17-09-2004, 14:00
Witam Wszystkich!
Oczywiscie zwracam sie z prosba o pomoc.
Sprawa dotyczy wina z porzeczek. Nastawilem 3 sierpnia winko z porzezczek 2/3 czerwonych i 1/3 czarnych wg. przepisu: 18kg owocow, 20L wody, 9,5kg cukru. Oczywiscie fermentacja w miazdze, pozniej wyciskanie i do gasiora. Wode z syropem dodawalem w 3 partiach. Pierwsza fermentacja trwala 4 tyg. Nastepnie dokonalem obciagu. Teraz winko pyka okolo 1 na 5 min. Lecz problem jest w zbyt wielkiej moim zdanie kwasowosci. Byc moze trafilem na b. kwasne porzeczki. Jest okropnie kwasne. Nie za bardzo wiem co mam z nim zrobic. Czy dodac samej wody, czy tez wody z cukrem ?
Prosze o wasze uwagi, propozycje.
Dziekuje.
Oczywiscie zwracam sie z prosba o pomoc.
Sprawa dotyczy wina z porzeczek. Nastawilem 3 sierpnia winko z porzezczek 2/3 czerwonych i 1/3 czarnych wg. przepisu: 18kg owocow, 20L wody, 9,5kg cukru. Oczywiscie fermentacja w miazdze, pozniej wyciskanie i do gasiora. Wode z syropem dodawalem w 3 partiach. Pierwsza fermentacja trwala 4 tyg. Nastepnie dokonalem obciagu. Teraz winko pyka okolo 1 na 5 min. Lecz problem jest w zbyt wielkiej moim zdanie kwasowosci. Byc moze trafilem na b. kwasne porzeczki. Jest okropnie kwasne. Nie za bardzo wiem co mam z nim zrobic. Czy dodac samej wody, czy tez wody z cukrem ?
Prosze o wasze uwagi, propozycje.
Dziekuje.