• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 20 Dalej »

Czy już zbieracie głóg?

Strony (6): 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czy już zbieracie głóg?
Artiks Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Witnica
Nastrój: gromadzę energię ki
#1
06-09-2004, 19:34
Jak w temacie. Widziałem już w miasteczku 30 km od mojego domu piękny, czerwony głóg, ale też widziałem w miasteczku 50 km ode mnie głóg na pół czerwony, na pół zielony. Ponieważ w ub. roku zbierałem głóg przypadkiem, z dziką różą pod koniec października (ale tokaj z głogu wyszedł cudowny), nie jestem pewien, czy czekać ze zbieraniem do przymrozków, jak z DR (czekam, czekam... :) ), czy rwać już teraz, jeśli sa mocno czerwone. Doradźcie mi, kiedy zbieracie owoc głogu! Z góry dziękuję za wsparcie. :big:
Szukaj
Odpowiedz
Majoro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 30
Dołączył: 07 2003
Lokalizacja: Siedlce
Nastrój: No Mood.
#2
07-09-2004, 18:57
Z głogiem ,tarniną czy też r.caniną lepiej poczekać ale wcale niekoniecznie do przymrozków-koniec września-początek pażdziernika to dobry zwykle okres:)
Pozdro
Szukaj
Odpowiedz
ewa--20 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Słupsk
Nastrój: ;D
#3
18-09-2004, 16:22
ja bym poczekała do przymorozków, az bedzie gług przemrozony, poniewaz w zeszłym roku poszłam na łatwizne, zrywałam co prawda głóg dojrzały, ale i tak za wczesnie i samk wina jest ze tak powiem taki sobie.
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#4
18-09-2004, 17:08
Ewuniu, w takim przypadku wrzucasz swoje zbiory na tydzień do zamrażarki.

Krzysztof
Odpowiedz
Piekarz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 369
Liczba wątków: 20
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Zabrze
Nastrój: No Mood.
#5
18-09-2004, 17:22
Ewa ja także w zeszłym zbierałem głóg co prawda po przymrozkach ale jego smak i tak jest mało zachęcający tłumacze sobie to tym że głóg ma długi okres dojrzewania:) mam nadziej ze to prawda i narazie stoi 40 L w piwnici i czeka na przyszły rok moze wtedy bedzie lepszy.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Tomsk Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2004
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ^
#6
20-09-2004, 08:29
Wczoraj rozłupałem owoc głogu jednopestkowego i w środku był zółtozielony (zielonego co prawda było niewiele) ale myślę że jednak trzeba poczekać aż będzie cały żółciótki.
Szukaj
Odpowiedz
Artiks Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Witnica
Nastrój: gromadzę energię ki
#7
20-09-2004, 17:19
Racja, Tomsk, trza poczekać. Skoro DR przemarznięta jest lepsza, to i głóg będzie lepszy. Do przymrozków niedaleko. 3majta się! :big:
Szukaj
Odpowiedz
Majoro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 30
Dołączył: 07 2003
Lokalizacja: Siedlce
Nastrój: No Mood.
#8
20-09-2004, 17:24
Jak pisałem juz wcześniej-warto poczekać-jednakże gdzieniegdzie głóg dwuszyjkowy już jest całkiem w porządku-owocki zupełnie dojrzałe-jedynie przemrozić w zamrażarce i nastawiać:-)
Pozdrowka
Szukaj
Odpowiedz
MSZ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 499
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
#9
02-10-2005, 12:48
W tym roku napalilem sie na dzika roze, czarny bez i w ogole na wino z tego co sobie samo rosnie bezpansko. Mam pytanie co do glogu, bo jesli z roza to z surowcem jest problem, to glogu wszedzie pelno. Czy jest mozliwe aby owoce (pochodzace z roznych miejsc) byly jeszcze niedojrzale ? Tzn sa juz w miare miekkie, bordowe bardzo, ale jak probuje taki owoc, to w smaku jest... Mozna w zasadzie rzecz 'nie ma smaku'. Czy glog tak ma ?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#10
02-10-2005, 12:54
ten co zbierałam wczoraj to tak ma. Ale ciemny bardzo juz jest. Pójdzie do zamrażarki i zobaczymy.:podstep:
Szukaj
Odpowiedz
kubej Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Gdynia
#11
02-10-2005, 13:06
Z głogiem to chyba jest jak z czarnym bzem u mnie. W jednym miejscu bardzo dojrzały kilka krzaków dalej lekko czerwony. Możliwe że sie pośpieszyłem, ale ja mój głóg już fermentuje. Nie mogęczekać i go mrozić bo pod koniec przyszłego tyg. jade do UK nei wiem na jak długo. I tak sie boje o swoje nastawy czy rodzina odpowiednio o nie zadba. W sumie to mogłem głóg zabrać ze sobą i tam nastaw zrobić :1miejsce: Miałbym wszystko pod kontrolą;)
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#12
02-10-2005, 17:10
Kubejku, ale będziesz do nas wpadał? W końcu net jest wszędzie :podstep:
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#13
02-10-2005, 21:55
Artiks,po co szukać głogu taki kawał od chałupy?Przecież mamy te swoje poligony.Tydzień temu łaziłem tam zbierając czarny bez. Głóg wyglądał na dojrzały(bez smaku-to fakt,ale miękki).Zastanawiam się nad głogowym,warto?:niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
kubej Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 152
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Gdynia
#14
02-10-2005, 22:33
Cytat:Wysłane przez Megana
Kubejku, ale będziesz do nas wpadał?

No ba ... wiadomo że tak:):)
Szukaj
Odpowiedz
Artiks Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Witnica
Nastrój: gromadzę energię ki
#15
05-10-2005, 08:28
Jezus Maria, tematowi huknął rok!!! Trza to jakoś opić... :). Jaras, przez ten czas zdążyłem się wyprowadzić z naszego Gorzówka i teraz mam głóg 50 metrów od domu. Oglądam go co parę dni i już jest ok. Niedługo będę rwać!!! A róża (kilometr od domu i można ją liczyć na tony) też już jest gotowa i na przymrozek na krzakach czeka... :)
Szukaj
Odpowiedz
Tomsk Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 6
Dołączył: 03 2004
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ^
#16
05-10-2005, 11:12
A ja się wypowiadałem ponad rok temu nt niedojrzałego jeszcze głogu... Obecnie owoce wydają się być dojrzałe ale jeszcze trochę poczekam.
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#17
05-10-2005, 16:28
No to na dniach głogowe żniwa.A moze by tak ususzyc?
Szukaj
Odpowiedz
Artiks Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Witnica
Nastrój: gromadzę energię ki
#18
07-10-2005, 09:48
eeeee tam, po co czekać z ususzeniem. Od razu myć owoce i do balonu!!!! Moja piętnastka już czeka... :cool:
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#19
08-10-2005, 16:30
no dobrze, dobrze, proszę mnie tak nie poganiać :chytry:
Dziś głóg został rozmrożony, wsadzony do kubełka, rozgnieciony (posiadaczom niedużych dzieci polecam wsadzenie dzieciny z kubełkiem i głogiem do wanny i niech se gniecie, gwarantowany spokój na jakiś czas :big: ) zalany wodą z odrobiną cukru, pożywki, kwasku, pektopolu i ofc MD zamojskich.
eemmmm.... wasz głóg też tak cuchnie jak...
:nie_powiem: ????
Szukaj
Odpowiedz
Artiks Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Witnica
Nastrój: gromadzę energię ki
#20
11-10-2005, 13:55
mój głóg ładnie pachniutka. Megania - nie poganiam cię, bo stracisz oddech... :big: Jaras, zapomniałem dodać, że na dłuższy czas wyprowadziłem się z naszego Gorzówka. Ten głóg, o którym pisałem, rośnie w Witnicy przy głównych ulicach i jest naprawdę piękny. W sobotę byłem na Chwalęcicach na rydzach (znalazłem z dziesięc!!!) a przy okazji sprawdziłem, że DR i głóg na poligonie już czekają na tłum winiarzy. Do boju!!!!!!!
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#21
11-10-2005, 18:39
No, żebyś wiedział, jak otworzyłam fermentator to straciłam oddech!:co_jest: Słynny zawiew acetonu czy czegoś takiego spowodował łzawienie i odskok do tyłu. Ale jak potem przelewałam do kubełka ( fermentator potrzebny pilnie na pigwę jest) to już pachniało normalnie. Wygląda na to, że pektopol działa, bo same pesteczki widać. Za dwa dni soczek do balona idzie:)
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#22
11-10-2005, 20:23
No to czeka mnie prawdziwa batalia.W przyszłym tygodniu(na razie brak czasu)zaczynam od głogu,potem dzika róża,a na koniec tarnina.Hm..łapska znowu będę miał jak hodowca kotów:D
Szukaj
Odpowiedz
Artiks Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Witnica
Nastrój: gromadzę energię ki
#23
12-10-2005, 08:47
Gdzie zbierasz tarninę? Też na poligonie?
Jak będziesz się wybierał na Chwalęcice na DR lub głóg, daj znać Dido, bo on chce tam pojechać, a dojazd, jak wiesz, jest skomplikowany. Pzdr
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
#24
12-10-2005, 10:32
Jestem z Dido w kontakcie.Możemy ostatecznie przeprowadzic zmasawany atak.A tarninę znalazłem właśnie koło Chwalęcic.Pozdrówka!
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#25
13-10-2005, 17:59
soczek z głogu juz w balonie. Kolorek ma ciekawy, pomarańczowo-czerwony a w smaku pyszniutki na razie i wielce obiecujący. W kilka dni zeżarł cukier z 17 na 2 blg, dostał kolejny kilogram cukru, oddał farfocle (niedużo po pektopolu ich zostało) i pestki i wio. :chytry:
Jestem coraz bardziej ciekawa, co z tego wyniknie:tuptup:
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (6): 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
1 2 3 4 5 20 Dalej »

Czy już zbieracie głóg?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 11:20 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa