Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z gorzkim winem
#1
Witam. Moje pytanie jest nastepujace...........robilem dwa wina jedno z jablek drugie z truskawek obydwa wyszly polwytrawne, obydwa tegoroczne i wszystko by bylo dobrze gdyby nie to ze maja lekko gorzki smak.Uzywalem wody z butelek, drozdzy typu Tokaj, bez pozywki. Myslalem ze to moze od plastiku poniewaz jabluszkowe bylo jakis czas w palstikowych butelkach ale raczej nie poniewaz truskaweczka przebywa tylko w szkle. Z czego ta gorycz sie bierze??
Odpowiedz
#2
Jeśli używałeś wody mineralnej, tzn. mineralizowanej to być może stąd. Ja gotuję zwykłą z kranu.
Odpowiedz
#3
a mnie sie wydaje ze to nie wina wody, może wina tego że winka wyszły mocne a sa półwytrawne i to alko daje taki posmak, a może wina tego że jeszcze zbyt wczesnie na ocenianie smaku
Odpowiedz
#4
Można pokusić się o próbę z białkiem...
Odpowiedz
#5
moze są zbyt ekstraktywne? i stąd to poczucie zbytniej goryczki albo jeszcze mogło być sporo przegniłych owoców.Lub faktycznie jescze za wcześnie by o tym mówić.
Odpowiedz
#6
Poczekaj jeszcze z 2-3 miesiące.



Skocz do: