Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czwórniak. i Dylemat początkującego.
#1
26-05-2021 Nastawiłem czwórniaka na zimno.
5 słoików miodu plus 13,5 litra wody, wyszło 17 litrów płynu.
(miody 2 nawłociowe, 2 wielokwiatowe i 1 faceliowy)
Drożdże do miodów ENOVINI HONEY plus odżywka do win z biowinu.
BLG początkowe 23.
Już tego samego dnia w nocy zaczęło pracować , temp nastawu jakieś 21stC
13-06 pierwsze zlanie znad osadu BLG 2.

I teraz pytanie.
Czy muszę dodawać kwasku lub soku z cytryny?
Winko nie jest ani kwaśne ani gorzkie , słodkie też nie, ale zależało mi na wytrawnym dlatego czwórniak. 
Ma ciekawy delikatny smak, wiem że będzie tylko lepsze. :)
I drugie pytanko.
Czy może jeszcze z miesiąc dwa postać w fermentorze czy przelać go do szkła.?
To mój pierwszy miód i na pewno nieostatni.

Dzięki
Odpowiedz
#2
Kwasek możesz dodać po fermentacji jeśli uznasz, że potrzeba. W fermentorze trzymaj do pierwszego zlania gdy zakończy się fermentacja i będzie osada.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Dzięki.
Czyli kwasek to nie jest obowiązkowy dodatek.?
Odpowiedz
#4
W sunie tak, to kwestia smaku. Kwas równoważy słodycz aby miody nie były mdłe ale czwórniak jest wytrawny więc kwasu nie potrzeba dużo.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Sprawdzałem dzisiaj BLG jest zero. W smaku wytrawne. Nie czuć kwaśności. Lekki smak miodu.
Teraz to tylko czekać minimum 3-4 miechy aby smak się pogłębił ?
Osadu prawie nie ma. Czy te 3 miesiące zostawić w spokoju czy zlać raz lub dwa?.
Pytam bo podobno te martwe drożdże pogarszają smak.
Czy ktoś dodawał płatki dębowe?
Dzięki za wskazówki.
Odpowiedz
#6
Zlewać. Osad faktycznie źle wpływa na smak. Płatki dębowe używałem, mogę polecić ale z umiarem.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#7
Bardzo dzięki .
Zostawię na 2 miesiące w spokoju. Potem zleje i się zastanowię nad płatkami.
Odpowiedz
#8
Ja bym nie dodawał płatków dębowych, jednak zmieniają smak miodu, w czworniaku (wytrawny) jednak miód delikatny bo takie dałeś miody, wiórki mogą wyraźnie zaostrzyć smak, przy słodkich miodach moim zdaniem daje to korzystniejszy efekt.
Lech
Odpowiedz
#9
Dzięki za opinie.
Dopiero się uczę i każda pomoc jest na miarę złota.
Odpowiedz
#10
Zawsze możesz podzielić miód i do jednej części dodać trochę płatków, ale ostrożnie z czasem ich trzymania w nastawie.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#11
No i po temacie. wszystko zeszło :) jak ciepłe bułeczki, ekstra w smaku jak na tak świeży wyrób.
Nastawiłem nowe miody, te przetrzymam dłużej :)



Skocz do: