20-12-2021, 14:16
Witam. Nastawiłem wino z gron które były zaniedbane przez sadownika. Mianowicie mam 24 kwasow/l. Dodanie drożdży redukujących kwasy mało dało. Wino bez dodatku wody. Docelowo miało być 10blg 9kwasow. Co byście poradzili?
Redukcja kwasów
|
20-12-2021, 14:16
Witam. Nastawiłem wino z gron które były zaniedbane przez sadownika. Mianowicie mam 24 kwasow/l. Dodanie drożdży redukujących kwasy mało dało. Wino bez dodatku wody. Docelowo miało być 10blg 9kwasow. Co byście poradzili?
20-12-2021, 15:12
Kwasy niewiele niższe niż w przypadku czarnej porzeczki.
Nie pozostaje nic innego jak przemyślane rozcieńczanie - wodą, sokiem.
pozdrawiam Jurek
20-12-2021, 15:30
Przynajmniej 1:1 i wtedy już można coś myśleć.
Walcz tak, byś był dumny nawet z przegranej.
20-12-2021, 16:11
1:1+ obowiązkowo
![]() Druga sprawa to dobór rozcieńczalnika - jabłko, gruszka?
pozdrawiam Jurek
20-12-2021, 21:51
Wystaw na miesiąc na dwór na mróz taki do -8 Trochę kwasu winowego się wytrąci.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|