• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Wino z dzikiej róży kwaśne straciło kolor

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Sverrir Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
03-11-2021, 22:43
Wstawiłem 2021-10-03 1,5kg dzikiej róży z 0,5kg berberysu w bańce 5l dolałem 3l wody i dodałem 1kg cukru. Dnia 21-10-20 wino przestało pracować miało 10% i 0 cukru. Usunąłem owoce, smak był dobry, nie kwaśny. Dołożyłem 1l wody i 500g cukru. Dnia 21-10-24 czyli po 4 dniach nastaw zaczął wydawać zapach acetonu. dodałem 1g pirosiarczanu potasu i 2,7g kredy, następnie po 2 dniach zlewałem z nad osadu. 
Zapach acetonu zniknął, ale wino jest wybielone, straciło kolor i jest bardzo kwaśne. 
Zakładam, że nastaw się utlenił podczas przelewania lub po zakręceniu była nieszczelność. 
Czy to można jeszcze jakoś metodą uratować? Jak się uchronić przed tym w przyszłości. Trochę szkoda mi tej dzikiej róży :(
Szukaj
Odpowiedz
Kyslaw Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 4
18-05-2022, 05:47
Miałem podobnie i nie wiem czy to nie wina tego, że nie dodałeś cukru. Przez co fermentacja się jakby na nowo wznowiła. Podobno niepolecana jest refermentacja.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.883
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
18-05-2022, 09:19
Kyslaw nie rozumiem co piszesz? Przecież ciągle dodawał cukru, nie mam mowy o refermentacji bo tak naprawdę ta pierwsza się nie skończyła. Po wtóre refermentacja jest polecana w wielu przypadkach, no może tutaj nie ale tak jak pisałem wcześniej, tutaj nie ma mowy o refermentacji.
Sverrir gdyby nastąpiło utlenienie to kolor by ściemniał i poszedł w kierunku brązu. Czy jesteś w stanie sprawdzić Bllg? Kwestia kwaśne-wytrawne często jest mylone.
Skąd wiesz, że wino miało 10% i 0 cukru po 17 dniach? Matematycznie nie jest to możliwe według danych jakie podałeś. Powinno mieć 16% i 0 cukru lub 10% i 10 Bllg.
Możliwe, że przy dodaniu drugiej partii wody i cukru zainfekowałeś wino i Ci zaoctowało.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:46 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa