)
Pozdrawiam. Rolleyes
Odpowiedz
Janik,dziękuję za pytanie i odpowiedź. ;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...



Skocz do: