• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Czy już zbieracie głóg?

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czy już zbieracie głóg?
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#126
20-09-2016, 10:50
Mam ochotę na mixa: głóg, dr i może czeremcha bo mam jej trochę.
A może to nie jest dobry pomysł ??
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
jaguar56 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2013
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: Miodowo-waniliowy :)
#127
20-09-2016, 12:51
W łódzkim w okolicy Rawy Mazowieckiej głóg jest mocno czerwony. Słodkawy w środku. Zaczyna oblatywać z krzaków.
15 litrów winka pracuje, teraz czekam na DR bo ta dopiero dojrzewa. Gdzieś koło listopada będzie świetna.
Ja planuję połączenie nastawów głogu i DR.
Pozdrawiam
Kamil
Szukaj
Odpowiedz
kaminskainen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 24
Dołączył: 11 2015
#128
20-09-2016, 13:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2016, 13:17 przez kaminskainen.)
(20-09-2016, 10:50)alskarus napisał(a): Mam ochotę na mixa: głóg, dr i może czeremcha bo mam jej trochę.
A może to nie jest dobry pomysł ??

Piłem taki zestaw z dodatkową porzeczką - było to wino półsłodkie i wyborne, typowe wino domowe/leśne wysokiej próby. Także miks można polecić :)

PS Czy dobrze pamiętam, że Megana wrzucała do baniaka całe gałązki głogu? Jeśli takie wino jest dobre to genialnie :) A może być dobre bo liście głogu są smaczne, nie są gorzkie albo coś...
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#129
20-09-2016, 13:30
(20-09-2016, 13:13)kaminskainen napisał(a): PS Czy dobrze pamiętam, że Megana wrzucała do baniaka całe gałązki głogu?

Raczej źle pamiętasz. W winie nie są pożądane żadne dodatki które wprowadzą smaki "zielenizny".
Są osoby które DR używają razem z ogonkami i resztką okwiatu, ja obcinam wszystko, ale nie wyobrażam sobie żeby do butli pchać całe gałązki a już na pewno że Megana by to zrobiła :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
jaguar56 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2013
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: Miodowo-waniliowy :)
#130
20-09-2016, 13:50
Cyt wypowiedzi Megany "Obrywam większe gałązki i liście i fru do fermentatora"
Według mnie (zresztą tak sam zrobiłem) jak są pojedyncze ogonki to można je machnąć do nastawu razem z owocem.
Pozdrawiam
Kamil
Szukaj
Odpowiedz
kaminskainen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 24
Dołączył: 11 2015
#131
20-09-2016, 14:15
Rzeczywiście raczej chodziło o usunięcie większych gałązek/ulistnień :)
Aczkolwiek są wersje śliwowic, w których się maceruje gałązkę jabłoni - dla przykładu... a głóg - także drzewko owocowe :)
No cóż - będę testował rwanie owoców garścią z wyskubywaniem (większości) szypułek drugą ręką. Znalazłem drzewka obficie obsypane owocami w "kupkach" zdatnych do takiego szybszego rwania.
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#132
20-09-2016, 17:25
(20-09-2016, 10:50)alskarus napisał(a): Mam ochotę na mixa: głóg, dr i może czeremcha bo mam jej trochę.
A może to nie jest dobry pomysł ??

Dokładnie coś takiego robiłem, tylko dodawałem jeszcze czarny bez, wyszło bardzo dobre, na drożdżach Enovini (18%), stosunek owoców: 2:1:0,5:0,5 - głóg, DR, CzB, Czeremcha.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#133
20-09-2016, 20:56
(20-09-2016, 17:25)lech.kuba napisał(a):
(20-09-2016, 10:50)alskarus napisał(a): Mam ochotę na mixa: głóg, dr i może czeremcha bo mam jej trochę.
A może to nie jest dobry pomysł ??

Dokładnie coś takiego robiłem, tylko dodawałem jeszcze czarny bez, wyszło bardzo dobre, na drożdżach Enovini (18%), stosunek owoców: 2:1:0,5:0,5 - głóg, DR, CzB, Czeremcha.

Thx, Lechu
We weekend pojadę na wieś i może cz.b. uda się jeszcze naskubać, no i tego głogu :)
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#134
20-09-2016, 22:14
Dzisiaj zbierałem głóg, wyjątkowo szybko się osypuje, jeszcze dwa dni i będę miał planowaną ilość, na planowane głogowe i mieszanki typu portwein.
O dziwo czarny bez jeszcze wisi nie zeżarty przez ptaki-szpaki i inne gadziny:D.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
asasyn18 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 98
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Koszalin
Nastrój: Pozytywny
#135
20-09-2016, 22:47
Mam pytanie co do proporcji, czy takie proporcje są odpowiednie http://wino.org.pl/old/frames/przep_szczeg.html czy nie zaszkodzi zawsze dać nieco więcej owoców głogu ?  :)
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#136
21-09-2016, 01:43
(20-09-2016, 17:25)lech.kuba napisał(a): Dokładnie coś takiego robiłem, tylko dodawałem jeszcze czarny bez, wyszło bardzo dobre, na drożdżach Enovini (18%), stosunek owoców: 2:1:0,5:0,5 - głóg, DR, CzB, Czeremcha.

A w jakiej postaci wrzucałes czeremchę  i jak długo trzymałeś w nastawie ?
Marek

MÓJ PIERWSZY BAL
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Nad Zalewem Szczecińskim
Nastrój: :-) :-)
#137
21-09-2016, 08:38
Z czeremchy robiłem niewielki nastaw osobno, owoce trzymałem 5 dni i ten nastawik po oddzieleniu owoców łączyłem z nastawem podstawowym.
Wino (typu portwein) moim zdaniem wyszło świetne, goryczka wyczuwalna, ale taka jaką lubię (wina niestety zostało raptem 1,5l :(), w tym roku powielam proporcje (może tylko trochę będzie więcej DR), ale czeremchę dam na jakieś 5-6 dni przed pierwszym zlewaniem.
W trójniaku czeremchowym owoce też trzymałem owoce 5 dni, goryczka lekka mnie odpowiadająca (wspominam o tym bo tu za goryczkę odpowiedzialna jest tylko czeremcha).
Lech
Szukaj
Odpowiedz
konserwant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2013
Nastrój: jeszcze przed...
#138
26-11-2022, 21:45
Niedawno dozbierałem kolejną partię głogu. Nastaw planowałem na 25l i procenty 17,
7 kg głogu na 14l wody i 2kg cukru na start - no i drożdże plus pożywka.
Proporcje znalazłem, że należy owoce wzorować się jak na dziką róże. Ale smak słaby. Byłem jeszcze 2 razy i łącznie jest 10,4kg głogu i smak jakiś jest, ale... SŁABY. Na tym etapie mogę powiedzieć, że głóg na wino chyba słabo się nadaje. Dziś dokupiłem 1,5kg mieszanki mrożonych owoców: truskawki, malina i porzeczka. Dodam, że te 10,4kg owoców nadal miksowało się w tych 14l początkowych i dopiero jakiś tam smak jest. Dodam chyba jeszcze ciut wody - ale nie wiem czy do 25 dojadę.
A jak z Waszymi doświadczeniami, jak w smaku wino z głogu? - wg mnie nalewki są o wiele lepsze na głogu.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 … 20 Dalej »

Czy już zbieracie głóg?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 17:35 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa