• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

musujące po kupażowaniu...

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
musujące po kupażowaniu...
Grzegorz Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 11
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Warszawa - Imielin
#1
27-08-2004, 22:24
Miałem 4 butelki zeszłorocznego wina winogronowego
i 1 butelkę aroniowego. Wina były idealnie klarowne!
Pomieszałem więc, wlałem do balona na 2 tygodnie, nastepnie rozlałem do butelek.
Po tygodniu zaobserwowałem, że wytrącił sie osad i korki zaczęły przepuszczać.
Zrobiłem winko musujące ale wcale mnie to nie cieszy.
Gdzieś popełniłem błąd? Pewnie za wczesnie rozlałem do butelek...:glupek:
Szukaj
Odpowiedz
Fester Offline
Zasłużony dla forum
***
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
#2
28-08-2004, 08:21
Witam

W jednym z win, pawdopodobnie gronowym (było wytrawne??) pozostały drożdże szlachetne, a w drugim aroniowym pozostał cukier i mieszanka winek wznowiła fermentację.

Pozdrawiam
Fester
Szukaj
Odpowiedz
fred Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 43
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2003
Lokalizacja: Tychy
Nastrój: No Mood.
#3
28-08-2004, 12:41
Miałem podobny problem przy kupażowaniu wiśniowego z porzeczkowym. Poza wznowieniem fermentacji wyszło ono średnio smaczne, choć osobno wina były bardzo dobre. W ogóle to chyba jestem zwolennikiem win jednorodnych.

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
ShRon Offline
Admin Techniczny
****
Liczba postów: 1.732
Liczba wątków: 80
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Bydoszcz
Nastrój: :diabelek:
#4
28-08-2004, 13:18
Moim zdaniem dobre wyniki daje mieszanie moszczow przed fermentacja. Z tego co testowalem kupazowanie jednorodnych win po fermentacji, to wychodzilo to srednio. Ale mozliwe, ze dalem im za malo czasu...
Szukaj
Odpowiedz
jaro1 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 13
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#5
28-08-2004, 13:45
witam,
To wszystko zależy co sie miesza; ja zmieszałem jabłko0,5 ryż 0,25, pigwowiec 0,25 - wyszło półsłodkie, lekki wermucik naprawde super tylko trzeba lubić smak pigwowca. tym co nielubią niesmakuje. co do klarowności po mieszaniu to pomimo że wszystkie trzy wina były klarowne to po zmieszaniu metnieje i trzeba poczekac około 2- 3 tygodni i zlac znad osadu który sie wytraci. Wydaje mi sie, że nie przyczyna nie zawsze jest ponowny start drożdzy.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

musujące po kupażowaniu...


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 13:39 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa