Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekwipunek na start
#1
Witam wszystkich, zainteresowała mnie bardzo produkcja miodu pitnego i szukam tutaj pomocy na początek. Przeczytalem książkę ,,miodosytnictwo" Ciesielskiego i myślę zacząć z trójniakiem. Czy polecilibyście jakąś stronę online na której mógłbym kupić wszystkie niezbędne rzeczy potrzebne do produkcji miodu pitnego? Skala raczej na własny uzytek do 5l. Jakie drożdże polecacie na trójniaka a jakie na półtoraka?
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Witaj. Półtorak na początek - powodzenia. Zacznij od najprostszych trójniaków.
Drożdże - G995, s-103 ogólnie drożdże bayanusy.
W każdym sklepie gdzie mają te drożdże dostaniesz pożywkę i cukromierz.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Półtorak to później, teraz zaczne z trójniakiem. Mieszkam w Danii i nie bardzo orientuje się gdzie tego szukać. Jest jakiś sklep internetowy może?
Odpowiedz
#4
Wszystkie akcesoria i potrzebne materiały kupuję w sklepach internetowych. Tutaj nie reklamujemy ale wujek Google dość szybko podpowie. Ja tylko podpowiem, że do miodów cukromierz powinien mieć odpowiednią skalę.
PS. Bardzo mądry wybór na początek - trójniak.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.







Odpowiedz
#5
A jaki jest najodpowiedniejszy pojemnik fermentacyjny? W Danii mam do wyboru tylko plastikowe pojemniki ale rozważam zamówienie z Polski balonu albo galonu/damy 1-10L.
Odpowiedz
#6
Chmmmmmm, 10 litrów? Nastawu 8 żeby Ci na spacer podczas fermentacji nie wychodziło, osadu 2-3, kolejne zlania i zostanie max. 5 litrów.
Fermentator z rurką i kranikiem 30 litrowy i masz pole do manewru. Też w nim możesz fermentować małe nastawy wg woli.
Potem butle do przechowywania/dojrzewania 5 lub 10 litrów jak najbardziej.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.







Odpowiedz
#7
Bo mam do wyboru takie:
https://www.eurowin.pl/pl/p/Balon-5L/31
albo w Danii: https://www.maltbazaren.dk/shop/bazarens...3820p.html ,https://www.maltbazaren.dk/shop/brewbox-til-4-6347p.html. I zastanwiam sie czy ryzykowac wysylke z Polski szklanych pojemnikow.
Dodatkowo zamowilbym od razu drozdze, rurki fermentacyjne (jesli nie ma w zestawie), rurke do zlewania miodu, butelki do rozporcjowania pozniej. Czy o czymś zapomniałem?
Odpowiedz
#8
Możesz kupić taki zestaw.:
https://browin.pl/sklep/produkt/400010/z...m-szklanym
Dodatkowo będzie potrzebny cukromierz do miodów:
https://browin.pl/sklep/produkt/405563/miodomierz
Strona ze szczegółowym opisem wykonania miodów:
http://klubwiniarzy.pl/index.php/miodosy...echnologia

Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.




Skocz do: