• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Wino z DR I i II nastaw

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z DR I i II nastaw
Pan kuki Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2020
Lokalizacja: Łódź
#1
04-01-2023, 21:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2023, 21:27 przez Pan kuki.)
Witam. Wykonałem pierwsze wino z DR.
I nastaw - wyliczyłem, że na otrzymanie 8 l wina potrzeba będzie 2,5 kg cukru.
2,0 kg owoców DR oczyszczonych zalałem 3 l wody z rozpuszczonym w niej 1 kg cukru, drożdże PDM + pierwsza część pożywki + kwasmix - ok. 7 g. Gdy BLG zeszło do zera dodałem 2 l wody i rozpuszczony w niej 1 kg cukru oraz drugą część pożywki po 12 dniach dodałem 0,5 kg cukru rozpuszczony w 1 l wody + trzecią część pożywki. 
Po 30 dniach oddzieliłem owoce i ponownie wykorzystałem.
II nastaw - wykonałem taką samą procedurę z tym, że dodałem 3,0 kg cukru i po upływie miesiąca odrzuciłem owoce DR. 
Reasumując:
Z obu nastawów uzyskałem bardzo fajne smakowo i kolorystycznie wino: 
I nastaw dał produkt półsłodki, dość aromatyczno esencjonalny smak o świeżym i delikatnym zapachu owoców oraz bursztynowym kolorze. Jeżeli chodzi o moc to jest wyczuwalna dopiero po przełknięciu. 
II nastaw dał wino nieco słodsze (0,5 kg więcej w stosunku do I nastawu), mniej esencjonalne i o kolorze nieco jaśniejszym. Ale równie przyjemne smakowo jak pierwsze.
Nastawy połączyłem i uzyskałem 15 l wina o BLG 4.
Przepis z którego korzystałem mówił o miesięcznym okresie fermentowaniu owoców DR I i II nastawu nie wspominał także o dodaniu do drugiego nastawu rodzynek. A wątki na forum dot. DR mówią, że do drugiego nastawu należy dodać rodzynki a czas fermentacji winien być nie krótszy jak 6 tygodni. 
I tu lampka aż się mocno mi zaświeciła i stąd moje pytania i wątpliwości:
Czy taka procedura jaką zastosowałem, tzn. dodawanie wody stopniowo a nie w całości od razu, czas pracy każdego nastawu 1 miesiąc, brak rodzynek w II nastawie to błąd i jaki to będzie miało wpływ na ostateczny charakter wina.
Jak wyczytałem na forum wino z DR najlepsze walory smakowe nabywa po dwóch latach i tu moje pytanie czy wino należy przez ten okres przechowywać w dymionie czy należy je w stosownym czasie zabutelkować.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i uwagi do moich działań.
Mi nie ma smakować tylko wszystkim pozostałym.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Mark Twain.
Szukaj
Odpowiedz
Kyslaw Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 4
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Buk
#2
06-01-2023, 11:50
Jak dla mnie dziwna metoda. Mocno komplikująca. Pytanie, po co dodałeś później wody zamiast przy kolejnej dawce cukru, zrobić syrop cukrowy z odlaną ilością moszczu z nastawu? Poco rozrzedzać nastaw. Lepiej obliczyć ile zostanie wolnego miejsca w balonie/pojemniku przed dodaniem kolejnych porcji cukru.
Szukaj
Odpowiedz
Pan kuki Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2020
Lokalizacja: Łódź
#3
08-01-2023, 17:25
Wodę przewidzianą do zalania DR - 7 l dodawałem stopniowo razem z cukrem - 2,5 kg. W związku z tym, że cukier dodawałem w trzech partiach rozpuszczałem go w wodzie podzielnej także na trzy części. Nie dolewałem żadnej dodatkowej wody a tylko i wyłącznie taką ilość, którą przyjąłem do zalania DR.
Gdybym zalał DR - 2,0 kg na początku fermentacji 7 l wody to jasne bym kolejny cukier rozpuszczał w nastawie.
Mi nie ma smakować tylko wszystkim pozostałym.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Mark Twain.
Szukaj
Odpowiedz
Beeman Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2023
Lokalizacja: Toronto
#4
08-01-2023, 21:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2023, 23:12 przez Beeman.)
W pazdzierniku zrobilem dwa nastawy 25l DR jeden na cukrze a drugi na miodzie. Podczas frmentacji zdecydowanie przyjemniejszy zapach z rurek uchodzil z miodu. Gdzies po miesiacu fermentacji nastawy zlalem, byly dosc wytrawne, dla tego do obu dolalem dwujniaka (dosc gestego syconego miodu). Czesc rozy zgniotlem, oddzielilem nasiona dodalem troche rodzynek, dodalem trojniaka i zrobilem nastaw #2. Ladnie fermentuje.
Szukaj
Odpowiedz
Pan kuki Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2020
Lokalizacja: Łódź
#5
02-11-2023, 23:46
Podczas pozbawiania DR części kwiatowej zauważyłem, że nasiona w dużej części wewnątrz owocu są w kolorze ciemnym a nawet o odcieniu czarnym. Z zewnątrz owoc jest ok, ładnie wybarwiony. Czy to normalne?
Proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie czy można po raz drugi wykorzystać dziką różę pochodzącą z dwóch różnych pierwszych nastawów, które pracowały na różnych drożdżach.
Mi nie ma smakować tylko wszystkim pozostałym.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Mark Twain.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#6
03-11-2023, 11:25
Można, suszoną to nawet i trzykrotnie.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
Pan kuki Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2020
Lokalizacja: Łódź
#7
12-11-2023, 16:41
Czy można łączyć w drugim nastawie owoce DR zaszczepione różnymi drożdżami w pierwszych nastawach? Czy to będzie tak, że te różne drożdże, pochodzące z dwóch odmiennych nastawów, będą pracowały niezależnie od siebie czy jedne z tych drożdży będą chciały zdominować drugie?
Mi nie ma smakować tylko wszystkim pozostałym.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Mark Twain.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#8
15-11-2023, 22:53
Drożdże dążą do dominacji. Wygra silniejszy szczep.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Wino z DR I i II nastaw


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 11:02 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa