• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

Za kwasne porzeczkowe

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Za kwasne porzeczkowe
Mintokur Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Szczecin
Nastrój: okey
#1
17-09-2004, 14:00
Witam Wszystkich!

Oczywiscie zwracam sie z prosba o pomoc.

Sprawa dotyczy wina z porzeczek. Nastawilem 3 sierpnia winko z porzezczek 2/3 czerwonych i 1/3 czarnych wg. przepisu: 18kg owocow, 20L wody, 9,5kg cukru. Oczywiscie fermentacja w miazdze, pozniej wyciskanie i do gasiora. Wode z syropem dodawalem w 3 partiach. Pierwsza fermentacja trwala 4 tyg. Nastepnie dokonalem obciagu. Teraz winko pyka okolo 1 na 5 min. Lecz problem jest w zbyt wielkiej moim zdanie kwasowosci. Byc moze trafilem na b. kwasne porzeczki. Jest okropnie kwasne. Nie za bardzo wiem co mam z nim zrobic. Czy dodac samej wody, czy tez wody z cukrem ?

Prosze o wasze uwagi, propozycje.
Dziekuje.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#2
17-09-2004, 14:07
Daj mu trochę czasu :D Nie piekl się tak. Pod koniec września spróbuj, mi gdzieś po 8 tygodniach wino z porzeczek przypominało smakiem wino, a do picia było po 4 miesiącach.
Szukaj
Odpowiedz
Agnieszka Offline
Zasłużony Winiarz
***
Liczba postów: 558
Liczba wątków: 32
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: ;)
#3
17-09-2004, 14:09
Jeśli dodasz cukru wznowisz fermentację, a zdaje się nie o to chodzi. Dosłodzić w razie czego zawsze zdążysz, ale dopiero po całkowitym sklarowaniu tj. co najmniej 3 obciagach, czyli ok. 3 miesięcy jeszcze. W tej chwili Twoje wino ma zaledwie 6 tygodni i ma prawo być okropnie kwaśne. Z czasem smak powinien się ułożyć. Jeśli będziesz niezadowolony, to zawsze możesz dosłodzić :)
Jeśli zaś dodasz wody rozcieńczysz alkohol - więc to też rozwiązanie bez sensu.

Moja rada - czekać :wykrzyknik:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mintokur Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 26
Liczba wątków: 10
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Szczecin
Nastrój: okey
#4
17-09-2004, 14:27
Dlatego tez pomyslalem, ze dodajac wode zmiejsze kwasowosc, ale rozciecze alkohol, a tego nie chce. Wiec cukier wznowilby fermentacje, czyli brak alkoholu bylby nadrobiony. Ale jesli radzicie poczekac to nic robic nie bede. Znow sprawdza sie stara prawda - WINO UCZY CIERPLIWOSCI.

Dziekuje.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.727
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#5
17-09-2004, 22:17
powiedzcie mi, bracia i siostry, czy jeśli winko jest już sklarowane, w zasadzie gotowe do butelkowania, ale słodkie, a jednoczesnie chyba niskoprocentowe, czy moge dolać świeżej MD i ciągnąć fermentację? Według prawideł chemii - drożdże przerabiają cukier, nie? Wyjdzie mi z tego coś bardziej wytrawnego i mocniejszego, czy darować sobie? Z góry dziękuję za bardzo szeroki odzew.:ksiazka:

Dodam, że chodzi o czerwoną porzeczkę madera, i wcale nie jest kwaśna (ponad normę).:oczy:
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#6
19-09-2004, 12:09
Wznawianie fermentacji to trochę długi proces, jeśli lubisz słodkie ale mocniejsze - dolej spirytusu, winku nie zaszkodzi a zyska na mocy. O wznawianiu fermentacji jest cały obszerny temat.
Szukaj
Odpowiedz
Piekarz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 369
Liczba wątków: 20
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Zabrze
Nastrój: No Mood.
#7
19-09-2004, 14:17
Co do kwasowości to winko mozna odkwasić jeszcze sodą lub innymi rzeczami poszukaj na forum pod hasłem odkwaszanie
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

Za kwasne porzeczkowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 13:52 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa