Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klarowin 2 wywołał zmętnienie wtórne?
#1
Wino z DR na soku tłoczonym. Przez rok się nie mogło wyklarować. Po udanym teście na małej próbce 200 ml dodałem do balonu Klarowin 2 (żelatyna). Cały nastaw zrobił się mętny/mleczny. Wygląda jak błoto :(. Rozumiem, że to zmętnienie wtórne.  Żelatyna to niby cząstki naładowane dodatnio. I co z tego?? Dodanie bentonitu pomoże? Jakaś tanina? Czysta czy herbata? Jak temu zaradzić? Jest sprawdzony sposób?
Odpowiedz
#2
Najlepszym sposobem jest wg mnie unikanie takich wynalazków.
Czas i grawitacja i tyle.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#3
alskarus dzięki za pomoc, teraz już wiem jak to naprawić
Odpowiedz
#4
(21-01-2022, 10:54)m_krek napisał(a): Wino z DR na soku tłoczonym. Przez rok się nie mogło wyklarować. Po udanym teście na małej próbce 200 ml dodałem do balonu Klarowin 2 (żelatyna). Cały nastaw zrobił się mętny/mleczny. Wygląda jak błoto :(. Rozumiem, że to zmętnienie wtórne.  Żelatyna to niby cząstki naładowane dodatnio. I co z tego?? Dodanie bentonitu pomoże? Jakaś tanina? Czysta czy herbata? Jak temu zaradzić? Jest sprawdzony sposób?

Herbata zielona zrobi swoje . To jest przecież Tanina.

Pozdrawiam Gliwice+4 km
Eug..
Odpowiedz
#5
A swoją drogą jak oni uzyskują ten sok z dzikiej róży?
Ja jak robię wino z niej jakoś go nie widzę. :)
Odpowiedz
#6
(21-01-2022, 12:40)gynek63 napisał(a):
(21-01-2022, 10:54)m_krek napisał(a): Wino z DR na soku tłoczonym. Przez rok się nie mogło wyklarować. Po udanym teście na małej próbce 200 ml dodałem do balonu Klarowin 2 (żelatyna). Cały nastaw zrobił się mętny/mleczny. Wygląda jak błoto :(. Rozumiem, że to zmętnienie wtórne.  Żelatyna to niby cząstki naładowane dodatnio. I co z tego?? Dodanie bentonitu pomoże? Jakaś tanina? Czysta czy herbata? Jak temu zaradzić? Jest sprawdzony sposób?

Herbata zielona zrobi swoje . To jest przecież Tanina.

Pozdrawiam Gliwice+4 km
Eug..

Bo dzika róże dają do butli na trzy tygodnie  z cukrem , pożywką, i drożdżami. Po tym czasie odrzucają owoce , a sok wlewają do butli i spokojnie sobie dalej pracuje . Czyli fermentuje.
Pozdrawiam .Gliwice.



Skocz do: